Premierul, încolțit de aleșii locali cu un noian de revendicări. Ce avertisment au transmis primarii

0
Publicat:

Reprezentanții aleșilor locali din România au descins la Guvern pentru a cere mai mulți bani pentru comunitățile lor, în special pentru a face față facturilor la energie, însă și pentru a solicita clarificarea legislației, dat fiind că unele prevederi din Codul Fiscal modificat se bat cap în cap.

Nicolae Ciucă a fost încolțit de aleșii locali FOTO Inquam Photos
Nicolae Ciucă a fost încolțit de aleșii locali FOTO Inquam Photos

Principalele probleme ale aleșilor locali au fost: nivelul salarizării din unitățile administrativ teritoriale (UAT), banii pentru plata facturilor și accelerarea alocării de fonduri pentru proiectele aflate în lucru sau cele viitoare, însă și neclaritățile din Codul Fiscal, după modificarea de acum o lună.

Din partea lui Nicolae Ciucă au venit doar promisiuni, unele cu jumătate de gură. Potrivit unor surse participante, Ciucă le-a promis că în toamnă ar urma ajungă unele sume de bani pentru plata facturilor și că va încerca să sprijine fiecare UAT să nu ajungă în incapacitate de plată. De asemenea, în comunicatul oficial al Guvernului, Nicolae Ciucă a susținut că „intră în linie dreaptă și Programul Anghel Saligny”, însă până în prezent, nici măcar lista finală de investiții nu e gata, iar la capitolul plăți a fost autorizată una singură.

Plata pensiilor speciale

Inclusiv tema pensiilor speciale pentru primari și alți aleși locali a fost ridicată, fiind dorită intrarea în plată de la 1 ianuarie 2023. „Cred că guvernul are această datorie pentru că le-am zis că noi vom ridica steagul la alegeri și dacă tu nu mă vezi acum, s-ar putea nici eu să nu te văd data viitoare”, a declarat Dorinel Soare (primar Niculești - Dâmbovița), reprezentant al Asociației Comunelor din România, la ieșirea de la consultări, referitor la ce a transmis pe tema pensiilor speciale. Potrivit social-democratului, Ciucă a zis că va ridica problema în următoarea ședință a Coaliției.

Legat de Codul Fiscal, Guvernul a transmis că vor fi corectate inadvertențele. De exemplu, Asociația Municipiilor din România a transmis de la finalul lunii iulie că Puterea a venit cu două prevederi referitoare la calculul impozitului pe clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice şi ale clădirilor rezidențiale deţinute de persoanele fizice, care se bat cap în cap, prin două acte normative: Ordonanţa de Guvern 16/2022 (apărută în MOf pe 15 iulie) și şi Legea 252/2022 (22 iulie în MOf).

Ministrul Educației, criticat dur

Primarii, în special cei de la comune și orașe, a fost foarte nemulțumiți de relația cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Reprezentanții celor două asociații i-au transmis lui Nicolae Ciucă faptul că nu este în regulă că ar urma să fie adoptate noile legi ale Educației fără consultarea unităților administrativ-teritoriale (UAT-uri).

E pentru prima dată când un ministru al Educației uită de autoritățile locale ca parte a procesului de educație. Școlile și grădinițele sunt ale comunelor. Sunt supărat că-și bate joc de sistemul de educație”, a declarat Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Variana Guvernului, mult mai optimistă

Discuțiile s-au concentrat asupra temelor legate de implementarea proiectelor guvernamentale de investiții, descentralizare, finanțarea măsurilor de asistență socială, asigurarea continuității furnizării de energie în sistem centralizat și pregătirea pentru iarnă, măsurile pentru începerea anului școlar și modificarea legislației în diferite sectoare pentru sprijinirea comunităților locale, potrivit Guvernului.

Continuăm să oferim susținere autorităților locale pentru a pune în aplicare politicile guvernamentale de asistență socială și pregătim împreună începerea anului școlar și asigurarea energiei pentru iarna 2022-2023 în condițiile aplicării măsurilor de protecție stabilite de Guvern. În paralel însă, continuăm să acordăm importanța cuvenită investițiilor locale – extinderea rețelelor de apă și gaze naturale, renovarea și modernizarea unităților școlare, spitalelor și centrelor medicale, reabilitarea și extinderea infrastructurii locale de transport. Fondurile naționale și europene alocate investițiilor aduc rezultate concrete și așteptate de mulți ani de români”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite