Ciucă: „România a devenit a 19-a cea mai complexă economie din lume”. Explicațiile premierului
0Șeful Guvernului susține că, potrivit unui studiu al celor de la Harvard, că România este a 19-a cea maisofisticată și complexă economie din lume și are potențialul ca până în 2030 să intre în top 10.
„Cea mai mare parte a bugetului nu se realizează pe consum, cum eram obișnuiți, ci investițiile încep să aibă o contribuție majoră. E rodul dialogului avut cu mediul de afaceri din țara noastră și o dovadă de încredere că măsurile discutate au asigurat predictibilitate și oportunități pentru investiții în domenii de activitate care se înscriu într-o paletă complexă și sofisticată”, a afirmat premierul României, la începutul ședinței de Guvern de miercuri.
„Un studiu al Universității Harvard ne confirmă faptul că România a devenit a 19-a cea mai sofisticată și complexă economie a lunii și are potențial să crească în acest clasament. Până în 2030, rezultatele să o împingă în primele zece. E o recunoaștere pe care de aici trebuie să o adresăm tuturor cetățenilor României, mediului de afaceri. Să recunoaștem că e nevoie de măsuri pentru sprijinirea capitalului românesc”, a completat Ciucă.
Premierul României susține că țara noastră a ajuns aici datorită modului cum s-au mișcat toți actorii economici. „E și o coroborare a realizărilor noastre cu cifra pe care au atins-o investițiile străine în econ românească. Nu avem datele finale. La finalul lunii octombrie depășisem anul în care fusese cea mai mare valoare de investiții”, a mai afirmat șeful Guvernului.
Cum a ajuns România aici
„Adevărul” a explicat săptămâna trecută că deși economia românească e ca o mașină condusă de o bătrânică, a urcat în topul Harvard datorită fondurilor europene și investitorilor străini, care exploatează resursele locale și exportă produsele.
Economia României este cotată a 19-a cea mai complexă și sofisticată din 133 de țări din lume, analizate de Universitatea Harvard în Atlasul complexității economice, o ascensiune de 20 de locuri în doar câțiva ani.
Economiștii de la Harvard spun că România este o țară cu venituri medii superioare, ocupând locul 44 ca cea mai bogată economie pe cap de locuitor din 133 studiate. „Cei 19,3 milioane de locuitori au avut în 2020 un PIB pe cap de locuitor de 12.915 USD. Creșterea PIB pe cap de locuitor a fost în medie de 3,9% în ultimii cinci ani, peste mediile regionale”, se arată în analiză.
Creșetere lentă
Potrivit acesteia, România este mai complexă decât era de așteptat pentru nivelul veniturilor sale. Cu toate acestea, spun economiștii de la Harvard, se preconizează că economia sa va crește lent. Proiecțiile de creștere pentru 2030 ale Growth Lab prevăd o creștere în România de 2,9% anual în următorul deceniu, situându-se în prima jumătate a țărilor la nivel global.
România a exportat produse în valoare de 96,8 miliarde USD în 2020. Exporturile au crescut cu o medie anuală de 4,0% în ultimii cinci ani, ceea ce a depășit creșterea economică generală, deoarece exporturile reprezintă un segment în creștere al economiei.
Cercetările arată că țările ale căror exporturi sunt mai complexe decât se aștepta pentru nivelul veniturilor lor, cresc mai repede. Prin urmare, creșterea poate fi determinată de un proces de diversificare a know-how-ului pentru a produce un set mai larg și din ce în ce mai complex de bunuri și servicii, scriu economiștii americani, precizând că cele mai mari exporturi de mărfuri ale României sunt produse de complexitate ridicată și moderată, în special mașini și echipamente electrice și produse TIC.