Plan pentru scăderea impozitării muncii. Ciolacu: E provocarea pentru anul viitor / Cine ar fi primii beneficiari

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că doreşte ca de anul viitor să înceapă scăderea impozitării muncii pentru cei care au salariul minim pe economie.  Acesta a menționat că măsura va fi luată în funcţie de execuţia bugetară.

Ciolacu își propune scăderea impozitării muncii pentru cei cu minim pe economie. Foto: Inquam Photos
Ciolacu își propune scăderea impozitării muncii pentru cei cu minim pe economie. Foto: Inquam Photos

„Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcţie şi de măsurile fiscale luate şi vedem şi combaterea evaziunii, să încercăm să începem să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Asta este de fapt şi de drept marea provocare. Vom vedea execuţia bugetară şi, în funcţie de asta, vom hotărî cum vom proceda. Eu cred că adevărata provocare anul viitor va fi această scădere a impozitării muncii”, a afirmat Ciolacu, la Parlament.

Ciolacu a transmis că nu vor fi impozite noi. „Am promis foarte clar că nu vom veni cu impozite noi, deci nu vom merge în oglindă cu impozitarea capitalului. Acel lucru sunt convins că se va face cu reforma fiscală trecută în PNRR, nu de către Ciolacu. Eu n-am ştiut, la fel ca şi dumneavoastră. (...) Şi ca să vă mai spun un lucru: am dat şi eu ca prim-ministru al României să mi se pună şi mie PNRR-ul la dispoziţie. Nu există. Dacă dumneavoastră aţi mai auzit aşa ceva: în Guvernul României proiectul PNRR-ului nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”, a mai spus premierul.

În urmă cu câteva luni, Marcel Ciolacu a transmis că nu se vor mări impozitele și nici nu vor fi introduse impozite noi. „Nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra exact pe ceea ce ne-am asumat în acest moment, nu eu, Marcel Ciolacu, şi nici PSD nu am contribuit la proiectul PNRR, dar este un lucru asumat de către statul român şi vom încerca să scoatem cât mai mult din excepţii, mai ales că avem un jalon de îndeplinit asumat în PNRR”.

Austeritatea impusă de angajarea răspunderii

În luna octombrie, Curtea Constituțională, instituție care este sărită de reforma bugetară, a dat undă verde pentru aplicarea de noi taxe sau mărirea unor impozite, precum și pentru unele ajustări în rândul administrației publice, fiind considerat constituțional proiectul de lege.

Prin unda verde dată de CCR, va crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințele sociale (cele de maximum 120 de metri pătrați și cu o valoare de maximum 600.000 de lei), „alimentele de înaltă valoare calitativă” (adică cele considerate de lux), panouri fotovoltaice, panouri solare termice sau alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență. Tot la fel va crește TVA pentru concerte și festivaluri. De la 9% la 19% va fi mărită TVA la alimente cu zahăr adăugat, precum și la berea fără alcool. La abonamentul la sălile de fitness va crește de la 5% la 19%, precum și pentru parcuri de distracții și evenimente sportive. Totodată, CASS-ul va fi plătit de toată lumea, inclusiv de angajați din construcții, agricultură și industria alimentară. De scutirea de impozit vor mai beneficia doar IT-iștii și angajații din construcții și din industria alimentară cu venituri sub 10.000 de lei brut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite