Ciolacu anunță măsuri drastice pentru şoferii prinși sub influența drogurilor sau alcoolului la volan. Ce propune în cazul minorilor

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsuri drastice pentru șoferii români prinși la volan sub influența drogurilor sau alcoolului. Potrivit șefului de Guvern, printre propunerile PSD sunt suspendarea dreptului de condus pe o perioadă de 10 ani și reținerea autovehiculului. Șeful Guvernului mai este de părere că trebuie creat cadrul legal, astfel încât părinții să poată solicita autorităților testarea privind consumul de droguri pe cheltuiala statului. 

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

„Domnul Cazanciuc ne-a prezentat modificările legislative în ceea ce privește prevenirea și combaterea traficului de droguri și este o prioritate legislativă. Vom veni cu această propunere în primele două săptămânii ale acestei legislaturi a Parlamentului”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

„Vor fi măsuri și pentru cei care vor conduce sub influența alcoolului și sub influența drogurilor, măsuri drastice și propuneri venite și de la colegi ca timp de cel puțin 10 ani să nu mai ai dreptul să deții un permis de conducere când vei fi depistat de poliție într-o astfel de situație”, a explicat șeful Guvernului. 

Potrivit premierului, o altă propunere include chiar suspendarea autovehiculului. 

Testare pentru minori, la solicitarea părinților, pe cheltuiala statului 

Întrebat cu privire la combaterea traficului de droguri printre minori, Marcel Ciolacu a afirmat: „Ar trebui să creăm un cadru legal, unde părinții să poată solicita testarea autorităților, pe cheltuiala statului”. 

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat mai multe măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul Planului Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024.

Potrivit ministrului, în acest sens a fost stabilită o întâlnire cu ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Dezvoltare, Familie, Muncă şi departamentul pentru românii de pretutindeni.

„Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bullying-ului în şcoli. Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a mai arătat ministrului, subliniind că una dintre propuneri va viza „analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical calificat ce deserveşte unitatea de învăţământ, în situaţia în care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri, cu acordul părinţilor”.

În privința minorilor, șeful statului, Klaus Iohannis, a afirmat că e îngrijorător că avem semnale că sunt elevi care consumă droguri”, susținând că „este o variantă introducerea de teste în şcoli”. 

„Este un fapt îngrijorător, foarte îngrijorător că avem tot mai multe semnale că sunt elevi care consumă substanţe interzise. Şi atunci este o variantă să se încerce introducerea de teste, sigur, cu acceptul părinţilor ş.a.m.d. Dar nu putem să stăm şi să observăm fenomenul şi să nu facem nimic. Deci ceva trebuie găsit, în sensul şi să educăm pentru a preveni consumul de droguri, dar şi să fim mai fermi şi să detectăm pe cei care nu înţeleg cu bineţe”, a spus şeful statului.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite