Ciucă, întâlnire cu diaspora română din Egipt. Ce le-a transmis premierul
0Șeful Guvernului a transmis comunității românești din Egipt faptul că aceasta și şi absolvenţii egipteni de studii superioare în România creează o legătură puternică, un atu şi o promisiune pentru viitorul relaţiilor bilaterale între cele două state.
„Discuţiile cu autorităţile de la Cairo, cu oamenii de afaceri, urmăresc concretizarea de proiecte comune care să aducă beneficii cetăţenilor noştri şi să contribuie la crearea unor noi oportunităţi de dezvoltare pentru ambele ţări. M-am bucurat să întâlnesc la Cairo vorbitori şi iubitori ai limbii române, cunoscători ai tradiţiilor şi valorilor noastre. Am dorit să mă asigur că interesele şi drepturile comunităţii româneşti din Egipt sunt protejate şi că îşi pot afirma identitatea şi apartenenţa la cultura română”, a afirmat premierul Ciucă.
Premierul arată că i-a încurajat pe cetăţenii români care trăiesc, studiază şi muncesc în Egipt să se gândească şi cum pot contribui la progresul societăţii române.
„Programele adresate diasporei, încurajarea investiţiilor, valorificarea fondurilor europene şi proiectele de modernizare încadrează România pe calea dezvoltării pe care ne-o dorim toţi românii, din ţară şi din afara graniţelor. Ţara noastră a reuşit anul trecut să atragă importante fonduri europene, investiţii străine directe record, la care putem adăuga investiţiile de la buget, care au adus în economie 40 de miliarde de euro. Vom continua ritmul investiţiilor, punând accent pe cercetare şi inovare, vom transforma digital economia şi vom alimenta din plin cu finanţarea necesară companiile cu capital românesc. Astfel, putem asigura siguranţă şi prosperitate românilor şi ne vom bucura de fiecare dată când cei care au ales cândva să le regăsească peste graniţe vor alege să revină acasă”, le-a transmis premierul Nicolae Ciucă românllor din Cairo.
Obiectivele vizitei din Egipt
Premierul Nicolae Ciucă a transmis, sâmbătă, în cadrul vizitei oficiale efectuate în Egipt, că România valorifică oportunităţile excelente oferite de cooperarea economică şi politică cu Egiptul şi le concretizează în proiecte de dezvoltare menite să aducă prosperitate ţărilor noastre.
„Mi-am exprimat, în cadrul întrevederii pe care am avut-o cu prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, Mostafa Madbouly, dorinţa de a accelera colaborarea şi de a încuraja oamenii de afaceri din cele două ţări să iniţieze proiecte comune, în special în parteneriat public-privat, cu atât mai mult cu cât atât România, cât şi Egiptul sunt porţi de acces către cele mai importante pieţe economice integrate: Uniunea Europeană, respectiv Zona continentală africană de liber schimb”, a transmis premierul, după întâlnirea cu omologul egiptean, la Cairo.
„România oferă posibilităţi economice foarte diverse, fiind una dintre cele mai dinamice şi competitive economii din Uniunea Europeană, în anul 2022. Egiptul este principalul partener comercial al României din întreaga regiune a Orientului Mijlociu şi Africa şi ocupă un loc important printre partenerii noştri comerciali la nivel global, cu un volum al schimburilor comerciale ce a depăşit 1,1 miliarde de dolari în 2022”, spune şeful Executivului.
Premierul mai arată că „România s-a situat în prima linie a eforturilor de combatere a crizei alimentare, în urma războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei”.
„Peste 11,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România, inclusiv către ţările africane, şi continuăm să depunem eforturi pentru a ne dezvolta capacităţile de infrastructură. Explorăm modalităţi de îmbunătăţire a cooperării dintre Portul Constanţa şi Portul Alexandria şi de creştere a colaborării noastre în domeniile comerţului, energiei, agriculturii şi securităţii alimentare, transporturilor, managementului resurselor de apă şi conservării biodiversităţii, tehnologiilor digitale, cercetării, educaţiei”, mai arată șeful Guvernului.