CCR: Antonescu - încă un mandat de preşedinte interimar, Băsescu - încă o suspendare
0După 13 ore de dezbateri, judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au hotărât să amâne luarea unei decizii finale în privinţa referendumului până pe 12 septembrie. Scorul a fost de cinci la patru pentru invalidarea referendumului, dar pentru adoptarea unei decizii erau necesare şase voturi, potrivit Adevărul.ro. Astfel, magistraţii au cerut instituţiilor statului ca până pe 12 septembrie să fie reactualizate listele electorale. Până atunci, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar, iar Traian Băsescu preşedinte suspendat.
Biroul Electoral Central (BEC) a dat publicităţii ieri rezultatele finale ale referendumului organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Judecătorii CC s-au întrunit la ora 14.00 pentru a valida sau invalida referendumul. După cinci ore şi jumătate de deliberări, au anunţat însă că vor lua o hotărâre astăzi. Astfel, dezbaterile au fost reluate la ora 9.00.
UPDATE 17.00 Curtea Constituţională a solicitat Guvernului ca până la data de 31 august să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie. Judecătorii au respins toate contestaţiile depuse de PSD, PNL, şefii camerelor Parlamentului şi un ONG.
UPDATE 16.40 La ieşirea din sediul Curţii Constituţionale judecătoarea Aspazia Cojocaru a declarat că "trebuia anulat referendumul, după mine" pentru că "totul s-a bazat pe date false".
UPDATE 16.00 Şedinţa CCR s-a încheiat. Judecătorii au amânat luarea unei decizii pentru 12 septembrie.
UPDATE 13.00 Judecătorii Curţii Constituţionale au reluat dezbaterile nu doar pe marginea rezultatelor la referendumul de pe 29 iulie, ci şi a sesizărilor depuse de USL şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
UPDATE 12.30 După trei ore şi jumătate de deliberări, judecătorii Curţii Constituţionale au luat o pauză de o jumătate de oră. Dezbaterile vor fi reluate la ora 13.00.
Surse din cadrul Curţii Constituţionale au precizat aseară că judecătorii au solicitat informaţii suplimentare Institutului Naţional de Statistică (INS) şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru a putea lua o decizie în cursul zilei de astăzi. Ministerul Administratiei si Internelor a trimis la prima oră a dimineţii un document în care spune ca nu-şi asumă numărul persoanelor de pe listele electorale permanente, deşi cu o zi înainte trimisese un alt document oficial în care spunea că numărul persoanelor este acela valabil la 29 iulie, adică peste 18 milioane de votanţi.
"Am cerut de la Statistică să ne spună care este cifra pe care o deţin şi am cerut şi cifrele de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru că ei deţin Evidenţa Populaţiei. Noi suntem judecători şi trebuie să avem documente. Documentele au venit, însă noi nu mai eram în sală şi le vom compara mâine", a precizat Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale.
În cadrul celor cinci ore şi jumătate de deliberări de ieri, judecătorii CCR au luat în discuţie nu doar rezultatele transmise de Biroul Electoral Central, ci şi sesizările transmise de USL şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Valeria Zgonea şi Petru Filip (care au susţinut, între alte că baza legală în care s-a organizat referendumul a fost ordonanţa guvernului care elimina pragul de 50% plus un vot).
Validarea sau invalidarea referendumului depinde de voturile a şase judecători ai Curţii Constituţionale, întrucât plenul CCR decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii rezultatului consultării directe a cetăţenilor. Potrivit legii, dintre cei nouă judecători ai Curţii, trei sunt numiţi de preşedintele României, trei de Senat şi trei de Camera Deputaţilor. În fapt, pe lângă cei trei judecători numiţi de Traian Băsescu, PDL a desemnat un judecător, UDMR - unul, UNPR - unul, PNL - unul şi PSD - doi judecători.
Ambasada SUA: "Curtea trebuie lăsată să ia o decizie în mod independent"
Ieri, imediat ce Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat rezultatele referendumului, prima reacţie a venit din partea Ambasadei SUA care a transmis că judecătorii Curţii Constituţionale trebuie lăsaţi să ia o decizie în mod independent."Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie bazată pe principii, în mod independent, fără niciun amestec din afară. Este esenţial ca poporul român să aibă încredere că referendumul s-a desfăşurat în mod liber şi corect şi că regulile stabilite au fost aplicate", se arată în comunicatul transmis de misiunea diplomatică a SUA la Bucureşti.
Potrivit Biroului Electoral Central, duminică s-au prezentat la urne 46,24% (8.459.053) din cei peste 18,3 milioane de alegători înscrişi pe listele electorale.
Dintre cei care şi-au exprimat opţiunea electorală, 7.403.836 (87,52%) au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, iar 943.375 (11,15%) au votat împotrivă. În acelaşi timp, 111.842 (1,31%) voturi au fost declarate nule.
Potrivit legii, referendumul ar urma să fie invalidat, deoarece prezenţa la urne a fost sub 50%. Practic, un calcul simplu, arată că au lipsit nu mai puţin de 688.000 de voturi pentru ca preşedintele suspendat Traian Băsescu să fie demis.
Decizii cruciale în următoarele ore
Dacă magistraţii Curţii constată că nu s-a întrunit pragul de prezenţă, atunci referendumul este declarat invalid. Într-o asemenea situaţie, Curtea va constata încetarea interimatului funcţiei de preşedinte şi reluarea atribuţiilor prezidenţiale de către Traian Băsescu.
Dacă se constată că numărul celor care au participat la referendum reprezintă 50% plus unu din numărul tuturor celor cu drept de vot, atunci referendumul este declarat valabil. Într-un astfel de caz, pe baza voturilor în favoarea demiterii, Curtea va decide că Traian Băsescu a fost demis, iar funcţia de preşedinte a devenit vacantă.
În hotărârea pe care o vor emite judecătorii Curţii vor menţiona că interimatul funcţiei va fi asigurat de Crin Antonescu până la alegerile anticipate.
Oricare ar fi hotărârea Curţii Constituţionale, aceasta va fi prezentată în plenul reunit de către preşedintele Curţii Constituţionale. Parlamentul doar ia act de hotărârea Curţii, nu o dezbate şi nu o supune la vot.
Antonescu a promis că iese din viaţa politică
Deşi legea nu prevede un termen în care Parlamentul ar trebui să se reunească, liderii USL au afirmat că vor respecta şi vor pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale, indiferent care va fi aceasta.
În cazul în care Curtea Constituţională decide astăzi că referendumul este invalid, tot astăzi, Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni, unde va face schimbul de ştafetă cu preşedintele interimar Crin Antonescu. Cu această ocazie, teoretic, acesta din urmă n-ar trebui să părăsească doar fotoliul de preşedinte, ci şi viaţa politică. Asta pentru că, încă de la declanşarea suspendării lui Băsescu, Antonescu a declarat că va pleaca din politică în cazul în care "operaţiunea" declanşată de USL (de suspendare a lui Traian Băsescu - n.r.) eşuează şi acesta se reîntoarce la Cotroceni.
Antonescu a făcut prima declaraţie în acest sens pe 6 iulie, la şedinţa Parlamentului privind suspendarea preşedintelui. Ulterior, preşedintele interimar a făcut mai multe declaraţii pe această temă.
Cu o săptămână înainte de referendum însă, într-o emisiune televizată, Antonescu şi-a reconsiderat poziţia, şi a declarat că nu mai este ”legat de niciun angajament după ce impunerea pragului de prezenţă la referendum şi boicotul pus la cale de PDL au schimbat datele problemei”.
"N-am făcut o promisiune, că nu datoram nimănui. Am spus pur şi simplu domnului Băsescu că înţeleg că după referendumul acesta nu o să mai fim împreună, ori pleacă dânsul, ori plec eu (…). Când am văzut, totuşi, cât de mult sunt interesaţi partizanii domnului Băsescu, parcă mai mult chiar decât de ramânerea domniei sale, dacă plec eu, dacă nu cumva mă răzgândesc eu, sigur că am avut un sentiment ambivalent, pe de o parte o pornire să rămân, că văd că asta le place şi vreau şi eu să le fac anumite bucurii, dar, după aceea, chiar după introducerea condiţiei de cvorum, am spus, da, chiar şi aşa, e în regulă, dacă nu se strâng 9 milioane de oameni să se pronunţe asupra acestei chestiuni sau dacă ia mai multe voturi Traian Băsescu, am plecat şi mă duc învârtindu-mă. A survenit acum şi acest element care dă peste cap orice condiţie de competiţie electorală, în care domnul Băsescu strigă: fugiţi, fugiţi de la urne. Evident că nu mai sunt legat de niciun angajament şi de niciun rămăşag", a spus Antonescu la Antena 3.
La numai 12 de ore de la aceste declaraţii, Crin Antonescu s-a răzgândit încă o dată. Preşedintele interimar a revenit şi a reafirmat că promisiunea cu plecarea rămâne valabilă: "Nu am afirmat nici aseară, nici altă dată, că nu mai demisionez. Dacă asta este grija principală a dumneavoastră, nici o grijă, fac ceea ce am spus că voi face. Niciodată nu am încălcat ceea ce am spus în Parlamentul României sau ceea ce am spus că voi face".
Marţi seară, Crin Antonescu a precizat că îşi va anunţa decizia după hotărârea Curţii Constituţionale. Decizia mea e luată, e una fermă şi ea va fi anunţată în momentul potrivit. "Decizia mea e luată, e una fermă şi ea va fi anunţată în momentul potrivit", a adăugat preşedintele interimar.
Şi preşedintele suspendat a ameninţat cu demisia în campania care a precedat referendumul. Pe 16 iulie, Băsescu a susţinut că va abandona mandatul dacă la referendum vor veni mai puţin de jumătate dintre românii cu drept de vot, iar votul majoritar va fi împotriva lui. Şeful suspendat al statului a precizat că are o condiţie pentru partidele politice: renunţă la mandat dacă sunt de acord cu revizuirea Constituţiei.
Preşedintele Traian Băsescu a mai făcut o promisiune de care însă nu s-a ţinut. Într-o conferinţă de presă, ţinută în urma votului prin care a fost suspendat, el a declarat că va merge la referendum. Şi şi-a menţinut declaraţia chiar şi după ce a îndemnat românii la boicot. Ieri însă preşedintele suspendat Traian Băsescu nu a votat la referendum. Motivul: "Nu vreau să legitimez un referendum în care un aventurier politic duce la vot fete tinere în costume de baie (Radu Mazăre - n.r.), nu vreau să legitimez prin prezenţa mea un referendum în care dispreţul pentru referendum este atât de mare încât doamne, domnişoare merg în bikini la vot" .