Cristian Preda: Barroso l-a domesticit pe dottore, Ponta a înţeles că e inutil un război cu CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL Cristian Preda afirmă că, în urma întrevedererii dintre preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi premierul Victor Ponta, este notabilă afirmaţia liderului USL că nu trebuie purtate războaie cu Comisia, ceea ce înseamnă că "Barroso l-a domesticit pe dottore".

Potrivit unui comentariu postat de Preda pe blogul său, în discursul lui Ponta după întâlnirea cu Barroso a apărut ca element de noutate: ideea că nu trebuie purtate războaie cu Comisia.

"Asta e însă tocmai ceea ce au făcut deputaţii USL săptămâna trecută la Strasbourg şi apoi în declaraţiile din România. Am spus în nenumărate rânduri că un război cu Comisia e şi penibil, şi contrar intereselor Bucureştiului. Adevărul e că dacă Ponta a înţeles măcar asta din întâlnirea cu Barroso, vizita a avut o utilitate. Înseamnă că Barroso l-a domesticit pe dottore", afirmă eurodeputatul PDL.

Pe de altă parte, el arată că declaraţiile lui Barroso nu conţin nicio referire la ceea ce a menţionat preşedintele CE ca fiind agenda de discuţii.

"Declaraţiile lui Victor Ponta nu conţin, în schimb, vreo referire la ceea ce Barroso a menţionat a fi fost agenda discuţiilor. Oare de ce? Nu e uşor de dat un răspuns, fiindcă Guvernul actual comunică în chip dezastruos, dacă luăm în seamă interesul public, nu interesul de partid al celor care alcătuiesc echipa din Palatul Victoria. De fapt, premierul român a repetat şi el, după discuţia cu şeful CE, ceea ce a spus din iulie încoace. Numai că e vorba despre frustrarea produsă de eecul USL la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, şi nu despre exigenţele statului de drept. La o primă lectură, vizita la Bruxelles solicitată chiar de V. Ponta pare să fi fost, de aceea, inutilă", susţine Cristian Preda.

El adaugă că Barroso a repetat după întrevedere "ceea ce a spus din iulie încoace, şi anume că e nevoie de transparenţă în numirea procurorului general şi a şefului DNA, ca şi de miniştri integri".

"Preşedintele Barroso era îndreptăţit să reamintească aceste chestiuni, fiindcă ele au fost până azi fie ignorate, fie răstălmăcite de către membrii USL", mai afirmă eurodeputatul PDL.

Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, a afirmat după întâlnirea cu preşedintele CE că i-a spus acestuia că votul exprimat la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu nu poate fi ignorat, arătând însă în acelaşi timp că disputele politice interne nu trebuie să se manifeste la nivelul UE, scrie Mediafax.

Întrebat de jurnalişti dacă i-a reproşat ceva preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, referitor la "comportamentul" comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, premierul a răspuns că nu a discutat cu oficialul CE despre comisarul european, ci despre faptul că voinţa exprimată de către românii care s-au prezentat la referendum nu poate fi ignorată.

"Am vorbit de faptul că, în mod clar, criza politică din România nu trebuie să fie interpretată doar printr-o cheie instituţională, ci mai ales prin cheia voinţei exprimate democratic de către cetăţenii români. Evident că am vorbit încă o dată de faptul că 8,5 milioane de români care votează nu pot să fie ignoraţi, iar aici lucrurile sunt foarte clare. În acelaşi timp însă, repet ce am spus şi acasă: România nu are alt drum decât un drum european şi noi, cu Bruxelles-ul, cu Comisia Europeană, nu ne translatăm războaiele din interior. Nu îmi plac nici cei care vin să pârască aici la Bruxelles sau la Strasbourg, sperând că asta o să-i ajute acasă, dar nici nu cred că trebuie să purtăm războaie cu Comisia Europeană pentru războaiele noastre politice interne", a spus Ponta.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că pentru atingerea de către România a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general şi a şefului DNA să fie derulată "corect şi transparent".

"Preşedintele Barroso a subliniat importanţa continuării eforturilor pentru atingerea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Va fi deosebit de important ca nominalizările cheie pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA să fie derulate într-un mod corect şi transparent", se arată în comunicatul Comisiei Europene.

De asemenea, Barroso i-a spus că "Guvernul atât înainte, cât şi după alegeri, ar trebui să evite să instaleze miniştri împotriva cărora există decizii clare privind integritatea".

Totodată, comunicatul subliniază faptul că lui Ponta i-au fost transmise de către Barroso aceleaşi îngrijorări care au fost exprimate şi săptămâna trecută în întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu privind "necesitatea ca România să îndepărteze toate dubiile privind angajamentul său în privinţa respectării statului de drept, independenţei justiţiei şi deciziilor constituţionale".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite