Ciolacu, noi detalii despre Schengen: „Ministrul de Interne va merge la negocieri în Slovenia”. Ce termen e dat pentru aderarea completă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că e așteptată decizia Olandei privind Bulgaria în ceea ce privește Schengen, fiind optimist privind intrarea în spațiul de liberă circulație prima dată cu frontierele aeriene, în martie, apoi și cele terestre.

Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO gov.ro
Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO gov.ro

Mă bucur că am declanșat negocierile, Austria e mai flexibilă. Normal că nu puteau anunța triumfalist că România va intra fără condiții în Schengen cu aeroporturile. Ministrul de Interne va merge la negocieri în Slovenia. Probabil că discuția cu intrarea cu granițele terestre va continua anul viitor”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni dimineață, înainte de ședința conducerii PSD.

Fiind întrebat de preluarea de azilanți sirieni și afgani, aceasta fiind una din condițiile Austriei, premierul României a punctat: „Nu am văzut afgani și sirieni care să vrea să vină în România”.

Liderul de la Palatul Victoria a punctat că intrarea pe frontieră va avea loc în martie. „În martie vom intra în Schengen cu aeroporturile. Depinde și de Olanda, care are rezerve față de Bulgaria. Așteptăm această decizie a Olandei pentru a vedea abordarea pe care o va avea România ulterior. Așteptăm decizia parlamentului din Olanda și apoi voi sta de vorbă cu președintele României și cu Reprezentanța României la Bruxelles”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Totodată, premierul a subliniat că negocierile au fost purtate atât de el, persona, cât și de Ministerul Afacerilor Externe și de președintele României.

Sprijin din partea SUA

Cotidianul austriac Der Standard notează că în spatele schimbării opiniei Guvernului de la Viena pe tema Schengen au fost inclusiv diplomați americani, aceștia purtând discuții cu politicienii din Austria.

  „Viena face primul pas pentru a pune capăt veto-ului Schengen” este titlul articolului Der Standard în care e punctat faptul că „Bulgaria și România urmează să primească solicitanții de azil și să consolideze protecția frontierelor”.

  „Guvernul de la Viena a blocat procesul timp de luni de zile, dar acum Olanda, care s-a opus doar aderării Bulgariei la Schengen, dar nu și României, ar putea ridica veto-ul. Austria ar fi atunci pe cont propriu. Discuțiile dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena au fost, probabil, de asemenea, decisive în decizia de a ceda. România este un aliat important al SUA în Europa de Est”, arată cotidianul austriac.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite