Cristiana Anghel vrea pedepsirea insultei şi a calomniei cu amendă de până la 45.000 de lei: „Aş minţi să spun că nu îi vizează pe cei din presă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristiana Anghel a ajuns în Parlament făcând greva foamei FOTO Arhiva Adevărul
Cristiana Anghel a ajuns în Parlament făcând greva foamei FOTO Arhiva Adevărul

Senatoarea ALDE Cristiana Anghel a depus un amendament la propriul proiect care prevede incriminarea insultei şi a calomniei. Anghel a scos pedeapsa cu închisoare pentru ca proiectul de lege să nu ajungă la Curtea Constituţională pe motiv că se poate ajunge după gratii pentru simple afirmaţii. Anghel recunoaşte că legea este cu dedicaţie pentru presă.

„Împiedică atacarea la Curtea Constitutionala pe motiv că nu este normal ca cineva să facă închisoare pentru afirmaţii. Uneori un cuvant poate să omoare mai degrabă decât un cuţit. Am transformat închisoarea în zile-amendă. Am pus punctul de zi la 150 lei, aşa cum este hotarat in lege. Am lăsat o limita la dispoziţia instanţei“, a explicat senatoarea ALDE Cristiana Anghel, prezentă la Comisia Juridică, responsabilă cu întocmirea unui raport care va fi prezentat plenului Senatului. Senatorii jurişti au amânat adoptarea raportului pentru următoarea şedinţă.

Cristiana Anghel admite că jurnaliştii sunt vizaţi de această lege. „Aş minţi să spun că nu îi vizează pe cei din presă, dar nu atât de mult cât vizeaza relaţiile sociale. Toata lumea a zis: Cristiana Anghel reincrimineaza insulta şi calomnia. Nu am facut altceva decât sa încercăm să intram într-o stare de normalitate“, a mai precizat iniţiatoarea.

Noua formă a proiectului prevede ca insulta să fie pedepsită cu amendă între 10 şi 30 de zile-amendă: "Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură, se pedepseşte cu amendă. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boala sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate. Suma corespunzatoare unei zile amendă este de 150 lei. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vatamate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală“. 

Calomnia ar urma să fie pedepsită cu amendă între 120-300 zile amendă. "Afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoana care, dacă ar fi adevarată, ar expune acea persoana la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepşeste cu amendă. Suma corespunzatoare unei zile amenda este de 150 lei. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală“.

Insulta ar urma să fie pedepsită cu amendă între 1.500 de lei şi 4.500 de lei, iar calomnia între 18.000 de lei şi 45.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite