Ciolacu promite reformă în sistemul social: OUG până la finalul lunii august și modificarea legii în Parlament

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul va veni până la finalul lunii august cu un OUG pentru modificarea sistemului de control și autorizare privind sistemul de protecție socială, pentru introducerea unui registru. Șeful Guvernului a promis și modificarea Legii în următoarea sesiune legislativă, susținând că cel puțin o instituție trebuie desființată.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Este evident faptul că statul român are nevoie de ajutor. Procesul de schimbare a mentalității și abordării, mai ales în zona socială, va fi unul de lungă durată, indiferent de măsurile pe care o să le luăm noi. Protecția socială în acest moment, ce a reieșit din controalele făcute a dovedit că a fost folosită fără empatie, ca și un business. S-a făcut o greșeală de abordare. Ei pot să finanțeze, dar cei care trebuiau să se ocupe trebuiau să fie de cu totul o altă profesie și altă aplicare. Mai mult, o spun fără nicio reținere, vom vedea și cu cazul Mureș câte vor ieși la vedere, este clar că vorbim de corupție instituțională, de încrengături locale, astfel încât businessul să fie cât mai profitabil”, a susținut premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea consultativă cu organizațiile nonguvernamentale, pentru reforma sistemului de asistență socială din România.

Șeful Executivului român a mai arătat că trebuie desființată cel puțin o instituție din Ministerul Muncii. „În afară de măsurile pe care o să le luăm până la 31 august. Pentru a face primul pas e o OUG. Eu insist pentru deființarea  a cel puțin unei instituții din interiorul Ministerului Muncii, care nu a știut să acopere ca și control și fiind o verigă în plus folosită de cineva, repet pentru a scoate niște profituri, nu a proteja persoanele. Mai mult, nu există un sistem informatic și suntem în 2023. Sunt convins că, cu ajutorul Curții de Conturi, vom descoperi că aceleași persoane sunt plătite de 2-3 ori, nefiind un registru al acestor persoane și noi neștiind de fapt care este fenomenul întreg”, a mai spus șeful Guvernului.

„Trebuie o abordare total diferită în ce plătește statul român și ce plătesc aparținătorii, cum este sistemul din străinătate, astfel să nu fie nicio diferență între cele două. Vorbim de aparținători care își permit să plătească sume importante și aparținători care nu își permit să plătească sume importante. Vorbim de persoane vârstnice și persoane cu dizabilități. Marea problemă este în zona cu persoane cu dizabilități, unde normele nu trebuie să fie egale pentru toate categoriile sau pentru copii. Și o să gândim că, cu o asitență medical și o nevoie de un anumit tratament, e mai mare la o anumită categorie de persoane, și mai mica la o anumită categorie de persoane. Abordarea trebuie să fie total diferită”, a explicat șeful Guvernului.

Potrivit premierului, modificările legislative trebuie să privească sistemul de autorizare și control pentru centrele de asistență soccială. „Trebuie până în 31 august să venim cu o OUG și să schimbă sistemul de control și de autorizare, dar legea propriu-zisă aș dori ca în această sesiune să o modificăm. O să punem colegilor parlamentari ce a reieșit din toate controalele efectuate. Nu vor fi de mâine, dar să închidem în primul rând capitolul de abuz și de pierderi de vieți omenești, pentru că despre asta vorbim. Vom vedea cu toții după anchetele făcute, va aexista și acest efect , se va demonstra că s-au pierdut și vieți omenești”, a mai subliniar premierul.

Premierul a mai arătat că „acum statul este în alertă și vor fi mai puține cazuri”. „Cunoaștem instituțiile statului care dacă se relaxează, se revine. Aici trebuie să găsim un mecanism de colaborare cu Ministerul Muncii și autoritățile locale. (…) Aș porni cu acest registru urgent. Dacă este folosit același buletin la decontări, sistemul să îți spună că acolo este cu totul altceva. Cred că e prea permisivă legea să fie persoane mutate de la București la Maramureș. Trebuie să rămână în aria aparținătorului. Nu pot să fiu aparținător și să fie mutată persoana la 600 km , nici autoritățile nu pot să vadă concret unde le sunt cheltuiți banii, este o aberație legislativă”, a mai arătat Ciolacu.

Totodată, șeful Guvernului a susținut că în cazul Mureș, au fost salvate vieți. „Nu mă simt confortabil în fața dumneavoastră prin faptul că reprezint statul român, acolo era o perioadă de zile până se întâmplau lucruri mai tragice. O instituție cel puțin trebuie desființată, sunt mult prea multe suprapuse. Nu am nicio problemă să găsim împreună acea persoană să conducă acea insituție pentru persoanele cu dizabilitățui, pentru că ea are și corp de control. În zona cu dizabilități sut cele mai mari probleme”, a mai spus premierul Ciolacu.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite