Băsescu îl acuză pe Ponta de dezinformare privind reprezentarea în relaţia cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri seară, că premierul Victor Ponta dezinformează prin acuzaţia că şeful statului şi-ar fi atribuit în trecut, înainte de 7 mai, şi din atribuţiile Guvernului şi Parlamentului în relaţia cu Uniunea Europeană.

"Fără să vreau să fiu agresiv, dar aş da o replică domnului prim-ministru doctor Victor Ponta, care ieri făcea următoarea declaraţie: <<E foarte clar că începând cu 7 mai nu se mai poate ca o singură instituţie, şi anume preşedintele României, să îndeplinească şi funcţiile Guvernului şi ale Parlamentului şi începem încet-încet să revenim fiecare la atribuţii>>(...) Nu îmi place să folosesc cuvinte de genul dezinformare, minciună publică, dar pot să vă spun că de la instalarea Guvernului Ponta am avut exact acelaşi comportament în relaţia cu instituţiile statului pe care l-am avut şi în timpul celorlalalte guverne, fie că s-au numit Tăriceanu sau Boc", a spus Băsescu în conferinţă de presă.

El a adăugat că este "nedreaptă" afirmaţia premierului Ponta, în condiţiile în care inclusiv reprezentarea la reuniunea Consiliului European din 23 mai s-a făcut în baza unui memorandum discutat şi în şedinţă de Guvern şi care a fost contrasemnat de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban şi cel al Afacerilor Externe, Andrei Marga, notează Mediafax.

"Nu este în regulă să spui ?Eu vreau să cooperez?, iar pe de altă să dezinformezi", a spus Băsescu, adăugând că Ponta a uitat chiar de semnătura proprie şi de cele ale propriilor miniştri.

De asemenea, Băsescu a acuzat Guvernul Ponta de "neglijenţă" în reprezentarea la şedinţele formaţiunilor Consiliului UE, el dând mai multe exemple de astfel de reuniuni din ultima lună la care Guvernul României a fost reprezentat de secretari de stat sau adjunctul şefului misiunii pe lângă UE de la Bruxelles, deşi celelalte state membre au fost reprezentate de cel puţin un ministru.

"Spre exemplu, pe data de 15 mai a.c., a avut loc a întrunire a Consiliului pentru economie şi finanţe, a formaţiunii Consiliului, la care s-a discutat despre reglementări prudenţiale în sectorul bancar, a fost prezentat un raport despre îmbătrânirea populaţiei şi au fost analizate schimbările climatice şi politica europeană în domeniu. Deci, cred că a fost un raport extrem de important, au fost teme extrem de importante şi pentru România. Toate statele au venit la nivel de miniştri; mai mult decât atât, Italia a participat cu primul-ministru Mario Monti. Din partea noastră, a fost domnul secretar de stat Claudiu Doltu, pe teme de o importanţă formidabilă, pentru că ceea ce se stabileşte în Consiliu pleacă pe urmă către Parlament şi se adoptă legislaţie care devine valabilă şi pentru ţara noastră", a afirmat preşedintele.

El a dezvăluit că la o reuniune pe mediu din 11 iunie, în care subiect au fost emisiile de bioxid de carbon, România nu a trimis niciun reprezentant al Guvernului, fiind însă reprezentată de un adjunct de la misiunea pe lângă UE de la Bruxelles. "Pe 11 iunie a.c., o reuniune pe mediu, la care statele UE au trimis şi câte doi miniştri, unele state ale Uniunii Europene. S-au discutat chestiuni legate de programul de acţiune în domeniul mediului în perioada 2014-2020 sau de reducere a emisiilor de bioxid de carbon. România nu a trimis niciun reprezentant al Guvernului, a trimis un adjunct de la misiunea de la Bruxelles, iar emisiile de carbon şi obligaţiile asumate vor costa mult România. Cum a fost apărată România la nivel politic de Guvernul României, când prin însăşi prezenţă a trimis un adjunct al şefului de misiune de la Bruxelles?", a spus Băsescu.

El a mai prezentat şi exemplele unei reuniuni din 12 iunie a Consiliului pentru Agricultură şi Pescuit şi uneia din 30 mai privind IMM-urile, la care România a fost reprezentată de secretari de stat, deşi unele ţări au fost reprezentate la rang de miniştri.

"Deci v-am dat doar câteva exemple de ce înseamnă demagogie şi ce înseamnă lipsă de cunoaştere a modului de funcţionare a Uniunii Europene, neglijarea modului de reprezentare a României în diverse formaţiuni ale Consiliului. Vreau să ştiţi un lucru: orice decizie a Consiliului, a formaţiunilor Consiliului este considerată decizie a Consiliului şi atât. Deci Consiliul are zece formaţiuni, oricare dintre ele poate iniţia acte normative care merg pe urmă către Parlament şi o face în numele Consiliului, deci în numele reprezentanţilor guvernelor statelor. Sigur că aici este necesară o foarte bună pregătire a poziţiilor României şi capacitate de negociere, capacitate de a-ţi găsi aliaţi în interiorul formaţiunii Consiliului pentru a-ţi obţine realizarea obiectivului pe care îl ai. Nu este o simplă prezenţă, nu este o simplă plimbare la Bruxelles, cum spunea o doamnă sau chiar domnul Ponta, dacă nu mă înşel, că deplasările mele la Consiliu erau pentru a servi o masă. Sunt convins că o aveam mai bună acasă", a concluzionat Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite