Comisia juridică a respins solicitarea lui Băsescu de a rediscuta cazurile Dobre şi Borbely
0Preşedintele Traian Băsescu solicită, într-o scrisoare trimisă conducerii Camerei Deputaţilor, rediscutarea cazurilor Borbely şi Dobre, în şedinţa în care se va discuta şi cazul deputatului PDL, Alin Trăşculescu.
UPDATE 16.00 Raportul negativ al Comisiei juridice privind solcitarea preşedintelui Băsescu în cazurile Dobre şi Borbely va fi supus plenului Camerei Deputaţilor de luni după-amiază.
În cadrul discuţiilor din Comisia juridică, deputatul PSD Florin Iordache a precizat că sunt patru elemente pe care Comisia le-a identificat şi care se vor fi regăsi în raportul pe care îl va înainta penului, astfel: nu există o procedură legală de reluare a votului, nu au apărut elemente noi în cazul celor doi deputaţi, iar dacă erau elemente care să justifice reluarea votului, acestea puteau să vină din partea Procurorului general şi nu există o discuţie despre ridicarea imunităţii deputatului Alin Trăşculescu, aşa cum se menţonează în solicitarea preşedintelui Băsescu.
"Considerăm că nu există în acest moment elemente care să jusitfice reluarea votulu în cazurile Dobre şi Borbely", a spus Iordache.
El a precizat că, în situaţia în care procurorii solicită ridicarea imunităţii lui Trăşculescu, se va vedea care sunt elementele, iar dacă Parchetul General solicită arestarea, Comisia va intra într-o nouă procedură, cu invitarea lui Trăşculescu la discuţii.
La rândul său, preşedintele Comisiei, deputatul PDL Daniel Buda, a precizat că această solicitare a preşedintelui Traian Băsescu este pe deplin jusitificată.
"Preşedintele are dreptul şi obligaţia de a se interesa de bunul mers al societăţii, ai ales în perspectiva apropierii raportului MCV, care impune această conduită din partea preşedintelui. PSD şi PNL au refuzat reluarea în discuţie a acestor două cauze, dar din punct de vedere formal exista posibilitatea să reluăm discuţiile. Ceea ce nu este interzis este permis", a spus Buda.
UPDATE 15.30 Comisia juridică a Camerei a respins, luni, cererea preşedintelui Traian Băsescu privind discutarea cazurilor Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre în acelaşi timp cu decizia privind cazul Alin Trăşculescu.
Decizia a fost luată cu opt voturi împotriva cererii, un vot "pentru" şi o abţinere.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să se ia în discuţie şi cazurile Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely când se discută cazul Alin Trăşculescu.
"Având în vedere faptul că în momentul de faţă la Camera Deputaţilor este posibil să luaţi în discuţie solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a domnului deputat Alin Trăşculescu vă rog să găsiţi, cu respectarea legislaţiei şi a procedurilor parlamentare, căile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cele două solicitări ale Parchetului general de pe lângă ICCJ privind încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de domnii deputaţi (foşti miniştri) Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, pentru a permite autorităţii judecătoreşti să-şi desfăşoare activitatea în absenţa oricăror influenţe sau obstrucţii", se menţionează în scrisoarea lui Băsescu.
Traian Băsescu a mai arătat că în calitate de preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice semnalează că în perspectiva noului raport de ţară (MCV) "orice încercare de blocare a activităţii autorităţii judecătoreşti va conduce la neîndeplinirea de către România a condiţionalităţilor asumate în cazul MCV cu consecinţe grave în planul reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei".
Anunţul a fost făcut de liderul deputaţilor PDL Mircea Toader, astăzi, după şedinţa Biroului Permanent.
El a spus că preşedintele a adresat o scrisoare conducerii Camerei în care a solicitat să se analizeze oportunitatea discutării cazurilor Dobre şi Borbely odată cu sesizarea MJ în cazul Trăşculescu.
Toader a spus că solicitarea a fost trimisă Comisiei Juridice, pentru un punct de vedere.
În luna septembrie, deputaţii s-au pronunţat împotriva cererilor de începere a urmăririi penale pentru foştii miniştri Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely.
Pentru ridicarea imunităţii lui Laszlo Borbely s-au înregistrat 53 de voturi "pentru" şi 181 de voturi "împotrivă".
În cazul lui Victor Paul Dobre s-au înregistrat 47 de voturi "pentru" ridicarea imunităţii şi 183 de voturi "împotrivă".