Ciolacu: Parlamentul României sprijină şi solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru R. Moldova la următorul Consiliu European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu FOTO Facebook
Marcel Ciolacu FOTO Facebook

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a subliniat în cadrul şedinţei comune a Parlamentului României şi Parlamentului de la Chişinău, sprijinul Parlamentul României pentru conferirea statutului de candidat la UE Republici Moldova la următorul Consiliu European.

„Am trecut Prutul, alături de colegii mei din Parlamentul României, pentru a participa, cu toţii, la acest moment fundamental din istoria noastră recentă. L-am invocat pe Grigore Vieru, simbolul luptei pentru desprinderea Basarabiei de bolşevismul sovietic pentru că moştenirea sa trebuie dusă mai departe”, şi-a încceput discursul din Parlamentul de la Chişinău, liderul PSD, amintind de vorbele poatului: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu am visat toată viaţa să trec Prutul”.

Şeful social-democraţilor a explicat că este nevoie de o construcţie comună, iar relaţiile bilaterale dintre cele două state trebuie întărite pentru a asigura un viitor mai bun cetăţenilor, arătând că „Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv” şi că este necesară obţinerea statutului de stat candidat la UE pentru Republica Moldova. 

Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranţă nu vor binele cetăţenilor noştri! Această construcţie comună începe chiar de aici, de la Chişinău! Am înţeles ca ţară în ultimii ani că România are o responsabilitate în asigurarea stabilităţii şi dezvoltării în regiune şi asta înseamnă o responsabilitate pentru sprijinirea şi dezvoltarea Republicii Moldova. Iar din această perspectivă, Parlamentele naţionale sunt garanţia unei cooperări bazate pe principii democratice, diversităţi de opinie şi respect între naţiuni. România nu doar recunoaşte destinul european al Republicii Moldova, dar doreşte şi crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a mai transmis Marcel Ciolacu, explicând că „Parlamentul României sprijină şi solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European”, dar şi „extinderea parteneriatului comercial şi economic pentru a permite accesul mai amplu la piaţa unică europeană şi astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova”. 

Liderul PSD a mai arătat că cele douîă state „sunt parte din aceeaşi comunitate marcată de o istorie, cultură şi limbă comună”, iar „aceasta este indivizibilă şi inseparabilă”, a mai susţinut şeful PSD, explicând că Republica Moldova poate fi un partener strategic privind reconstrucţia Ucrainei. 

„Este, însă, timpul să ne asumăm acest destin comun prin dezvoltarea inclusiv a unei zone economice şi comerciale comune şi facilitarea fluxului de persoane. Pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de uşor să facă afaceri la Chişinău precum la Bucureşti şi să ajungă de la Iaşi la Bălţi precum o face de la Alba-Iulia la Cluj. Suntem primul partener comercial al Republicii Moldova, dar ne dorim să continuăm să investim şi mai mult. De aceea, este nevoie de stimulente şi facilităţi fiscale pentru companiile de stat şi private româneşti, dar şi pentru autorităţile locale care vor să investească aici. Mai mult, România  are ambiţia să devină un hub de stabilitate şi dezvoltare regională prin asumarea unui rol activ în procesul de reconstrucţie al Ucrainei. Iar eu cred că Republica Moldova poate şi trebuie să devină un partener strategic în implementarea acestui obiectiv. Trebuie să dezvoltăm un mecanism integrat de cooperare, prin care acest proces de reconstrucţie să aducă beneficii cetăţenilor noştri. Şi sunt convins că administraţia de la Chişinău se va implica foarte activ în perioada următoare pentru realizarea acestui obiectiv comun!

Potrivit liderului PSD, „trebuie să rămânem fermi în susţinerea principiilor noastre fundamentale! Iar unul dintre ele este că statele suverane au dreptul să îşi aleagă propriul destin” şi „nu putem sta cu mâinile încrucişate”. 

Liderul PSD a mai subliniat că este nevoie ca Republica Moldovă să fie „puternică, stabilă şi independentă de influenţe externe”. „Trebuie să sprijinim dreptul cetăţenilor noştri în a-şi alege calea de urmat! Avem nevoie de o Moldovă puternică, stabilă şi independentă de influenţe externe, pe care noi şi Europa să ne bazăm în numele securităţii colective! România, împreună cu partenerii din NATO şi UE, îşi reafirmă sprijinul şi garanţia de securitate pentru neutralitatea Republicii Moldova şi dreptul său de a-şi urma calea europeană. România răspunde pozitiv apelului lansat de Republica Moldova şi va oferi tot suportul necesar dezvoltării capabilităţilor de apărare, securitate şi de luptă împotriva ameninţărilor hibride necesare asigurării independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Marcel Ciolacu a mai explicat că în contextul actual, al războiului declanşat în Ucraina, „vedem cum Rusia vrea să dărâme toate progresele făcute de la sfârşitul Uniunii Sovietice. Iar în faţa acestei ameninţări trebuie să spunem un NU categoric!

„Aţi traversat 31 de ani grei şi complicaţi. Multe generaţii de sacrificiu. Mulţi bărbaţi şi femei care, deşi au muncit din greu, şi-au văzut destinele frânte de sărăcie, lipsuri şi corupţie. Mulţi tineri au ales să plece din ţară. Şi noi am trăit aceiaşi tragedie socială şi am învăţat cum să înfruntăm aceste provocări. Însă, dacă cineva ar putea să prevadă viitorul Republicii Moldova, cu siguranţă ar fi plin de optimism. Sunteţi într-un moment unic din punct de vedere istoric în ceea ce înseamnă perspectivele şi oportunităţile de dezvoltare ale Rep. Moldova ! Mai este foarte mult de muncă. Un drum foarte lung de parcurs. Dar astăzi aveţi şansa să vă luaţi destinul în propriile mâini şi să lucraţi zi de zi pentru ca toţi copiii care se nasc astăzi să crească într-o Republică Moldova cu adevărat europeană!

Potrivit liderului PSD, „una dintre direcţiile strategice, care se va regăsi în Declaraţia comună pe care o vom adopta astăzi, se referă şi la tinerii din Republica Moldova. România vrea să investească în tinerii de aici. Îi vom sprijini cu burse şi programe de training. Îi vom ajuta să se perfecţioneze. Să devină buni profesionişti.

„România nu doreşte să dea lecţii nimănui, dar înţelege foarte bine regiunea şi cum poate ajuta statele din zonă să se dezvolte. Avem dreptul să avem divergenţe. Nu putem fi de acord întotdeauna. Şi nici nu e bine. Putem, de pildă, să ne certăm cine are cel mai bun vin sau dacă ZDOB şi ZDUB ar trebui să reprezinte şi România la Eurovision, ca să luăm şi noi un loc mai bun. Dar, niciodată nu vom fi în disonanţă când vom vorbi de valorile fundamentale ale democraţiei europene. Întotdeauna vom fi de aceeaşi parte în ceea ce priveşte destinul european al Republicii Moldova”, a mai spus şeful PSD, arătând că declaraţia pe care cele două Parlamente o vor adopta „înseamnă mai mult sprijin din partea României pentru Republica Moldova, de la securitatea frontierelor, la proiecte de infrastructură, investiţii româneşti şi pregătirea experţilor moldoveni”. 

Parlamentele Republicii Moldova şi României s-au întrunit într-o primă şedinţă comună, sâmbătă, la Chişinău. Din partea Republicii Moldova la reuniune au fost invitaţi întreg corpul de deputaţi şi preşedinta ţării, Maia Sandu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite