Ce parlamentari beneficiază de pensiile speciale pe care ar trebui să le elimine
0Rezolvarea situației pensiilor speciale va ajunge în această sesiune pe masa Parlamentului, for unde nu mai puțin de 19 de deputați și senatori încasează un asemenea venit.
Coaliția de guvernare a lăsat mai multe proiecte importante pe masa parlamentarilor pentru sesiunea de toamnă, printre care și reforma sistemului de pensii, inclusiv cele speciale, după ce magistrații CCR au declarat neconsituțională legea prin care a avut loc eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Nu mai puțin de 6 senatori și alți 13 deputați beneficiază însă în prezent de veniturile asupra cărora au putere de decizie.
Ciucă, pensie specială în valoare de 214.990 de lei
La Senat este vorba despre patru social-democrați: Rotaru Ion, Stan Ioan, vicepreședintele PSD, Stănescu Paul și Stroe Felix, fost ofițer în cadrul Marinei Militare, a cărui declarație de avere arătă că a încasat anul trecut 75.408 de lei din partea Casei de Pensii a MApN.
Și în cazul PNL, Bîca Iulian Mihail și premierul Nicolae Ciucă beneficiază de pensie specială de la casa de pensii a MApN, șeful Executivului având de altfel cel mai mare venit dintre senatori, în anul trecut, în ceea ce privește pensiile: 214.990 de lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de aproximativ 19.000 de lei. Mai mare pensia ca leafa de prim-ministru.
O fostă judecătoarea CCR, fruntașă la venituri
La Camera Deputaților cea mai mare sumă a fost încasată de Simona-Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională. Declarația de avere a deputatei social-democrate arată că a câștigat anul trecut 357.576 de lei. Mai mult decât premierul. Practic, pensia acesteia s-a apropiat de o medie lunară de 30.000 de lei.
Alți șase membri PSD din Camerei Deputaților beneficiază de pensii speciale, printre care foști angajați ai MAI - Ionel Floroiu, Eugen Neață și Viorel Salan. Tot aici se regăsesc și Rodica Nassar, Rodica Paraschiv, fost subprefect și prefect, dar și Eugen Bejinariu, fost angajat al MApN.
Pe lista celor care beneficiază de pensie specială se află și deputații AUR, Badiu Georgel, fost angajat MAI și Chelaru Mircia, fost angajat MApN. Și fostul membru AUR, Tobă Francisc, devenit ulterior neafiliat, după ce a demisionat din partid și s-a înscris în APP e pensionar special. Fostul deputat AUR a declarat că a primit anul trecut 48.000 de lei de la casa de pensii a MApN, dar și o indemnizație pentru limită de vârstă în valoare de 5.271 de lei.
În cazul deputaților neafiliați, alți doi parlamentari ai Camerei Deputaților, Roman Nicolae și Șovăială Constantin, au beneficiat de pensie specială din partea MApN, iar Dumitru Coarnă a obținut anul trecut 65.772 de lei, în calitate de fost angajat al MAI.
Ce spun liderii Coaliției
După decizia CCR privind neconstituționalitatea abrogării pensiilor speciale, coaliția trebuie să stabilească dacă încearcă o altă eliminare a lor sau merg pe varianta impozitării drastice, subiect care a fost amânat pentru noua sesiune legislativă.
Preşedintele PSD, Macrcel Ciolacu, a declarat că Puterea va veni cu o variantă de impozitare drastică a pensiilor speciale, dar care va ţine cont de cerinţele CCR. Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a dat asigurări că pensiile speciale vor fi impozitate, însă simulările sunt efectuate cu mare atenţie, pentru că „fiecare tip de venit de acest gen are o lege la bază”.