Bogdan Huţucă: Gazul din Marea Neagră trebuie să finanţeze dezvoltarea şi nu politicile populiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Comisiei de buget, Bogdan Huţucă, a afirmat, miercuri, faptul că gazul din Marea Neagră ar trebui să finanţeze dezvoltarea, nu „policitile populiste“, aşa cum ar vrea PSD.

„Solicit Guvernului României ca sumele datorate statului român de companiile care deţin licenţe de exploatare în Marea Neagră să fie folosite către trei axe prioritate de dezvoltare şi nu către finanţarea deficitului statului sau pentru politici populiste. În acest caz avem în vedere sumele pe care statul român le va obţine din redevenţe şi din impozitul pe veniturile suplimentare”, arată liderul PNL Bogdan Huţucă, vicepreşedintele Comisiei de buget. 

Liberalul dă şi mai multe soluţii. „În primul rând, aceste sume de bani trebuie să finanţeze direct înfiinţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale în UAT-uri precum şi racordarea acestora la sistemul naţional de transport de gaze. Consderăm că este obligaţia statului român să extindă reţelele de distribuţie către toate zonele din ţară în care locuiesc cetăţeni care plătesc taxe şi impozite. Credem că şi aceştia trebuie să se bucure de aceleaşi beneficii ca orice alt cetăţean român. A doua axă trebuie să vizeze investiţii pentru acele companii care utilizează gazul natural pentru realizarea de produse cu valore adăugată, precum industria petrochimică şi industria energetică. În acest mod susţinem dezvoltarea unor industrii strategice care trebuie să redevină competitive pe piaţa locală şi regională”, explică liberalul.

Liberalul vine şi cu alte soluţii. „În al treilea rând, aceste sume trebuie să meargă către investiţii în construcţia şi în modernizarea CET-urilor din întreaga ţară. În acest moment, zeci de CET-uri deţin o infrastructură uzată tehnic şi moral. Din această cauză, în majoritatea localităţilor din România, cetăţenii plătesc facturi mai mari de până la 100%, decât consumul real. O situaţie aparte există în municipiul Constanţa, unde apa caldă este întreruptă de 12 zile, din cauza infrastructurii care a cedat în mai multe locuri. Dacă vom folosi sumele obţinute din redevenţe şi din impozitul pe veniturile suplimentare către aceste trei axe strategice vom asigura o dezvoltare durabilă a localităţilor din România şi o creştere a nivelului de trai pentru sute de mii de români. Nu trebuie să mai facem greşelile din trecut, atunci când sumele obţinute din privatizări sau redevenţe au fost produs doar creşterea nesustenabilă a cheltuielilor statului”, a completat Huţucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite