Avocatul Poporului se gândeşte să conteste la CCR legea care îi interzice lui Dragnea să fie premier. Într-o zi, două, o să luăm o decizie
0Avocatul poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că va analiza dacă va ataca la Curtea Constituţională (CCR) legea care îi interzice preşedintelui PSD Liviu Dragnea să fie premier.
„N-am fost sesizat nici de partide, nici de instituţii, nici de cetăţeni, dar, aseară, la diverse posturi de televiziune, la diverse dezbateri, emisiuni, s-a spus că ar fi cazul că Avocatul Poporului să intervină. Şi atunci am dat în lucru la Serviciul Contencios Constituţional să analizăm, să facem un fel de prima lectură mai atentă a textelor legale, a jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a CEDO în materie şi să decidem dacă ne sesizăm sau nu din oficiu, în condiţiile în care nu sosesc sesizări oficiale“, a declarat Victor Ciorbea, pentru Agerpres.
Ciorbea, pus cu sprijinul PSD Avocatul Poporului, spune că în maximum două zile va avea un răspuns privind o eventuală sesizare a legii din 2001 la CCR. „Sigur că mi-aş dori să se rezolve problemă asta fără implicarea instituţiei noastre, să se rezolve direct între instituţiile prevăzute direct de către Constituţie, după cum mi-aş dori să se găsească alte soluţii sau formule, dar nu puteam rămâne total pasiv, pentru că, totuşi, sunt în discuţie aspecte foarte importante de ordin constituţional, cu implicaţii deosebite şi nu pot să mă limitez să mă sesizez din oficiu numai la cazuri importante, dar care vizează o persoană sau un grup de persoane ale căror drepturi şi libertăţi sunt afectate. Într-o zi-două sper să luăm o decizie dacă ne sesizăm sau nu din oficiu şi, apoi, să facem o examinare foarte atentă şi să vedem dacă e cazul să ridicăm sau nu excepţia de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională“, a mai spus Victor Ciorbea pentru Agerpres.
Dragnea şi numai Dragnea


Marele obiectiv al PSD după alegeri este să-l impună pe Liviu Dragnea premier, în orice condiţii, deşi Legea de funcţionare a Guvernului interzice unei persoane condamnate să fie ministru sau prim-ministru. Din punct de vedere strict legal, PSD, după ce a câştigat alegerile, are prima şansă de a propune premierul, dar altul decât Liviu Dragnea, pe care preşedintele Klaus Iohannis îl poate refuza invocând interdicţia legală.
Însă, în timp ce Iohannis are legea de partea sa, Liviu Dragnea are de partea sa un imens sprijin popular. „Niciodată un partid nu a primit atâtea voturi. Şi atunci cum să nu fie liderul partidului şeful Guvernului? Ce, oamenii n-au ştiut că Liviu Dragnea e preşedintele partidului când au votat PSD? PNL şi-a anunţat candidatul şi a pierdut, deci strategia noastră a fost mai bună“, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD.
Ca Liviu Drganea să ajungă premier, PSD are două variante: să-l convingă pe preşedintele Klaus Iohannis să-l desemneze în pofida legii sau să modifice Legea de funcţionare a Guvernului. Prima variantă ar însemna ca şeful statului să nu-şi ţină cuvântul dat. A doua variantă ar însemna ca PSD să forţeze legea.
Meciul poate fi tranşat de CCR
PSD a pregătit şi un scenariu de rezervă, în caz că preşedintele nu poate fi înduplecat. Social-democraţii îi vor cere Avocatului Poporului – Victor Ciorbea – să conteste Legea de funcţionare a Guvernului la Curtea Constituţională (CCR) fix în perioada consultărilor de la Cotroceni. Avocatul Poporului este singura instituţie care poate contesta la CCR o lege aflată deja în vigoare, iar Victor Ciorbea este unul dintre executanţii perfecţi ai PSD. Juriştii social-democraţi speră ca magistraţii CCR să declare neconstituţională interdicţia referitoare la cazierul penal, pe baza următorului argument: „Formularea din lege este neclară. Nu spune nicăieri cât durează acea interdicţie, nu spune nicăieri dacă ea se aplică pentru fapte de corupţie sau pentru alte fapte. Spre exemplu, dacă dumneavoastră faceţi un accident rutier şi primiţi o condamnare cu suspendare, nu mai puteţi fi premier niciodată conform legii actuale. Vi se pare normal?“.
Redactorul şef-adjunct Adevărul, Liviu Avram, care s-a luptat cu CCR pentru a modifica legislaţia electorală, spune că argumentul juriştilor PSD este slab, în condiţiile în care apartenenţa la un guvern nu este un drept fundamental, ci o condiţie impusă de lege. „Avem o lege foarte clară: membrii Guvernului trebuie să fie fără condamnări penale. Legea spune să nu fi avut condamnări penale, chiar dacă au executat-o, chiar dacă şi-au ispăşit pedeapsa, chiar dacă şi-au plătit datoriile faţă de societate“, a spus Liviu Avram la Adevărul Live.
Însă cazul Liviu Dragnea este şi mai complicat din punct de vedere legal, pentru că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se află încă în perioada de executare a pedepsei, deşi este în libertate. „Problema este alta: Liviu Dragnea nu este un fost condamnat penal. Liviu Dragnea se află acum în executarea pedepsei, el este în termenul celor doi ani cu suspendare. Doar generozitatea instanţei care i-a suspendat pedeapsa face ca liderul PSD să nu fie acum în închisoare“, a spus Liviu Avram.
Jurnalistul atenţionează că o modificare a Legii de funcţionare a Guvernului în sensul dorit de PSD, adică în favoarea lui Liviu Dragnea, ar deschide o uşă nesperată către toţi penalii care vor să ocupe funcţii publice. „Dacă CCR interzice cumva cuiva să fie membru al Guvernului dacă are cazier penal, ar trebui scoase prevederile similare din toată legislaţia. Şi atunci, din punctul de vedere al funcţiilor numite, orice infractor poate ocupa orice funcţie. Dacă noi ca societate suntem pregătiţi să deschidem o asemenea poartă, asta e“, a conchis jurnalistul „Adevărul“.
Totuşi, PSD păstrează un as în mânecă: are majoritate la CCR, deci poate spera la o sentinţă favorabilă. „Dacă umblă la CCR, da, PSD ar putea să câştige. Dacă nu umblă la CCR şi lasă
Curtea să-şi facă treaba aşa cum trebuie, teoretic PSD ar trebui să piardă“, conchide Liviu Avram.
Citeşte şi:
Marea provocare a lui Liviu Dragnea: cum să-şi administreze victoria