Comisia de anchetă a alegerile din 2009. Dan Radu Ruşanu: Cei din casa lui Oprea stabileau viitoarea guvernare, nu fraudau alegerile. PDL era racordat la STS
0Dan Radu Ruşanu, unul dintre cei mai influenţi lideri ai PNL în 2009, a spus, în faţa Comisiei parlamentare care anchetează scrutinul prezidenţial din urmă cu opt ani, că şefii instituţiilor de forţă nu s-au strâns acasă la Gabriel Oprea pentru a frauda alegerile, ci pentru a pregăti o majoritate parlamentară.
UPDATE Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostul premier Emil Boc, fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc şi fostul senator PSD Cătălin Voicu vor fi invitaţi la audieri săptămâna viitoare în cadrul comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.
UPDATE Dan Radu Ruşanu: Poate doar Liviu Dragnea să mai aibă ceva documente, pentru că umbla atunci cu o geantă de procese verbale în mână şi nu-l lua nimeni în seamă. Informaţiile sunt relative. În afară de alianţa dintre Mircea Geoană şi Crin Antonescu, nu cunosc să mai fi fost altă alianţă. Potenţialul de creştere al lui Mircea Geoană era foarte mare. Dacă adunaţi cifrele lui Crin Antonescu, Oprescu, Vadim şi Becali, care l-au suţinut pe Geoană, se strâng 31 de procente. Deci, din cifre, Mircea Geoană era favorit. Exlicaţii pentru victoria lui Traian Băsescu ar fi: cifrele inversate din procesele verbale, turismul politic şi votul din străinătate. EXIT-POLL-urile l-au scos învingător pe Mircea Geoană, cei cu numărătoarea paralelă l-au dat pe Băsescu.
Ce v-a determinat atunci să spuneţi că cei de PDL aveau date de la STS?
Zvonul care circula era acesta: conducerea PDL era racordată la STS. Nu pot să o dovedesc. A fost negat de Marcel Opriş, şeful STS, însă influenţarea votului nu s-a făcut după ora 21.00, ci pe tot parcursul zilei, în special după ora 17.00, când Băsescu a început să recupereze din handicap. La ora 16.00, diferenţa dintre Geoană şi Băsescu era de 7 procente. Acea decizie a CCR, la sesizarea PSD, a aprobat doar renumărarea voturilor nule. Erau circa 130.000 de voturi nule, dintre care 60.000 erau pentru Mircea Geoană, deci nu se schimba rezultatul votului. Iar CCR putea anula rezultatul numai dacă voturile nule schimbaiu rezultatul. Dar CCR a refuzat renumărarea voturilor din procesele verbale inversate şi de pe listele suplimentare.
Traian Băsescu controla anumite instituţii?
Traian Băsescu a controlat instituţiile de forţă din primul an. Era clar că preşedintele controlează în totalitate instituţiile de forţă. Trebuie să fin naivi să credem că ei (şefii serviciilor secrete -n.r) îşi desfăşurau prerogativele fără să ţină cont de şeful lor suprem. E falsă teoria că cei care erau în casa lui Oprea încercau să fraudeze alegerile. Ei aşteptau rezultatul alegerilor ca să stabilescă viitoarea guvernare. Dacă ne uităm pe cifre, guvernarea rămânea tot la PSD şi PNL, chiar dacă ieşea Traian Băsescu preşedinte. Atunci Băsescu a creat acel grup al independenţilor, care a furat parlamentari de peste tot. PDL nu putea să instaleze Guvernul Boc 2 fără grupul independenţilor. De aceea s-au strâns acasă la Oprea. Căci toţi oamenii politici stau în ziua alegerilor la partid. Dacă eşti politician, rezultatul alegerilor îl vezi la partid, aşa cum dacă eşti microbist vezi meciul pe stadion. Ei se stranseseră acolo să contabilizeze numărul de voturi. A doua zi, Parchetul l-a reţinut abuziv pe senatorul PSD Voicu, cel care voia să conteste în Justiţie alegerile. În clipa în care vezi că colegul tău e arestat de pe stradă ca în anii 50, nu mai eşti aşa curajos. Faci pasul în spate.
Joi nu vor fi audieri, iar comisia va începe să lucreze pe documente pe care le-a primit până acum, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Mihai Fifor. Săptămâna viitoare vor fi chemaţi la audieri Emil Boc şi George Maior.
Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-a audiat marţi pe Radu Berceanu şi Gheorghe Flutur.
Comisia urmează să decidă în această săptămână dacă şi când îl va chema la audieri pe fostul preşedinte Traian Băsescu, dar şi în ce mod se va adresa Parchetului General pentru a evita situaţii precum cea a lui Anghel Iordănescu, care a refuzat să răspundă la întrebări pe motiv că este martor într-un dosar deschis de Parchetul General privind acelaşi subiect.