CCR a respins sesizarea Opoziției privind modificările la fondurile de pensii private. Budăi: Jalonul PNRR e îndeplinit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii constituționali au respins ca neîntemeiată sesizarea de constituționalitate depusă de parlamentarii USR și cei ai Forței Drepte, care acuză că modificările aduse fondurilor de pensii private ar produce pierderi. Ulterior, ministrul Muncii a arătat că jalonul a fost îndeplinit. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și de deputați neafiliați și a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.174/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, precum şi dispoziţiile art.I pct.59 [cu referire la introducerea art.140 ind.2 din Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat] și ale art.II pct.59 [cu referire la introducerea art.120 ind.2 din Legea nr.204/2006 privind pensiile facultative] din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.174/2022, sunt constituționale în raport cu criticile formulate”, arată un comunicat de presă transmis de CCR.

Cele două formațiuni politice din Opoziție, Forța Dreptei și USR , au susținut că „legea încalcă principiul securității juridice, previzibilității și clarității normelor”, argumentând că „există încălcări aduse inclusiv dreptului de proprietate”. De asemenea, parlamentarii mai acuză încălcarea dispozițiilor privind desfășurarea procedurii parlamentare, arătând că raportul asupra legii a fost emis în ziua votului final.

Curtea Constituțională a constata însă că obiecțiile formulate, „din perspectiva nerespectării termenului regulamentar privind imprimarea și difuzarea către deputați a raportului comisiei sesizate în fond, sunt neîntemeiate, întrucât ceea ce se invocă în susţinerea obiecţiei de neconstituţionalitate reprezintă o chestiune care ţine de aplicarea regulamentelor parlamentare în cazul adoptării unei legi aflate în procedura de urgenţă”.

Totodată, Curtea a constatat și în privința motivelor de neconstituţionalitate invocate privind încălcarea prevederilor din Legea fundamentală asupra delegării legislative, că urgenţa a fost motivată corespunzător în preambulul ordonanţei de urgenţă.

De asemenea, Curtea a mai constatat că dispoziţiile introduse prin OUG „sunt redactate cu suficientă claritate şi previzibilitate astfel încât să poată fi aplicate și nu produc, în sine, o insecuritate juridică”.

Budăi: Jalonul PNRR este îndeplinit

Ulterior, ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat într-o postare pe Facebook, că „în ciuda eforturilor USR de a împiedica îndeplinirea jaloanelor și atragerea fondurilor europene de către România, jalonul 213, aferent cererii de plată 2 pentru PNRR, este la acest moment îndeplinit”, arătând că judecătorii CCR au dmis constituționalitatea legii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite