Cancelarul Austriei, țara care se opune intrării României în Schengen, se va întâlni cu Ciolacu și cu Iohannis

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis va avea, joi dimineață, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care se va afla la București pentru Congresul PPE. Ulterior, liderul de la Viena este așteptat și la Palatul Victoria de premierul Marcel Ciolacu. În cadrul întâlnirilor este de așteptat să se abordeze și tema aderării complete a României la spațiul Schengen, ca urmare a veto-ului pe care îl menține Austria.

Karl Nehammer va discuta joi cu Klaus Iohannis și cu Marcel Ciolacu FOTO Profimedia
Karl Nehammer va discuta joi cu Klaus Iohannis și cu Marcel Ciolacu FOTO Profimedia

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda publică de joi a şefului statului este programată, la ora 10:30, o întrevedere cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, la Palatul Cotroceni.  

Iar potrivit Executivului, pe agenda publică de joi a premierului Marcel Ciolacu este de asemenea prevăzută o întrevedere cu oficialul austriac Karl Nehammer, la ora 15:00, la Palatul Victoria.

Presiuni pentru aderarea completă la Schengen

În cadrul întrevederilor oficialului austriac cu șeful statului și prim-ministrul României, se crede că se va aborda și tema aderării țării noastre la spațiul Schengen, și cu frontierele tereste.

După cum a reletat Adevărul, ÖVP, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer, nu se opune aderării complete a României și Bulgariei la Schengen doar prin deciziile luate la nivel guvernamental, ci și în plan politic, unde nu vor să voteze programul electoral al PPE, inclusiv din cauza extinderii. 

Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul și să nu-l acoperim”, a spus secretarul general al Partidului Popular, Christian Stocker într-un comunicat.  

Dar preşedintele PPE, Manfred Weber a precizat, pentru „a fi clar pentru toată lumea”, că PPE susţine extinderea Spaţiului Schengen, prin aderarea României şi Bulgariei, două ţări care ar trebui „să intre imediat în Schengen, cu drepturi depline”, ca răspuns la poziționarea partidului lui Karl Nehammer.

De altfel, în cadrul unei întrevederi a premierului Marcel Ciolacu cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, prim-ministrul a mulțumit PE pentru sprijinul aderării României la spațiul Schengen.

Iar președintele PNL Nicolae Ciucă, care a avut miercuri o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a militat de asemenea pentru susținerea integrării depline a României în spațiul Schengen, cât mai curând posibil. Potrivit unor surse politice, Ursula von der Leyen a apreciat măsurile luate de România în vederea protejării frontiere externe.

Întrevederile de joi ale președintelui și premierului

Joi, preşedintele Klaus Iohannis are programat un discurs la Congresul PPE, iar apoi are prevăzute întrevederi cu premierii Landului Bavaria, Markus Soder, al Poloniei Donald Tusk și al Finlandei, Petteri Orpo, precum şi cu vicepreşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, ministru al Afacerilor externe şi cooperării internaţionale, Antonio Tajani.

Iar pe agenda premierului Marcel Ciolacu, înaintea întâlnirii cu oficialul austriac mai sunt prevăzute întrevederi cu prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, cu omologul său polonez Donald Tusk și cu președintele Confederației Elvețiene, Viola Amherdu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite