Comisia Europeană inițiază procedura de infringement României pentru nerespectarea Directivei deșeurilor

0
Publicat:

Comisia Europeană a decis joi iniţierea unei proceduri de infringement trimiţând scrisori oficiale de punere în întârziere a șase state în vederea remedierii deficiențelor privind deșeurile.

Clădire Comisia Europeană
Comisia Europeană inițiază procedura de infringement României Foto: Pixabay

Cele șase state sunt România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia și Austria. Națiunile au primit scrisori oficiale de punere în întârziere în vederea remedierii deficiențelor în transpunerea Directivei 2008/98/EC privind deşeurile, astfel cum a fost modificată de Directiva (EU) 2018/851/EU, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Directiva modificată stabileşte obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru reciclarea şi pregătirea pentru reutilizare a deşeurilor municipale. De asemenea, solicită statelor membre să îşi îmbunătăţească sistemele de gestionare a deşeurilor şi eficienţa utilizării resurselor. Termenul limită pentru ca statele membre să transpună Directiva (UE) 2018/851 în legislaţia lor naţională a expirat la 5 iulie 2020. Statele membre în cauză nu au transpus-o corect până în prezent, a precizat Comisia Europeană.

În cazul României, deficienţele legislative sunt legate de încetarea statutului deşeurilor, responsabilitatea extinsă a producătorului, derogarea de la împărţirea responsabilităţii financiare şi măsurile stabilite pentru prevenirea generării de deşeuri.

Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită scrisori oficiale de punere în întârziere statelor membre în cauză, care au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele constatate. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia Europeană ar putea decide să emită un aviz motivat.

Nu este prima data când se demareaza o astfel de procedură împotriva României

La data de 9 iulie 2021, Comisia Europeană a solicitat României și altor 12 state membre să transpună integral în legislația națională noile norme ale Uniunii Europene cu privire la depozitele de deșeuri.

La acel moment, Comisia îndemna Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Finlanda, Franța, Croația, Luxemburg, Letonia, Malta, România și Slovacia să își alinieze legislațiile naționale la modificările incluse în Directiva 2018/850 privind depozitele de deșeuri.

Directiva 2018/850 introducea cu trei ani în urmă restricții privind depozitarea tuturor deșeurilor care pot fi reciclate sau valorificate energetic începând cu 2030.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite