14 ani de la protestele violente contra regimului comunist din Rep. Moldova. ,,Adevărul despre 7 aprilie 2009 nu a mai fost aflat”

0
Publicat:

La 14 ani de la evenimentele violente de la Chișinău, primii oameni în stat și-au exprimat regretul că adevărul despre abuzurile comise la 7 aprilie 2009 încă este necunoscut, fiind un argument că reforma justiției trebuie continuată.

Astăzi se împlinesc 14 ani de la protestele violente de la Chișinău. FOTO: Arhivă
Astăzi se împlinesc 14 ani de la protestele violente de la Chișinău. FOTO: Arhivă

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că, în data de 7 aprilie 2009, mii de persoane au cerut libertate și democrație, iar guvernarea va face tot posibilul pentru ca țară să facă parte din lumea liberă. 

,,Acum 14 ani, la 7 aprilie 2009, mii de oameni, majoritatea lor tineri, au schimbat mersul istoriei noastre. Ei au cerut libertate și democrație. În ultimii ani, noi vedem cât important este să trăiești liber și în democrație. Iar pentru aceasta noi vom face tot ce este posibil ca, într-un final, să facem parte din lumea liberă, într-o Moldovă europeană. Din păcate, adevărul despre 7 aprilie 2009 și crimele comise atunci așa și nu a mai fost aflat. O dovadă în plus că reforma justiției trebuie dusă până la capăt”, a scris Igor Grosu pe  Facebook.

Și șefa statului, Maia Sandu, a arătat cu degetul spre sistemul justiției cu privire la adevărul despre evenimentele de atunci, menționând că ,,persoanele corupte din justiție folosesc astăzi pretextul independenței justiției pentru a-și ascunde abuzurile, dar niciun judecător și niciun procuror azi nu poate șterge pata enormă rămasă din 2009”. 

„S-ar putea să mai întâmpinăm obstacole, dar nu ne vom abate de la calea noastră. Suntem fermi în reformele și schimbările pe care vrem să le facem, construim o țară europeană. Cetățenii noștri - copii, tineri, maturi sau vârstnici, au dreptul să trăiască liber și în siguranță, alături de alte state cu aceleași valori și aspirații”, a scris Maia Sandu pe internet. 

,,Să răzbunăm morțile și torturile printr-o reformă adevărata a justiției”

Totodată, ea menționează că reforma justiției va continua, inclusiv pentru răzbunarea torturilor din ziua respectivă. 

„Au fost multe oportunități ratate, dar în scurta noastră istorie am demonstrat că avem spirit liber, nu acceptăm tirania și violența. Datoria noastră este să răzbunăm morțile și torturile tinerilor din 7 aprilie printr-o reformă adevărată a justiției, astfel încât „troicile” comuniste care condamnau cetățenii bătuți direct în celule, fără avocat, fără drept de apel, să nu mai apară niciodată”, a mai adăugat președinta. 

Potrivit liderei de la Chișinău, 7 aprilie 2009 a rămas în istoria Republicii Moldova, drept cea care marchează maturitatea poporului care nu va mai accepta niciodată dictatura.

„Acum 14 ani oamenii au ales, răspicat, un altfel de drum - cel al democrației, al drepturilor respectate, cel al Uniunii Europene. Am pășit atunci pe o cale despre care credeam cu toții că va fi mai rapidă, dar în anii care au urmat au fost și alte încercări de sugrumare a democrației și a viitorului nostru. Însă cetățenii Republicii Moldova au știut mereu în ce fel de stat vor să trăiască. Ei au văzut clar cine muncește pentru democrație și cine uneltește împotriva ei”, a punctat Sandu.  

Ce s-a întâmplat în aprilie 2009?

În data de 7 aprilie 2009, mii de persoane, în mare parte tineri, au ieșit în stradă, fiind nemulțumiți de rezultatele alegerilor parlamentare care arătau victoria comuniştilor. Evenimentele au degenerat în violență și au fost răniți atât civili, cât şi poliţişti. Totodată, a fost înregistrat decesul tânărului, Valeriu Boboc, bătut violent în Piața Marii Adunări Naționale din inima Chișinăului. 

Potrivit unui raport al Amnesty International Moldova, în timpul protestelor, oamenii legii au încătușat cel puţin 600 de persoane, multe dintre ele fiind maltratate în incinta secţiilor de poliţie. Iar procurorii au înregistrat zeci de plângeri. 

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite