Cartofii fierbinți ai Coaliției în sesiunea parlamentară de toamnă

0
Publicat:

Partidele Puterii au de realizat în această sesiune numeroase reforme importante, cum ar fi cea fiscal-bugetară, a pensiilor speciale, a celor publice, dar și să decidă dacă mai modifică legislația electorală. 

FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Viitoarele patru luni vor fi de foc la nivelul Parlamentului, în condițiile în care aici ar trebui să fie dezbătute proiecte de lege care au impact pentru toate categoriile, fie că e vorba de angajați la stat, la privat, antreprenori sau pensionari.

Primul test așteptat la nivel parlamentar este cel privind angajarea răspunderii pentru reforma bugetară, dar și pentru cea fiscală. Pentru moment, încă nu este definitivat niciunul din proiectele de lege pe care Guvernul ar trebui să le depună în Parlament, apoi să le prezinte în fața legislativului. În cazul în care Opoziția nu va depune moțiunea de cenzură în termen de trei zile, atunci ambele proiecte de lege merg pe masa președintelui, care poate da undă verde pentru publicarea lor în Monitorul Oficial sau poate să decidă retrimiterea în Parlament.

Surse politice au precizat pentru „Adevărul“ că cel mai probabil săptămâna viitoare ar urma să fie definitivate proiectele de lege din zona bugetară și cea de fiscalitate, însă nu s-a decis încă momentul trimiterii lor în Parlament.

Pensiile speciale și cele publice

Din primele săptămâni, Coaliția ar trebui să tranșeze o dată pentru totdeauna și cu pensiile speciale, retrimise în Parlament de CCR, după ce au fost declarate parțial neconstituționalitate. În primele două săptămâni ale sesiunii ar trebui finalizate amendamentele, apoi Puterea să reînceapă procedura parlamentară. Legea privind pensiile speciale face parte și din cererea de plată numărul trei a PNRR, care ar trebui trimisă cât mai repede.

Mai complicată va fi situația pentru legea privind pensiile publice. Coaliția nu a venit încă în spațiul public cu nicio variantă de proiect. Mai întâi ar trebui ca proiectul să fie discutat la nivel guvernamental, să intre în transparență publică, iar în cele din urmă adoptat de Executiv, pentru a fi apoi dezbătut și votat de Parlament. Surse din Coaliție au precizat că sunt așteptate discuții „profunde“ la legea pensiilor publice, la fel cum se va întâmpla și la legea salarizării. Sâmbătă, Marcel Ciolacu anunţa că ţinta de intrare în vigoare a noii legi este 1 ianuarie 2024.

„Mi-aş dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie. Şi cei de la Comisie (Comisia Europeană - n.r.), şi noi ştim că sunt foarte multe inechităţi în vechea lege a pensiilor. În continuare avem pensii de 1.500 de lei, dar şi pensii de 30.000-40.000 de lei“, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În mod normal, dacă se respecta calendarul din PNRR, legea pensiilor publice ar fi trebuit să fie gata și publicată la 31 martie.

În cazul noii legi a salarizării unitare, Coaliția e încă la stadiul de consultare a sindicatelor, fără a veni însă cu o schiță referitoare la principiile de care ține cont și modul de stabilire a coeficienților, precum și a situației sporurilor, care ar trebui prin noul act normativ să nu depășească 20%. Legea salarizării ar fi trebuit să fie gata până la 30 iunie 2023, dar și în acest caz Guvernul a tărăgănat discuțiile.

Noi modificări ale legislației penale

Puterea e decisă să aducă schimbări și la legislația penală, pentru a înăspri pedepsele pentru cei care conduc băuți sau drogați la volan, dar și să vină cu prevederi privind recuperarea permisului de cei care l-au avut ridicat după ce ar fi ucis pe cineva sau după ce au fost prinși băuți la volan. Mai exact, potrivit unui anunț al senatorului PSD Robert Cazanciuc, șoferii aflați în situațiile de mai sus nu vor mai putea conduce 10 ani, avându-se în vedere inclusiv confiscarea mașinii. Parlamentarul a anunțat că au fost identificate 12 măsuri ce îi vizează pe cei care fac trafic sau consumă droguri.

„Vor fi avute în vedere măriri de pedepse, dar şi incriminarea unor fapte care favorizează traficul şi consumul de droguri“, a scris Cazanciuc pe Facebook.

În acest sens, se are în vedere dotarea poliţiei cu scanere mobile pentru verificarea autoturismelor sau dotarea Poştei Române cu aparatura necesară de scanare a tuturor pachetelor care intră în România pentru a primi viza „liber de droguri“, precum şi proceduri clare pentru toate firmele de curierat internaţional, a precizat Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei.

Alte măsuri se referă la depistarea minorilor care se droghează şi sprijinirea acestora şi a familiilor.

Schimbarea legislației electorale, la ultima strigare

Coaliția trebuie să decidă rapid dacă vor să mai facă modificări referitoare la legislația pentru alegerile locale, adică să treacă eventualele schimbări până la finalul lunii septembrie. Cu mai puțin de un an înainte de alegeri, orice modificare s-ar putea lovi de neconstituționalitate, dacă se ține cont de jurisprudența CCR și de recomandările Comisiei de la Veneția. Așadar, impunerea a 30% femei pe liste sau a altor prevederi cu impact electoral trebuie adoptată rapid. Surse din Coaliție au precizat pentru „Adevărul“ că șansele pentru modificări care să aibă în vedere comasarea de alegeri sunt minime.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite