Avocatul Poporului a luat apărarea deţinuţilor-scriitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ciorbea FOTO Mediafax
Victor Ciorbea FOTO Mediafax

Avocatul Poporului a luat apărarea deţinuţilor care au scris lucrări ştiinţifice în închisoare, într-un punct de vedere înaintat Curţii Constituţionale, sesizată de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat pentru fapte de corupţie, după ce Guvernul a dat o ordonanţă ce suspendă reducerea pedepsei în cazul deţinuţiilor-scriitori.

Fenechiu este direct afectat de ordonanţa Guvernului, dat fiind faptul că a scris două cărţi anul trecut, care i-ar fi putut aduce o reducere a pedepsei cu 60 de zile, relatează digi24.ro.

„Autorul excepţiei apreciază că textul legal este neconstituţional în măsura în care permite comisiilor de eliberare condiţionată să aplice aceste dispoziţii unei proceduri de acordare a zilelor-câştig demarate înainte de intrarea în vigoare a actului normativ”, se arată în punctul de vedere transmis de Avocatul Poporului Curţii Constituţionale.

Mai exact, Ciorbea spune că Ordonanţa încalcă legea funamentală întrucât se aplică şi deţinuţilor care terminaseră de scris o lucrare sau mai multe, atunci când documentul a intrat în vigoare.

„Pentru condamnatul care îşi prefigurase conduita în acord cu cerinţele legii în vigoare la acea dată, asumându-şi sarcina elaborării unei lucrări ştiinţifice, în considerarea faptului că aceasta îi va aduce anumite beneficii pe tărâmul executării pedepsei, legea retroactivează şi este lipsită de previzibilitate”, a precizat Avocatul Poporului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite