Csoma Botond: Arborarea steagului Ținutului Secuiesc este o doleanță veche a comunității de acolo

0
Publicat:

Liderul Deputaților UDMR a afirmat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că arborarea steagului Ținutului Secuiesc este o „doleanță veche a comunității de acolo”, precizând că este vorba despre „utilizarea unui simbol regional”.

Csoma Botond, liderul deputaților UDMR FOTO: Inquam Photos
Csoma Botond, liderul deputaților UDMR FOTO: Inquam Photos

Deputatul Csoma Botond a dat drept exemplu alte zone din România unde există steaguri regionale, cum ar fi Bucovina.

„Avem și alte zone care au steaguri regionale, de exemplu Bucovina. Este o veche doleanță. Această problemă nu s-a rezolvat de-a lungul anilor. Nu cred că prin această doleanță secuii ar avea ceva sau s-ar îndrepta împotriva românilor sau, dacă s-ar folosi acel steag, ar dăuna României. Eu cred într-un principiu vechi: libertatea se întinde până acolo încât să nu afectezi libertatea celorlalți. În consecință, nu cred că utilizarea acestui steag ar afecta libertatea românilor sau ar dăuna statului român”, susține Csoma Botond, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Liderul deputaților UDMR a comentat și argumentele prezentate de Ministerul de Externe, precizând că trebuie găsită o rezolvare la această problemă. 

„Eu cred că ar trebui să găsim o rezolvare și să nu ne încrâncenăm în anumite stereotipii sau prejudecăți care țin de trecut. Eu cred că ar trebui să avem o abordare rațională și să găsim o soluție la această problemă. (..) Problema e una de actualitate. Eu aș propune ca, dacă la nivelul unei comunități, se conturează o comunitate regională, acea identitate să poată fi exprimată și în public. Nu intru în detalii tehnice. Putem găsi și detaliile tehnice necesare rezolvării acestei probleme”, a afirmat acesta, potrivit sursei citate.

Zsolt Németh: Steagul secuiesc este persecutat de 10 ani în România

Președintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul ungar a afirmat, după ce ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la București, că steagul secuiesc este „persecutat de 10 în România, în ciuda condamnării practicii de către instanța de la Strasbourg”.

Ministrul român de externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei din cauza postării mele jubiliare pe Facebook și a declarat că nu există Ținut Secuiesc în România, prin urmare acesta nu poate avea niciun simbol. România a garantat drepturile naționale în fața puterilor învingătoare prin Tratatul Minorităților din 1919 și prin tratatele de pace care au pus capăt războaielor. Ministrul de externe Aurescu m-a făcut să mă întreb când va onora România datoria de 100 de ani și hotărârea Curții de la Strasbourg?”, se arată în postarea lui Zsolt Németh de pe Facebook.

Președintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul ungar a adăugat că Ungaria „susține drepturile poporului secuiesc, inclusiv utilizarea liberă a simbolurilor acestuia peste tot, inclusiv în instituțiile public și spațiile publice”,

Postarea a parlamentarului maghiar vine după ce Bogdan Aurescu l-a convocat pe ambasadorul Ungariei în urma unor declarații ale președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul ungar, care a pretins o îngrădire a „dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc”. În urma întâlnirii, șeful diplomației române a subliniat că în România nu există o unitate administrativ -teritorială cu această denumire.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite