Băsescu despre Săftoiu: Un mare nimeni care a rezistat doar câteva zile la şefia unui serviciu de informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la postul public de radio că toate partidele politice care s-au aflat la putere după 90 au ştiut de corupţia de la vămi. Şeful statului l-a atacat şi pe Claudiu Săftoiu, care a declarat la un post de televiziune că la Cotroceni se ştia de amploarea corupţiei din vămi încă din 2005, numindu-l "un mare nimeni".

Principalele declaraţii:

Despre operaţiunea "Cu vămile curate"

- Trebuie să vă spun că sinteza de presă m-a uluit, adică modul în care este prezentată acestă acţiune.

- Cel mai lipsit de adevăr mi se pare Curentul care încearcă să responsabilizeze partidul de guvernământ pentru corupţia din vamă. Cum este posibil să acuzi partidul de guvernământ când această acţiune se petrece acum, când acest partid este la guvernare. Este o încercare de intoxicare uriaşă.

- Cangrena este cunoscută şi tolerată de toate partidele care au fost la guvernare după '90. Vă aduc aminte de războiul din Iugoslavia, când România era acuzată de contrabandă de combustibil. Nu porumbelul trecea benzina peste graniţă.

Citiţi şi:

Băsescu: Şi eu aş vrea un salariu mai mare de 1.100 euro, pentru că nu am voie să am un costum ros în coate

Traian Basescu: Nu sunt un partizan al privatizării Romgazului, Transgazului şi Poştei Române

- Realitatea e una singură. Era un mare nimeni care se pare că a afirmat la televizor ca preşedintele ştia din 2005 de această operaţiune (Claudiu Săftoiu, n.r). Pentru mine este un mare nimeni, care nu a reuşit să reziste decât câteva zile în fruntea unui serviciu de informaţii.

- În strategia naţională, vulnerabilităţi sunt declarate contrabanda şi evaziunea fiscală.

- Faţă de anii trecuţi intervine hotărârea care pentru prima oară instituţiile statului sunt obligate să lucreze într-un sistem coordonat pe priorităţi stabilite.

- Această cooperarea a devenit obligatorie în fiecare judeţ

- Nu a fost întâi horărârea CSAT şi apoi startegia naţională.

- Hotărârea CSAT a devenit instrument de lucru pentru siguranţa naţională. Hotărâre prin care toate instituţiile se coordonează a însemnat soluţia de a pune eforturile statului pe priorităţi anticorupţie.

-Mergându-se pe flagrant se ajungea la rezultatele de până acum : prindeai un vameş şi atât. Acum s-a mers pe agenţi sub acoperire. Asta a dus la rezultatul de acum, care nu are nimic politic şi nu are nimic cu dreptul nostru de a intra în Schengen.

Despre aderarea la Schengen

- Dacă citim tratatul de aderare la spaţiul Schengen, citim un set de intrucţinuni tehnice, nu se spune nimic despre lupta împotriva corupţiei, despre MCV. Nu suntem dispuşi să creăm un precedent prin care României să i se ceară şi altceva decât ce este scris în tratatul de aderare.

- Va trebui să ieşim şi din oarecare politeţe. Ne trezim cu câteun demnitar al unui stat care să ne dea lecţii. UE are câteva milioane de imigranţi, care au reuşit să treacă de frontiere unor state care se află în Schengen. Nu avem de ce să ne vârâm sub masă şi să spunem "Mai dă, stăpâne!".

- Dacă marea problemă a Europei este imigraţia ilegală, trebuie spus că fluxurile migratorii nu trec prin România. Pe ultima evaluare mai mult de 1% din fluxurile de imigraţie ilegală nu sunt prin frontierele României

- Trebuie înţeles că România nu poate fi discriminată în Europa. Dacă noi nu înţelegem asta, cum să înţeleagă străinii?!

- Bulgarii n-au adus vameşi străini. Ar fi cel mai umilitor să chemăm vameşi din altă parte. Bulgarii au o asistenţă. Noi ne vom proteja frontiera cu români. A fost nevoie de acestă operaţiune de curăţare a vămilor.

Despre corupţia de la vămi şi presupusele legături cu PDL

- Chiar îmi vine să râd că începuse o campanie: nu mai vorbeşte nimeni de corupţie. Şi cum a început o amplă operaţiune, ea trebuie denigrată.

- Se spune că s-au dat bani la partide, dar partidul este o entitate abstractă. Nu vreţi voi, justiţiari, să spuneţi cărui om de la partid i s-au dat bani?!

- Presa citează un inculpat, atunci când spune că banii ajungeau la un patid.

- Vorbim de parcă vama era pură până să vină la guvernare acest partid, şi trebuie spus că acest partid guvernează singur, fără PSD, de abia un an de zile, şi este primă oară când o astfel de operaţiune de amploare a avut loc.

- Problema e cu un singur partid. Păcat că suntem atât de mărunţi încât la o acţiune mare încercăm să o politizăm în două direcţii.

- Indiferent dacă vor sau nu, instituţiile statului vor lupta împotriva corupţiei, şi cred că partidele vor să se lupte împotriva corupţiei.

- De la Omar Haissam până la Vîntu toţi sunt foarte bolnavi. Doar când pun mâna pe banii publici nu sunt bolnavi.

Despre PDL şi cazul Dan Păsat

- Ca tot românul şi eu am destul de puţină încredere în partide şi cazul Păsat a fost un exemplu.

- Cel mai târziu vineri iese proiectul de raport pe justiţie. Aveam nevoie ca de aer să nu existe suspiciuni.

- În vară pentru că a căzut legea ANI, formularea în raport a fost "lipsă de voinţă politică pentru lupta anticorupţie".

- Problema este o valoare pe care PDL-ul o pierde, dacă nu am pierdut-o deja : credibilitatea, determinarea în lupta împotriva corupţiei.

- Dacă nu ia măsuri să arate că şi-au revenit, o să fie sancţionaţi politic la alegeri.

Despre Uniunea Social Liberală (PSD, PNL, PC)

- Până acum Uniunea Social Liberală are un singur program: Jos Băsescu! Jos Boc!. Este o alianţă de stânga. Până acum programul lor imi sună ca o placă.

- Au pus o moţiune de cenzură împotriva unei legi care desfiinţează fabricile de diplome şi clasifică universităţile. Au pus o moţiune de cenzură pentru a întreţine fenomenele groteşti care au loc în educaţie.

- Trebuie să înţelegem că nu avem, acum, bani, să creştem salariile şi pensiile.

- Pot înţelege de ce partidele de stânga s-au opus acestor măsuri (de austeritate, n.r), dar vreau să ştiu ce măsuri propun ele.

Despre situaţia economică a României

- S-a reuşit crearea imaginii că preşedintele şi guvernul iau numai măsuri împotriva românilor, ceea ce estre eronat.

- Ca să putem asigura bunăstare nu mai putem să mergem, pe ce am mers în 2007-2008: pe stimularea consumului şi pe sectorul imobiliar. Trebuie să devenim competitivi. Trebuie să mergem pe dezvoltare durabilă

- Companiile de stat trebuie să devină rentabile prin retehnologizate.

- Eu sper că trimestrul trei să arate că România şi-a reluat creşterea economică.

- Sper ca 2011 să aducă o absorbţie de peste un miliard de euro din fonduri europene. Suntem ţara cu cele mai multe proiecte aprobate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite