Exclusiv Cine sunt oamenii din spatele candidaților la prezidențiale - SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul coaliției, Crin Antonescu, s-a bazat în campanie pe unul dintre apropiații lui Kelemen Hunor și pe strategii lui Marcel Ciolacu din campania trecută. Nicușor Dan a refuzat să numească un șef de campanie și a împărțit sarcinile politice către o mână de apropiați. După ce USR a lăsat-o pe Elena Lasconi fără consultantul slovac, soțul său i-a devenit sfetnic și strateg electoral. Victor Ponta a apelat la o fostă directoare TVR plus o echipă de tineri pentru o campanie cu precădere în mediul online, în special pe TikTok. Iar George Simion ascultă cu sfințenie de fostul său angajator, azi prim-vicepreședinte al partidului. ”Adevărul” vă prezintă oamenii din spatele candidaților la prezidențiale.

Principalii candidați la prezidențiale FOTO Colaj Adevărul
Principalii candidați la prezidențiale FOTO Colaj Adevărul

Crin Antonescu

Candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale a lucrat în campania electorală în special cu Balint Porcsalmi, consultant politic recomandat de liderul UDMR Kelemen Hunor. Porcsalmi a fost și președintele executiv al UDMR între 2017 și 2020, timp în care a coordonat toate campaniile formațiunii maghiare: pentru europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. ”Este unul dintre oamenii în care Kelemen Hunor are cea mai mare încredere. A fost sfetnicul său apropiat, e un consultant politic cu o cultură generală vastă și cu idei foarte bune”, îl descrie unul dintre parlamentarii UDMR pe Balint Porcsalmi. În afara campaniilor pentru UDMR, consultantul de etnie maghiară a mai lucrat și la Budapesta, pentru FIDESZ, partidul lui Viktor Orbán, dar și în mediul privat, susțin surse politice pentru Adevărul.

În afară de Balint Porcsalmi, candidatul coaliției Crin Antonescu s-a bazat în campanie și pe sfetnicii lui Marcel Ciolacu, o echipă coordonată de Bogdan Popescu, susțin sursele citate. Personaj discret în spațiul public, Bogdan Popescu oferă consultanță pentru PSD încă din perioada Adrian Năstase. A mai lucrat cu Mircea Geoană, Victor Ponta, Valeriu Zgonea și Marcel Ciolacu.

”Popescu le-a reproșat liderilor PSD că Marcel Ciolacu ar fi fost azi președintele României dacă nu ar fi decis, de capul lor, să dea voturi către George Simion și Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din toamnă”, susțin surse din conducerea PSD pentru Adevărul.

Liberalii, deși înglodați în datorii după campaniile de anul trecut, au contribuit și ei la campania lui Crin Antonescu plătind firma de comunicare Kensington, care a coordonat și campania lui Nicolae Ciucă în 2024. În plus, Crin Antonescu a ținut să o aducă în echipa sa și pe Nicoleta Nicolae, care i-a fost consilier, în urmă cu 15 ani, în timpul mandatului de președinte PNL. Ulterior, Nicoleta Nicolae a fost consilier prezidențial în epoca Klaus Iohannis.

Nicușor Dan

Candidat independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan a refuzat să desemneze un șef de campanie, pentru a nu provoca dispute interne în echipa sa politică, susțin surse din anturajul primarului general. Liderul PMP Eugen Tomac, în prezent eurodeputat ales pe lista USR, a fost unul dintre coordonatorii campaniei lui Nicușor Dan. La fel și Vlad Gheorghe, fost eurodeputat USR, unul dintre politicienii care i-au stat aproape lui Nicușor Dan încă de la formarea Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), mișcare transformată apoi la nivel național în USR. ”De partea de comunicare s-a ocupat Ema Prișcă, cea care a condus campania lui Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei”, anul trecut”, susțin sursele citate.

Elena Lasconi

Finalistă la scrutinul din toamnă, dar abandonată de propriul partid la alegerile din mai, Lasconi a avut consultant politic în perioada de pre-campanie. USR l-a angajat la începutul anului pe slovacul Martin Burgr, care a contribuit la două campanii prezidențiale de succes în Europa. Burgr a fost în echipa generalului Petr Pavel, care a câștigat scrutinul prezidențial din Cehia, în 2023. De asemenea, consultantul slovac a lucrat și pentru Zuzana Caputova, câștigătoare în Slovacia, în 2019. Însă, în primă săptămână de campanie, USR a decis să-i retragă sprijinul politic Elenei Lasconi, la pachet cu întreaga finanțare pentru campania electorală.

Consultantul slovac a încasat 70.000 de euro pentru perioada de pre-campanie, apoi ar fi urmat să primească încă 70.000 de euro pentru campanie, plus un bonus consistent în cazul în care Elena Lasconi ar fi intrat în turul doi. După ce USR a mazilit-o pe Lasconi, Martin Burgr a mai primit o sumă compensatorie pentru prima săptămână de campanie, când i-a mai oferit sfaturi Elenei Lasconi, susțin surse din conducerea USR pentru Adevărul. Abandonată de partid, Elena Lasconi s-a mai consultat în restul campaniei doar cu soțul său, angajat la grupul USR din Parlament, și cu șefa sa de cabinet de la Primăria Câmpulung, care a însoțit-o la București, susțin sursele citate.

Victor Ponta

Candidat independent la alegerile prezidențiale, fără suportul logistic și financiar al unui partid, Ponta s-a axat pe o campanie online. ”A angajat o mână de tineri pe care îi ia peste tot și care sunt foarte buni pe TikTok, ăsta este secretul campaniei lui Ponta”, susține unul dintre apropiații săi. Pentru zona de comunicare clasică, fostul premier a apelat la Doina Gradea, fost director la ProTV Internațional în era Adrian Sârbu și fost direct al TVR în epoca Dragnea. Din zona politică, Victor Ponta se sfătuiește cu Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, unul dintre oamenii săi de încredere în ultimii 15 ani.

George Simion

Candidatul AUR la prezidențiale, Simion nu ia nicio decizie fără să se consulte cu Marius Lulea, fostul său angajator, în prezent prim-vicepreședinte al partidului, susțin surse politice pentru Adevărul. Înainte de a intra în Parlament, George Simion a fost angajat la una dintre firmele de construcţii patronate de Marius Lulea, politician care a stârnit controverse în spaţiul public prin simpatia arătată faţă de mareşalul Antonescu, declarat de statul român criminal de război. În campanie, George Simion a preferat o expunere limitată, în condițiile în care e pe primul loc în sondaje de opinie, cu șanse foarte mari de a ajunge în finala prezidențială.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite