Băsescu, după summitul UE: Dacă Rusia nu încetează, se va ajunge la un război economic. Aşa a început şi Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a făcut un scurt rezumat al deciziilor luate la reuniunea Consiliului European. Şeful statului a anunţat că UE va trece la cea de-a treia etapă de sancţiuni ca va provoca un război economic dacă Rusia nu va înceta să atenteze la independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

O să mă limitez la Ucraina. Subiectele care s-au mai discutat au fost legată de politica de competitivitate,a cum sunt în discuţie paragrafele din conluziile referitoare la climă. Fac declaraţie înainte de terminare pentru că trebuie să plec la avion.

În concluziile care vizează Ucraina, Consiliul European susţine aspiraţiile Ucrainei în a-şi decide singură viitorul, nu influenţată de ţări vecine. În baza acestei opţiuni a Consiliului European, astăzi s-a semnat acordul de asociere şi liber schimb, dar numai în partea politică. Este un semn de încurajare a Ucrainei, iar restul, după alegerile din 25 mai.

Prioritatea pe care Consiliul consideră că o are este legată de sprijinirea restabilirii echilibrelor macroeconomice ale Ucrainei. Situaţia economică se datorează unei guvernări de proastă calitate şi a corupţiei extrem de ridicată. UE poate pune acum la dispoziţia Ucrainei 1,6 mld. de euro bani lichizi, apoi 11,5 mld. de euro. Condiţia este încheierea unui acord cu Fondul. UE va fi partenera Fondului în încercarea de restabilire a echilibrelor macroeconomice ale ţării.

Guvernului i se cere să lupte împotriva extremismului. Consiliul European cere Ucrainei ca alegerile pentru Preşedinţie să se desfăşoare la standarde europene, democratice, în nişte procese corecte. Un semnal politic va fi modul în care se va desfăşura alegerile prezidenţiale. UE rămâne angajată să susţină independenţa, integritatea, suveranitatea Ucrainei. UE nu recunoaşte rezultatele referendumului ilegal care s-a desfăşurat în Crimeea.

S-a luat decizia sancţiunilor. Lista de înalţi demnitari ai Federaţiei Rusiei, Ucraina şi Crimeea a fost completată cu încă 12 nume. S-a covenit să nu se facă publică până în această după-amiază. La cele 21 de persoane s-au mai adăugat 12. Pot să vă spun că sunt persoane destul de importante. Activele pe care le deţin aceste persoane pe teritoriul UE vor fi anulate.

S-a cerut tuturor şefilor de stat şi de Guvern să nu desfăşoare întâlniri bilaterale cu Federaţia Rusă. S-a cerut Federaţiei Ruse să intre în dialog cu Guvernul Ucrainei. Consiliul Europen a hotărât să susţină hotărârea OSCE dacă va reuşi să-şi desfăşoare activităţile. În cazul în care OSCE nu va fi o soluţie credibilă, UE va organiza o misiune proprie.

UE atenţionează Rusia că orice escaladare a situaţiei duce la cea de-a treia parte de sancţiuni, măsuri care se referă la îngheţări de active a oamenilor de afaceri, încetarea oricăror cooperări bancare, restricţionarea importurilor de energie şi interzicerea importurilor de armament. În pregătirea etapei a treia, ce ar însemna o izolare a Rusiei şi declanşarea unui război economic, se va lucra pentru a definitiva tipul de acţiuni pe toate palierele care ar putea fi luate în cazul escaladării.

Despre Republica Moldova

Am solicitat termenul de devansare a acordului dintre UE şi Republica Moldova. A fost introdusă şi Georgia. Cel mai târziu în luna iunie Republica  Moldova să semneze acordul de asociere şi de liber schimb. Pentru noi este important că am constat deschidere. L-am sunat pe domnul preşedinte Timofti să-i spun că a apărut ce m-a rugat să fac.

Despre Guvernul din Ucraina

Povestea că Ucraina are un Guvern ilegitim nu are fundament. Nu a venit Maidanul să spună că „Acesta este Guvernul“, ci a fost ales de Parlament. Este absolut legitim. Faţă de situaţia care a fost nu văd niciun element de ilegitimitate.

Sunt state care au probleme. S-a pus problema ca fiecare stat membru să-şi arate avantajele şi dezavantajele unei astfel de măsuri. Aplicarea etapei a treia ne afectează şi pe noi şi pe Federaţia Rusă, dar nu noi vom pierde. România ar trece uşor peste aceste sancţinuni. Nimeni nu le vrea, dar oricine poate constata că sunt situaţii care nu pot fi tolerate pentru că va aduce la costuri şi mai mari dacă vor fi tolerate.

Cam aşa a început şi Al Doilea Război Mondial. Neaplicarea unor măsuri la vreme s-ar putea ducă la costuri infinit mai mari.

Despre eliminarea din G8 a Rusiei

Este foarte grav ca un stat să fie exmatriculat ca un copil care a dat cu bolduri în educatoare. G8 ne cam spune care este direcţia.


Consiliul European exprimă convingerea că forţa nu poate fi utilizată pentru a modifica frontierelor.
José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat, joi, că acordurile de asociere, inclusiv secţiunile de liber schimb, cu Republica Moldova si Georgia, vor fi semnate de către Consiliul European nu mai târziu de luna iunie 2014, informează Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite