Camera Deputaților și-a ales vicepreședinții, secretarii și chestorii din Biroul Permanent

0
Publicat:

Camera Deputaților și-a ales, luni, vicepreședinții, secretarii și chestorii din Biroul Permanent. Lista a fost adoptată cu 211 de voturi „pentru”, 38 de voturi „împotrivă” și 5 abțineri.

Camera Deputaților și-a ales vicepreședinții, secretarii și chestorii din Biroul Permanent/ CDEP
Camera Deputaților și-a ales vicepreședinții, secretarii și chestorii din Biroul Permanent/ CDEP

Vicepreședinți ai Camerei vor fi din Daniel Suciu și Alfred Simonis din partea PSD, Lucian Bode din partea PNL și Dan Barna din partea USR. 

Secretari ai Camerei Deputaților vor fi Alexandra Presură din partea PSD, Cristian Buican din partea PNL, Ringo Dămureanu din partea AUR și Ovidiu Ganț din partea minorităților naționale.

Chestorii Camerei vor fi Mitică Mărgărit  și Marius Gabriel Zetea din partea PSD, George Țuță din partea PNL și Seres Denes din partea UDMR.

Potrivit Agerpres, în această sesiune Ciprian Șerban este liderul de grup al PSD, Gabriel Andronache este liderul de grup al PNL. Liderul de grup al USR este Ionuț Moșteanu, al AUR este Ilie Coleșa, al UDMR este Csomo Boton, în timp ce liderul de grup al minorităților naționale este Varujan Pambuccian.

Cartofii fierbinți ai Coaliției în noua sesiune

Partidele Puterii au de realizat în această sesiune numeroase reforme importante, cum ar fi cea fiscal-bugetară, a pensiilor speciale, a celor publice, dar și să decidă dacă mai modifică legislația electorală. 

Primul test așteptat la nivel parlamentar este cel privind angajarea răspunderii pentru reforma bugetară, dar și pentru cea fiscală. Pentru moment, încă nu este definitivat niciunul din proiectele de lege pe care Guvernul ar trebui să le depună în Parlament, apoi să le prezinte în fața legislativului. În cazul în care Opoziția nu va depune moțiunea de cenzură în termen de trei zile, atunci ambele proiecte de lege merg pe masa președintelui, care poate da undă verde pentru publicarea lor în Monitorul Oficial sau poate să decidă retrimiterea în Parlament.

Din primele săptămâni, Coaliția ar trebui să tranșeze o dată pentru totdeauna și cu pensiile speciale, retrimise în Parlament de CCR, după ce au fost declarate parțial neconstituționalitate. În primele două săptămâni ale sesiunii ar trebui finalizate amendamentele, apoi Puterea să reînceapă procedura parlamentară. Legea privind pensiile speciale face parte și din cererea de plată numărul trei a PNRR, care ar trebui trimisă cât mai repede.

Mai complicată va fi situația pentru legea privind pensiile publice. Coaliția nu a venit încă în spațiul public cu nicio variantă de proiect. Mai întâi ar trebui ca proiectul să fie discutat la nivel guvernamental, să intre în transparență publică, iar în cele din urmă adoptat de Executiv, pentru a fi apoi dezbătut și votat de Parlament. Surse din Coaliție au precizat că sunt așteptate discuții „profunde“ la legea pensiilor publice, la fel cum se va întâmpla și la legea salarizării. Sâmbătă, Marcel Ciolacu anunţa că ţinta de intrare în vigoare a noii legi este 1 ianuarie 2024. 

În cazul noii legi a salarizării unitare, Coaliția e încă la stadiul de consultare a sindicatelor, fără a veni însă cu o schiță referitoare la principiile de care ține cont și modul de stabilire a coeficienților, precum și a situației sporurilor, care ar trebui prin noul act normativ să nu depășească 20%. Legea salarizării ar fi trebuit să fie gata până la 30 iunie 2023, dar și în acest caz Guvernul a tărăgănat discuțiile. 

Puterea e decisă să aducă schimbări și la legislația penală, pentru a înăspri pedepsele pentru cei care conduc băuți sau drogați la volan, dar și să vină cu prevederi privind recuperarea permisului de cei care l-au avut ridicat după ce ar fi ucis pe cineva sau după ce au fost prinși băuți la volan. Mai exact, potrivit unui anunț al senatorului PSD Robert Cazanciuc, șoferii aflați în situațiile de mai sus nu vor mai putea conduce 10 ani, avându-se în vedere inclusiv confiscarea mașinii. Parlamentarul a anunțat că au fost identificate 12 măsuri ce îi vizează pe cei care fac trafic sau consumă droguri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite