CNN: „Premierul român protestează”. Ciolacu, în presa internațională după boicotul ceremoniei de închidere a JO 2024.

0
Publicat:

Premierul român Marcel Ciolacu a fost remarcat de presa internațională după ce a anunțat că va boicota ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, ca reacție la nedreptățile suferite de gimnastele din România. CNN a relatat că „Marcel Ciolacu refuză să participe în semn de protest”.

Declarația lui premierului Marcel Ciolacu a fost preluată pe scară largă de presă internațională
Marcel Ciolacu, vedetă în presa internațională - Foto: Facebook

„Am decis să nu particip la ceremonia de închidere a Olimpiadei de la Paris, după situația scandaloasă de la gimnastică, unde sportivele noastre au fost tratate într-un mod absolut dezonorant. Să retragi o medalie obținută pe muncă cinstită pe baza unei contestații, pe care nici antrenorii și nici tehnicienii de top nu o înțeleg, este total inacceptabil!" a scris premierul Marcel Ciolacu pe 6 august pe pagina sa de Facebook.  

Declarația lui premierului Marcel Ciolacu a fost preluată pe scară largă de presă internațională. Reuters a raportat că premierul român nu va participa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice. În Statele Unite, marile publicații, inclusiv NBC și Fox News, au relatat despre mesajul său, alături de CNN.

Premierul român Marcel Ciolacu refuză să participe la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice în semn de protest față de finala feminină la sol de la începutul acestei săptămâni, în care două gimnaste românce nu au ajuns pe podium.”, a scris CNN.

The Guardian  a relatat „Premierul român va boicota ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice în semn de protest față de gimnastică”.

Și The Independent a scris despre protestul lui marcel Ciolac: „Prim-ministrul României va boicota ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice ca protest”.

De altfel, și New York Post a relatat despre protestul primului ministru al României: „Un lider național proeminent nu este prea încântat de rezultatele țării sale la Jocurile Olimpice de la Paris”.

„Este inadmisibil ca, într-o competiție de asemenea anvergură, care promovează valori precum respectul, înțelegerea și excelența, o copilă care își câștigase onest medalia să fie privată cu brutalitate de rezultatul muncii sale de patru ani! Eu nu am putut să îi privesc lacrimile și să accept cu seninătate că așa ceva este perfect normal!

Iar faptul că sute de milioane de telespectatori din întreaga lume au rămas, ca și noi românii, efectiv șocați de această scenă teribilă, arată că undeva, în sistemul de organizare a acestei competiții, ceva este în neregulă.”, a mai scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Ciolacu a comparat chiar situația cu medaliile românilor care au fost anulate de Uniunea Sovietică.

„Îmi amintesc foarte bine cum, în comunism, rușii ne furau la Olimpiade, iar noi încercam să ne certam cu ei fără a avea mari șanse de câștig. Eu nu vreau să mă cert astăzi cu nimeni, ci doar aleg să protestez prin gestul meu față de o nedreptate flagrantă la adresa unor românce care și-au probat din plin valoarea!”,  a conchis premierul.

Controversatul influencer britanic Tristan Tate a „salutat” decizia primului ministru.

Decizie corectă luată de Marcel Ciolacul de a boicota ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice. Întregul eveniment a fost rușinos din prima zi”, a scris Tristan Tate, făcând referire la scandalul legat de momentul „Cina cea de Taină”, din deschiderea Jocurilor Olimpice.

Despre „drama” gimnastelor din România a relatat și Bored Panda: „Vedeta adolescentă, cu un steag al României în mână, se bucura de momentul ei de glorie olimpică atunci când scorul revizuit a fost afișat pe panou. Șocată și cu inima frântă, ea a scăpat steagul și și-a acoperit fața înainte de a părăsi ringul în lacrimi.”

Medalia „furată”

Luni, în finala de gimnastică artistică la Jocurile Olimpice de la Paris, Ana Maria Bărbosu a terminat pe locul patru la sol, iar Sabrina Maneca-Voinea a ocupat locul cinci.

Bărbosu a fost medaliată cu bronz pentru câteva zeci de secunde, dar a fost depășită de Jordan Chiles, care a contestat nota inițială și a obținut o creștere de la 13,666 la 13,766, asigurându-și locul al treilea.

Sabrina Maneca-Voinea a contestat nota primită (13,700), dar contestația a fost respinsă.

Medaliile au fost câștigate de Rebeca Andrade din Brazilia (aur, 14,166) și Simone Biles din Statele Unite (argint, 14,133).

România nu a mai obținut o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012, când Sandra Izbașa câștiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor argintul la sol, iar echipa feminină bronzul.

Echipa feminină de gimnastică a României a revenit la Jocurile Olimpice după 12 ani, clasându-se pe locul 7 în finala pe echipe. Ana Maria Bărbosu a terminat pe locul 17 la individual compus, Amalia Ghigoarță pe locul 22, Sabrina Maneca-Voinea pe locul 8 la bârnă și pe 5 la sol, iar Ana Bărbosu pe 4 la sol.

România a răspuns prompt pentru a remedia nedreptatea suferită de Sabrina Voinea în finala olimpică la sol. Premierul Marcel Ciolacu va boicota ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice, iar COSR, FRG și ANS au cerut și obținut reanalizarea cazului Sabrinei Voinea.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite