În ce condiții s-ar putea răzgândi Austria cu privire la aderarea României la Schengen

0
Publicat:

Presa austriacă anunță schimbarea abordării decidenților de la Viena pe tema Schengen, informație confirmatǎ şi de la Bucureşti. Austria ar urma sǎ accepte, condiționat, România cu frontierele aeriene. Cuplajul cu Bulgaria face însǎ ca situația sǎ fie incertǎ până la o decizie a Olandei.

Austria ar putea accepta aderarea cu anumite condiții FOTO Shutterstock
Austria ar putea accepta aderarea cu anumite condiții FOTO Shutterstock

Mai multe publicații austriece au anunțat, citând surse din interiorul guvernului, cǎ Austria ar putea accepta România în Schengen cu frontierele aeriene, însǎ condiționat.

Potrivit unui rǎspuns al Ministerului austriac de Interne la o solicitare a Digi24, condițiile impuse sunt continuarea consolidării protecției frontierelor externe ale Uniunii Europene, precizând că prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene - n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, se solicitǎ creşterea „substanțialǎ“ a sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.

Totodată, Austria a cerut controale consolidate la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria, dar și asumarea responsabilității pentru „migranții care au sosit ilegal în Austria“.

Dupǎ apariția informațiilor în presa austriacǎ, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că „s-a spart gheața“, iar Austria și-a „flexibilizat“ opinia privind extinderea spațiului de liberă circulație Schengen. „Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de Interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!“, a informat premierul într-o postare pe Facebook.

Mai temperat a fost Nicolae Ciucǎ, fostul premier în mandatul cǎruia Austria a respins includerea României în spațiul European de liberǎ circulație. Şeful PNL susține cǎ un vot ar putea fi dat într-un Consiliu JAI organizat la finalul anului. 

Aderare cu emoții

Referitor la condițiile impuse de Austria, europarlamentarul Victor Negrescu susține cǎ nu sunt o problemǎ, deşi nu erau necesare.

„Evident, sperăm să demonstrăm în scurt timp și că partenerii noștri bulgari, cu care suntem în continuare cuplați în acest demers, sunt pregătiți și pentru intrarea pe cale terestră. Sunt convins că România are frontierele terestre sigure și respectă complet standardele Schengen“, a afirmat europarlamentarul.

Admiterea este însǎ una cu emoții din cauza situației interne din Olanda, unde recent au fost alegeri şi cu greu s-a negociat formarea unei majoritǎți. Parlamentul olandez trebuie sǎ ia o decizie privind poziționarea fațǎ de Sofia, în contextul în care anul trecut a votat împotriva Bulgariei.

Reprezentantul României în Parlamentul European a declarat pentru „Adevărul“ că Legislativul Olandei ar putea lua o decizie privind situația Bulgariei în urmǎtoarele douǎ sǎptǎmâni.

„Dacă acest lucru se va întâmpla, în paralel se discută despre modul în care va arăta decizia și am putea să avem o aprobare în două formate: fie un Consiliu Extraordinar, care ar fi destul de greu de realizat, dar nu imposibil, fie aprobarea tacită. (…) Ambasadorii UE se pot întâlni în orice moment și ultimul Consiliu poate aproba tacit, nu trebuie să fie de Justiție și Afaceri Interne, poate aproba tacit pe cale diplomatică. Este o procedură folosită deseori de Consiliul Uniunii Europene atunci când există consens“, a mai arătat Negrescu.

Nu la fel de optimist este europarlamentarul Rareş Bogdan: „Bulgarii nu au un vot în Parlamentul de la Haga, care să permită Olandei să dea votul. (…) Situația politică la Haga s-a schimbat. Este o majoritate care acum se constituie“. Euroalesul susține că există riscul formării unei majorități conduse de un partid anti-migrație, existând posibilitatea sǎ fie „greu de trecut un vot pentru Bulgaria“.

Când s-ar putea realiza aderarea

Dacǎ Olanda va accepta Bulgaria în Schengen, o decizie privind frontierele aeriene ar putea fi luatǎ fie la sfârşitul acestui an, fie la începutul anului viitor, pânǎ în martie, susține Victor Negrescu, care se declarǎ optimist cu privire la un acord diplomatic legat de termenul pentru aderarea pe cale terestrǎ şi feroviarǎ, însǎ menționeazǎ cǎ acest lucru s-ar putea întâmpla după alegerile interne din Austria, de anul viitor.

Potrivit surselor „Adevărul“, organizarea unui Consiliu Extraordinar JAI, la finalul anului, după votul de la Haga în privința Bulgariei, așa cum a fost preconizat de mai mulți lideri politici români până acum în spațiul public, nu ar fi favorabilă Austriei, care, în contextul unui zgomot prea mare în jurul renunțării la veto-ul împotriva aderării României, ar putea bate în retragere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite