Crin Antonescu: Pentru România, o demisie a lui Băsescu ar fi fost bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a vorbit joi seară, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV despre viitorul lider al PNL, care va fi confirmat de Congres sâmbătă, despre şansele unei reveniri în cursa pentru alegererile prezidenţiale, precum şi ultimele evenimente de pe scena politică din România.

  Principalele declaraţii ale lui Antonescu:

Despre Congres

Ordinea de zi va fi definitivată mâine. Sunt nişte formalităţi care trebuie finisate. Principalul subiect este adoptarea unui statut, mâine. Sâmbătă, alegera unui nou preşedinte, alegerea celor 31 de vicepreşedinţi. Tema PPE care se va supune la vot. Nu ştiu dacă este şi desemnarea unor persoane pentru prezidenţiale care să figurze în sondaje.

Despre înscrierea pentru funcţia de preşedinte

Nu. Exclus. Nu am demisionat ca să mă înscriu din nou.

Referitor la prezenţa sa printre numele care vor figura în sondaje

Am spus limpede şi am repetat de curând. Nu doresc să candidez. Consider că trebuie găsită o variantă cu mai multe şanse. Însă, în urma unor discuţii care m-au deranjat (...) Dacă partenerii mei îmi spun că eu sunt cel care are o şansă, eu nu mă dau la o parte.

Despre candidaţii la prezidenţiale şi alegerile din toamnă

Eu apreciez că ieşirea mea din această ecuaţie ar putea grăbi lucrurile. Eu am dat multe bătălii, nu regret niciuna. Am şi cicatrici. (...) Ca să fiu sincer cred că nu este nevoie de foarte multe sondaje. O decizie rapidă în acest sens trebuie luată, asta am şi spus atunci când am făcut (declaraţia de retragere, n.r.). Eu cred că foarte repede trebuie începute aceste cercetări, aceste evaluări, aceste decizii. Ca să fiu foarte sincer, eu nu cred că avem nevoie de foarte multe sondaje. Cu tot respectul, foarte sincer, şi pentru domnul Predoiu, şi pentru PDL. Întrebarea este după părerea mea, în acest moment, din dreapta, dacă este Klaus Iohannis, sau dacă sunt eu"

Eu nu am primit în elementele mele de analiză numele de Meleşcanu. Domnul Meleşcanu are o slujbă la stat destul de importantă.

Dacă voi fi sau nu candidat, nu e decizia mea. Până la confruntarea finală din campania electorală mai e. Un canidat poate alege să nu se ducă la confruntare.

O întrebare este care dintre candidaţii de dreapta poate să aducă în spatele său mai mulţi susţinători. Aici Klaus Iohannis are un avantaj. Aducerea electoratului de dreapta mai înseamnă ceva, nu doar acordul actorilor politice, ci capacitatea echipei sale de a aduce emoţie (n.r. - în rândul electoratului).

Despre fuziune

Fuziunea spre că va avea loc în timp util. Bătălia prezidenţialelor să ne găsească într-o fuziune închegată. Din punct vedere juridic, este mai complicat. C-aşa e în justiţie.  

Există un dezechilibru între stânga şi dreapta. Dreapta e scindată. Noi cunoaştem istoria Convenţiei. proiectul meu ca preşedinte a fost ca partidul mare să fie PNL. Pe mine nu m-a apucat o dambla cu cei 20%. (...) Eu am câştigat ultimul cCongres cu un document intitulat „PNL, marele partid al dreptei româneşti”.

Despre ALDE şi PPE

Norica Nicolai s-a descalificat (n.r. - prin declaraţiile privind interesul Adinei Vălean de a susţine trecerea PNL în PPE pentru a obţine o funcţie importantă). După o experienţă de cinci ani în PE ştie că nu aşa se pot face lucrurile aşa în PE. Să lămurim lucrurile. De mulţi ani de zile liberalii doresc să meargă în PPE. Din timpul lui Stolojan trebuie să ne ducem spre PPE. Propaganda PSD de acum, propaganda anti-PPE, minte. Să spună (n.r. - social democraţii) că grupul socialist l-au urechiat pe Ponta înainte de Barroso.

Şapte ani Adina Vălean a reprezentat la vârf grupul ALDE. Avea un nume, avea o cotă, care nu putea fi impusă nici de Antonescu, nici de Băsescu. Ea nu s-a amestecat în politica internă. Doamna Nicolai a intrat într-o situaţie încurcată pe care nu vreau să o comentez. Doamna Nicolai a mai dat o informaţie greşită. PNL nu a fost amânată pentru septembrie cu intrarea în PPE. Nu e adevărat că am intrat pe uşa din spate. 

Despre declaraţie din Parlament privind suspendarea lui Traian Băsescu

Nu am fost la şedinţa Parlamentului, eram plecat din ţară. Deşi Parlamentul putea da o declaraţie, era bine nu în calitate de caricatură a lui Tăriceanu şi a lui Zgonea.

Despre cazul în care este implicat fratele preşedintelui României şi comportamentul lui Băsescu

Povestea a început când din considerente electorale preşedintele Băsescu s-a adus prea aproape de această familie. După cum spune domnul Maior, din 2001, „e o familie de succes”, la nivel infracţional. 

În momentul în care eşti într-o asemenea situaţie, nu ai informaţii despre Bercea, dar ai informaţii să-i spui lui Ioan Rus despre ceea se întâmplă la ministerul Transporturilor....Băsescu se comporta ca şi cum nu ar mai avea ce pierde.

După părerea mea alegerile anticipate nu ar fi fost o victorie a lui Ponta. Pentru România, o demisie a lui Băsescu ar fi fost bună. De ce nu s-a pus problema suspendării dacă tot a fost atât de nervoasă majoritatea? Pentru că în spatele acestui demers nu s-a aflat decât încercerarea dlui Ponta de a mai ciupi ceva.

Despre Antena 3

Fiind în opoziţie, susţinătorii noştri acolo s-au uitat (n.r. - în perioada 2008-2012). PNL nu a fost niciodată partidul favorit al Antenei 3. Nu am avut niciodată o înţelegere cu domnul Voiculescu sau la altcineva de acolo. Acest grup, grupul oamenilor care s-au dus cu Tăriceanu, au dreptul să fie prezenţi (n.r. - la Antena 3). 

Despre Tăriceanu

Următorul demers al lui Tăriceanu (n.r. - la cererea lui Victor Ponta)  ar putea fi construirea unui nou partid. Eu în locul lui Ponta aş încerca să construiesc în jurul lui Mircea Diaconu, nu în jurul lui Tăriceanu. 

Cum ar arăta o Românie condusă de Victor Ponta

Cam ca acuma, dar fără acest scandal zilnic. Probabil ar fi ceva mai tăcută.(...) Mă aştept ca domnul Ponta ajuns la Cotroceni să împărtăşească pasiunea domnului Băsescu pentru dosare, pentru....Nu are acea anvergură şi acea generozitate ideatică pe care o văd necesară pentru un preşedinte al României. Este un bun preşedinte de partid, nu cred că şi un bun preşedinte de ţară.

Despre posibilitatea guvernării cu PSD din decembrie

Probabil că nu. În momentul acesta sigur nu. Nu, puiul de tigru creşte. Nu poţi să-l ţii în casă. Bea şi lătptic, dar în somn îţi poate lua şi gâtul.

Victor Ponta, rolul pesedistului atipic, nu doar pentru că purta alea (n.r. - tricourile) cu Che Guevara.  O formă de nonconformism. Probabil vreă să fie apreciat de cât mai mulţi, de intelectuali, de ziarişti, d-aia se mai supără uneori


Peste 1.500 de liberali se vor reuni, la sfârşitul acestei săptămâni, la Palatul Parlamentului, într-un congres extraordinar, pentru a-şi alege conducerea. Actualul preşedinte interimar, Klaus Iohannis, nu are emoţii în ceea ce priveşte obţinerea mandatului, întrucât singurul său contracandidat, Ioan Ghişe, nu are o susţinere consistentă în partid.

Deşi la prima vedere pare să fie agreat, surse liberale au declarat pentru „Adevărul“ că PNL se va scinda dacă primarul Sibiului va fi confirmat în fruntea partidului. „PNL se va rupe în trei bucăţi: o parte care va merge cu Tăriceanu, o parte care va rămâne cu Iohannis şi va fuziona cu PDL şi o parte, formată din cei mai mulţi dintre primarii PNL, care se vor alătura PSD pentru a primi bani de la Guvern pentru comunităţile lor “, susţin surse liberale.

Citeşte şi:
 

Proscrişii din PNL şi-au făcut fundaţie

PROIECT Călin Popescu Tăriceanu, împreună cu alţi liberali excluşi din PNL, au anunţat, cu surle şi trâmbiţe,  înfiinţarea unui nou partid liberal, însă, în final, au lansat doar un ONG cu nume cel puţin pompos: „Grupul de Iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale“

Varujan Vosganian, la Adevărul Live: „PDL va accepta un candidat propus de PNL, care să se distanţeze de Băsescu“

Senatorul PNL Varujan Vosganian a vorbit, la Adevărul Live, despre miza Congresului PNL, care va avea loc în weekend, despre fuziunea cu PDL, despre poziţia PNL vizavi de preşedintele Taian Băsescu, dar şi despre politica lui Klaus Iohannis din calitatea sa de lider al PNL.

Grupul lui Tăriceanu: „Cerem oprirea sancţionării membrilor PNL pentru delictul de opinie contrară conducerii“

Fundaţia lansată de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu săptămâna aceasta reacţionează vizavi de declaraţiile liderilor PNL, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit cărora liberalii care s-au alăturat grupului lui Tăriceanu riscă sancţiuni. Simpatizanţii ONG-ului cer organizarea unei dezbateri în cadrul Congresului de la sfârşitul lunii.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite