Ciprian Teleman: Ilfovul poate obţine 5 miliarde de euro din fonduri europene. Florentin Pandele are o gândire medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Teleman
Ciprian Teleman

Ciprian Teleman, candidatul USR PLUS pentru preşedinţia CJ Ilfov a vorbit luni la Adevărul Live despre lupta cu liberalul Hubert Thuma, succesorul lui Marian Petrache la alegerile locale de la finalul lunii septembrie. De ce a intrat în politică? Ce proiect are pentru Ilfov? Ce spun sondajele? Poate fi învins Florentin Pandele la Voluntari?

Adevărul: Cine sunteţi şi de ce aţi intrat în politică?

Ciprian Teleman: Sunt un cetăţean al Ilfovului. În activitatea profesională sunt consultant, lucrez de 15 ani cu companii, pregătesc managerii care vor să-şi crească performanţa prin a-şi pune oamenii în valoare. Am avut o incercare de intrare în politică în 2002, un proto-USR, n-am prea avut succes. A doua oară am intrat în politică pe 30 ianuarie 2017 când se anunţa ordonanţa Grindeanu. M-am schimbat din pijamale şi de acolo m-am dus în Piaţa Victoriei şi a început povestea USR-PLUS.

Aţi fost atras de noutate lui Nicuşor Dan în politică sau pur şi simplu nu aţi mai suportat guvernarea PSD? Care a fost motivul care v-a determinat să intraţi în politică?

Eu am introdus noul în poltică în 2002 cu URR-ul. A fost un proiect care la fel, s-a propus la firul ierbii, împreună cu prieteni foarte buni.

A fost acel proiect susţinut şi de Victor Rebengiuc?

Exact. Şi de Andrei Pleşu, şi de Horia-Roman Patapievici. Era o noutate într-adevăr în politică. N-am reuşit, m-am întors la business. Am văzut incrementalul de degradare a vieţii politice şi mi-am dat seama că dacă o să stăm cu faţa doar către business n-o să se întâmple nimic şi că trebuie să ne întoarcem cu faţa societate.

De câţi ani locuiţi în ilfov?

Din 2007.

În această perioadă nu aţi primit vreo ofertă şi din partea altor partide?

În 2017 n-am ieşit în stradă să fac politică, însă eram cu ochii către proiectul a doi oameni în care am încredere - Dacian Cioloş şi Vlad Voiculescu. Când a venit momentul să pună proiectul în picioare în Ilfov m-am implicat şi eu.

Cu cine vă luptaţi în Ilfov? Cu PSD sau PNL?

Cred că nu ne luptăm cu un partid. În Ilfov ne luptăm cu o paradigmă greşită a relaţiei dintre autoritate şi cetăţean. Dacă asta poartă un nume de partid, e implicit. Ilfov nu duce lipsă de bani sau strategii. Însă cultura mănâncă strategii la mic dejun. Noi credem că trebuie început de la bază.  Şi vreau să vă dau un scurt exemplu. Înainte de a începe precampania m-am dus să filmez 30 de secunde în holul Consilului Judeţean, un clip de autopromovare. Am cerut voie, evident, pentru că e o instituţie şi am fost refuzat. Am întrebat de ce nu mă pot filma 30 de secunde în holul Consiliului Judeţean. Mi s-a spus pentru că este instituţie public. Exact, de asta, trebuie să mă filmez acolo, pentru că e o instituţie publică, e a publicului, a cetăţenilor. Asta cred eu că e paradigma greşită din autoritate. Şi nu e doar la nivelul Ilfovului sau doar la nivelul CJ. Cei care devin aleşi devin informal un fel de stăpâni ai locului la care trebuie să cerşeşti indulgenţe. Lucrurile trebuie să fie exact invers. Cei aleşi trebuie să fie servanţi. Credem cu toată inima asta. Asta vrem să schimbăm.

Credeţi că puteţi să schimbat astă mentalitate în perioada unei campanii electorale?

Nu în timpul campaniei. Cred că oamenii de înţeleg. Înafară de campania electorală încercăm se ne punem alături pentru electoratul flotant şi să oferim două imagini contrastante. Vine cineva - un singur creier sau creăm spaţiul pentru mai multe idei.

Ce proiecte aveţi?

Ilfov e un judeţ din ce în ce mai greu accesibil. E un judeţ poluat. Dacă locuiţi în Ilfov ştiţi că noaptea ne sufocăm. Vrem un Ilfov verde şi sănătăs. Mulţi contribuim la asta pentru că ne ducem copii la şcoală în Bucureşti. Ilfovul e pe ultimele locuri la BAC, la Evaluarea Naţională.

E ciudat pentru că foarte mulţi oameni cu o stare bună îşi duc copii la şcoli prestigioase din Bucureşti.

Nu am multe exemple de oameni din exerciţiul public de unde să spun că de la omul ăsta am ce învăţa. Asta e şi la nivel naţional. Numărul 4, aceeaşi mobilitate din ce în ce mai împovărătoare e deoarece oamenii merg să lucreze în Bucureşti. Nu există posibilităţi ofertante în Ilfov. La baza acestor lucruri e modul în care administraţia interacţionează cu cetăţenii. Nu-i un judeţ digitalizat. De asemenea CJ ar trebui să fie hub-ul care să încurajeze, să modereze implicarea societăţii civile, a mediului de business şi a cetăţenilor. Asta înţeleg eu din CJ. Trebuie să fie un spaţiu deschis. Asta e gândirea noastră.

Aveţi şi o strategie comună cu Nicuşor Dan dacă va ieşi primar al Capitalei şi dacă Guvernul va fi USR-PLUS?

Este obligatoriu. Dacă de la partea de suprastructură trecem la integrare, e clar că Bucureştiul şi Ilfovul trebuie privite ca un continuu. Dau un singur exemplu. Bucureştiul e un oraş în care cotele de poluare depăşesc normele sănătoase. Acest lucru s-ar putea schimba cu o centură verde. Există frânturi, dar dacă cea nu va fi refăcută Bucureştiul va suferi iar costurile vor fi mai mari. Fără îndoială, împreună cu viitorul primar al Capitalei va trebui să corelăm toate programele guvernamentale pentru a finaliza această zonă metropolitană.

Cum arată judeţul Ilfov după mandatele lui Marian Petrache?

Să vedem. Eu nu vreau să vedem despre Marian Petrache. El e preşedintele Consiliului. Nu-i o singură persoană responsabilă de cum arată Ilfovul acuma. Ce vedem acum e un judeţ murdar. Degeaba avem curţi frumoase dacă în momentul în care am ieşit cu bicicleta pe un câmp vedem canale deversate. E un judeţ murdar, poluat. Un judeţ în care asistenţa medicală e a doua aşteptate pe care o au cetăţenii de aici. Un judeţ în care nu există condiţii minime de educaţie.

Bănuiesc că aţi fost pe stradă să strângeţi semnături. Aşteaptă oamenii schimbarea în Ilfov?

E un clivaj. O parte aşteaptă, o bună parte nu aşteaptă, vă spun direct. O parte sunt obişnuiţi cu aşteptări mici, spun că e ok aşa cum e. O altă parte aşteaptă schimbarea nu de acum ci de zece ani de zile şi nu sunt dispuşi să mai aştepte mult.

Până să intraţi în politică mergeaţi la vot?

Da, desigur.

Dacă ne uităm la ce se întâmplă vedem că PSD e închegat de reţele interlope. De unde ar putea să vină voturile USR-PLUS?

Din cei care ne-au votat la europarlamentare, din cei care ne-au votat la alegerile prezidenţiale şi sperăm noi, încă o parte pe care i-am convis între timp. Noi am comunicat la fel cum şi alte partide comunică. Ne-am comunicat intenţiile de guvernare. Poate nu avem forţa de comunicare a PNL-ului. Unde cred eu că ar trebui să insistăm dpdvd al mesajului e că avem capacitatea asta. Aici nu putem pune la bătaie decât rezultatele noastre dinainte să intrăm în politică. Sunt oameni care au transformat organizaţii mari de zeci de mii de oameni. Nu trebuie decât să translatăm experienţa asta în administraţie. Visul meu e că Ilfovul poate fi un exemplu de administraţie judeţeană, scalabil pentru întreaga ţară. Acolo unde ştim numele preşedintelui de CJ, lucrurile merg prost. Acolo unde nu-l ştim, acolo lucrurile merg bine.

Deci vreţi ca lumea să nu vă ştie pe dvs.

Da. Să ştie realizările Consiliului. Consiliul e un sfat, nu ar trebui să fie cel care împarte, face şi desface.

Cum staţi în sondaje?

V-am spus cu ce luptăm. Dar faţă de PSD şi PNL stăm bine. Cred că o să fim forţa politică de care va trebui să ţină cont pentru derularea pe care CJ le are pe agendă în anii următori.

Deci vă doriţi să fiţi într-o majoritate.

Categoric.

Bănuiesc că nici dvs şi nici PNL fără dvs nu poate deţine majoritate în CJ.

Goana asta electorală nu ar trebui să fie după fotolii ci după adidaşi de consilieri. 

Ce veţi face dacă veţi pierde această competiţie?

O să fac ce trebuie din poziţia de consilier.

Deci rămâneţi în Ilfov sau mergeţi la parlamentare?

Duc lucrurile pentru la capăt. Sunt două valenţe. Când m-am alăturat am spus că o fac dacă am cu ce contribui. Dacă nu pot să adaug valoare undeva, nu mă bag pentru că am lucruri mai importante de făcut. Nu-mi calculez opţiunile după interesele electorale sau politice.

Nu vă e frică că şi acest proiect va avea soarta celui din 2002?

Sigur, frica e sănătoasă pentru că ne fereşte de rele. Dar lucrurile începute trebuie duse la bun sfârşit.

Aveţi o problemă acolo cu vizele de flotant?

Da, e posibil. Avem o campanie începută de mai bine de un an de conştientizare în sens că e bine să votezi acolo unde contează votul tău. Între timp faţă de 2016 s-au adăugat în Ilfov 60.000 de buletine noi. 10% să spunem că sunt ale copiilor. Mi se pare un pic forţat să spui vino să-ţi faci viză, dar ar fi bine ca oamenii să-şi dorească să-şi facă viza în Ilfov. Administraţia ar trebui să asigure ceea ce oamenii îşi doresc. O să asistăm altfel la un reflux către Capitală pentru că Ilfovul devine irespirabil.

Ce relaţie aţi avea cu Florentin Pandele?

O relaţie funcţională. Nu pun sentimenele înaintea obiectivelor. O să stăm la masă cu oricine, dar pe proiecte.

Până acum dacă un primar nu era de aceeaşi culoare politică nu primea finanţare.

Nu. E o trăsătură a medievalismului din administraţie.

Cum vedeţi faptul că Florentin Pandele contestă dreptul altor persoane de a candida la primăria Voluntari?

Gândire medievală. Am simţit la cei aleşi în funcţie, de la nivel naţional, judeţean, frica de a le fi încălcat teritoriul. Simţul ăsta de proprietate. M-am dus să semnez nişte modificări pe listele de candidaţi. Am stat la uşa primăriei, a deschis uşa ca la cetate. „Cine eşti, ce vrei?”. Asta într-o instituţie publică. Geamurile cu oglindă trebuie înlocuite cu geamuri transparente.

Ce alegeţi într-un primar care a furat dar a şi făcut sau un primar care nu a făcut nimic?

Nu negociem principii.

Cât de bogat e judeţul Ilfov?

Nu e un judeţ bogat dpdvd al bugetului. Dar aş putea spune că bogăţia judeţului e alta. Are o densitate de specialişti mai mare decât a altor judeţe. O axă care ar trebui stimulată e atragerea de fonduri europene. Există capacitatea de a atrage fonduri de 5 miliarde în următorii zece ani în Ilfov. Ar putea fi investiţie în proiecte care să schimbe calitatea vieţii în Ilfov.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite