Boc a demisionat din fruntea PDL
0Emil Boc a renunţat la şefia PDL după şapte ore de scandal în cadrul Colegiului Director. El spune că nu va candida pentru un nou mandat în fruntea PDL.
Preşedintele PDL, Emil Boc, şi toţi membrii Biroului Permanent Naţional al partidului şi-au depus demisiile, ieri, după o şedinţă tensionată a Colegiului Director.
Boc a anunţat că va avea loc o şedinţă a Colegiului Director, duminică, unde se vor lua decizii legate de Convenţia naţională extraordinară. Fostul premier a mai spus că actuala conducere va asigura interimatul până la congres. Boc a spus că nu va candida pentru un nou mandat în fruntea PDL, ci se va ocupa de Primăria Cluj-Napoca.
Emil Boc a cedat greu şefia partidului, respingând, pe parcursul a şapte ore, mai multe variante de a se retrage din fruntea partidului. Şedinţa Colegiului Director al PDL a fost întreruptă, la un moment dat, după ce atât varianta organizării unui congres extraordinar pentru alegerea unei noi conduceri a partidului, cât şi varianta cu alegerea unui BPN interimar cu Emil Boc preşedinte în continuare au căzut la vot, au declarat surse din PDL.
Egalitate la vot
În favoarea unui congres extraordinar şi implicit pentru schimbarea lui Emil Boc s-au înregistrat 24 de voturi, în timp ce tot 24 au fost împotrivă. După egalitatea de la vot, Vasile Blaga, alături de mai mulţi apropiaţi, a susţinut, joi, la Colegiul Director al PDL, depunerea mandatului de către întreaga conducere a partidului, în frunte cu Emil Boc, şi organizarea de alegeri interne, el intrând în conflict cu Gheorghe Falcă, susţinătorul ideii unei conduceri interimare.
Cei doi au avut dispute, în condiţiile în care Falcă voia să nu se ajungă la măsura extremă a congresului extraordinar, interimatul urmând să fie asigurat de zece democrat-liberali. Votul a venit după mai multe ore de discuţii tensionate în interiorul partidului.
Mai mulţi lideri ai partidului, precum Elena Udrea, Gheorghe Flutur sau Ioan Oltean, şi-au pus demisia pe masă, în încercarea de a determina retragerea lui Emil Boc din fruntea partidului. De altfel, demisia conducerii a fost cerută şi de Radu Berceanu, Gheorghe Falcă sau Gheorghe Ştefan.
În schimb, preşedintele PDL, Emil Boc, a afirmat că sunt două-trei variante pentru situaţia din partid. El a menţionat două variante posibile, respectiv organizarea unui congres extraordinar sau instalarea unei echipe de conducere de tranziţie, în care el să rămână preşedinte. Boc le-a spus democrat-liberalilor că trebuie să discute cu toţii, să spună ce părere au şi dacă mai sunt şi alte variante.
Udrea şi Anastase, atacate
Până la luarea unei decizii, democrat-liberalii au căutat vinovaţi pentru eşecul în alegeri. Principalele vizate au fost Elena Udrea şi Roberta Anastase.
„Ţi-ai pus toţi delfinii în funcţii", ar fi acuzat-o preşedintele Senatului, Vasile Blaga, pe Elena Udrea, potrivit unor surse democrat-liberale. El a făcut, în acest fel, trimitere la faptul că Elena Udrea şi-a plasat oameni de casă în funcţii importante. Udrea a folosit această reţetă inclusiv când a renunţat la Ministerul Dezvoltării, în fruntea căruia a lăsat un apropiat al său, Cristian Petrescu.
„Observ că se caută un ţap ispăşitor şi se dă vina pe mine. Eu nu am luat acasă banii de la minister. Ştiţi cu toţii unde sunt banii de la Ministerul Dezvoltării", a replicat Elena Udrea. Ea a vrut să le reamintească democrat-liberalilor că a alocat bani preferenţial pentru primarii PDL.
„Te crezi la discotecă? Te-am pus şefă la Parlament să numeri bile, nu să-ţi baţi joc", i-ar fi spus Dorin Florea, liderul PDL Mureş, preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. „Te-am pus să numeri voturi, nu să le pierzi", i-ar fi spus Robertei Anastase şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă.