Contre între Clotilde Armand şi ministrul Culturii pe tema exproprierii imobilului „Casa Miclescu”
0Primarul Sectorului 1 acuză ministerul Culturii de blocarea exproprierii Casei Miclescu. În replică, șeful portofoliului de la Cultură a susținut că este vorba despre un litigiu aflat în recurs la ÎCCJ, fapt care ar determina încălcarea legii prin acceptarea solicitării Primăriei.
Clotilde Armand a susținut că se luptă din 2015 să salveze această „bijuterie” a arhitecturii neoromânești și îl acuză pe ministrul Lucian Romașcanu că blochează întreaga procedură de expropriere pentru cauză de utilitate publică.
Primarul Sectorului 1 a cerut Ministerului Culturii un aviz pentru expropriere. „Trec aproape zilnic pe lângă Casa Miclescu din Bd. Kiseleff. Și de fiecare dată îmi promit că nu voi lăsa să dispară. Din 2015 mă lupt să salvez această bijuterie a arhitecturii neoromânești. Și n-am stat degeaba. Am declanșat procedurile pentru exproprierea acestui imobil pentru cauză de utilitate publică”, a transmis Clotilde Armand pe Facebook.
Clotilde Armand a mai arătat că „actualii proprietari au deschis și un proces în care cer declasarea imobilului și radierea din Lista Monumentelor Istorice” și „au câștigat în primă instanță, la Curtea de Apel Ploiești, după ce procesul a fost strămutat din București, dar cazul este pe rol la Înalta Curte, în faza de recurs”.
Totodată, Clotilde a postat și un răspuns din partea instituției.
Ministerul Culturii: Armand să inițieze o comunicare constructivă pentru a evita posibilitatea de a fi considerată incompetentă sau răuvoitoar
Într-un răspuns pentru „Adevărul”, Ministerul a precizat că „în prezent, există reglementări în legislația națională care fac posibilă exproprierea unui monument istoric, dar numai în anumite condiții, care respectă principiile de drept, Constituția si convențiile internaționale”.
Totodată, ministerul a transmis că „având în vedere existenţa unui litigiu în stadiul de Recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu termen la 20.01.2023, referitor la calitatea de monument istoric şi faptul că Ministerul Culturii a emis anterior Avizul nr. 102/Ex./2019, pentru initierea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică, urmare a Adresei Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti nr. 1079/27.02.2019, fără să cunoaştem care este stadiul acesei proceduri, Ministerul Culturii nu putea să dea curs solicitării Primăriei Sectorului 1, de emitere a unui nou Aviz de expropriere pentru acest imobil”.
Ministerul a precizat însă că „având în vedere că imobilul în cauză face obiectul unui litigiu, Ministerul Culturii a introdus recurs pentru păstrarea statutului juridic de monument istoric”.
În ceea ce privește răspunsul publicat pe Facebook de Clotilde Armand, instituția susține că este vorba despre „doar o mică parte din răspunsul Ministerului Culturii” și că adresa primarului prin care solicită declanșarea exproprierii a fost trimisă „neînregistrată, nedatată şi semnată în numele Primarului de către Viceprimar Oliver Leon Păiuşi”.
Asupra menționării făcute de primarul Sectorului 1, potrivit căreia ministerul a susținut că imobilul nu este pe lista monumentelor istorice, se precizează: „Ministerul Culturii nu a făcut o asemenea afirmaţie, iar Conform prevederilor Legii nr. 422/2001, art. 15 alin. (7) în situaţia introducerii unei acţiuni în contencios administrativ împotriva ordinului de clasare sau a comunicării declanşării procedurii de clasare, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, asupra bunului imobil în cauză se aplică regimul juridic al monumentelor istorice”, mai arată răspunsul ministerului.
„Declararea utilității publice se face numai după efectuarea unei cercetări prealabile și condiționat de înscrierea lucrării în planurile urbanistice și de amenajare a teritoriului, aprobate conform legii, pentru localități sau zone unde se intenționează executarea ei”, a mai explicat ministerul.
De altfel, ministerul mai arată că pentru declararea utilității publice a Casei Miclescu, Clotillde Armand „ar fi trebuit să transmită o documentație care să justifice emiterea unui aviz pentru declanşarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică”.
Totodată, conducerea ministerului Culturii a mai arătat că „cercetarea prealabilă va stabili dacă există elemente care să justifice interesul național sau local, avantajele economico-sociale, ecologice sau de orice altă natură (culturală etc.), care susțin necesitatea lucrărilor și nu pot fi realizate pe alte căi decât prin expropriere, precum și încadrarea în planurile de urbanism și de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii”.
Ministerul a mai subliniat că afirmația primarului de Sector este una „tendenţionasă şi neadevărată”, susținând că dovada faptului că ministrul Culturii nu blochează exproprierea este aceea că „în anul 2019 a emis avizul nr. 102/Ex./2019, pentru inițierea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică, înregistrat la Cabinet Ministru sub nr. 1996/19.03.2019, urmare a Adresei Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism din cadrul PMB nr. 1079/27.02.2019”.
„Așadar, ar fi de dorit ca doamna primar să inițieze o comunicare constructivă cu domnul Primar General al Capitalei, Nicușor Dan, colegul său, pentru a evita posibilitatea de a fi considerată incompetentă sau răuvoitoare, în contextul în care Ministerul Culturii a emis Avizul nr. 102/Ex./2019, pentru initierea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică, iar PMB este în acest moment în măsură să efectueze exproprierea”, a mai concluzionat conducerea Ministerului Culturii. .