Austria ține România în șah pe tema Schengen: Condiția absurdă pusă de oficialii de la Viena. Analiză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viena avertizează Bucureștiul că va da un vot pozitiv pentru aderarea la Schengen când vor scădea cererile de azil în Austria. Condiția vizează politicile UE, nicidecum România, scenariul fiind, de fapt, o amânare a soluționării problemei, spun specialiștii consultati de „Adevărul“.

Guvernul Austriei dă semne că poate își schimba votul cu privire la extinderea Schengen FOTO Arhivă
Guvernul Austriei dă semne că poate își schimba votul cu privire la extinderea Schengen FOTO Arhivă

Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, susține că Viena își poate schimba votul cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen dacă cererile de azil din țara sa vor scădea în următoarele luni.

„Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”, a spus Alexander Schallenberg într-un interviu pentru agenţia austriacă de presă APA, potrivit News.ro.

Oficialul austriac nu consideră că Austria a fost izolată în plan european prin votul controversat privind lărgirea Schengen și respinge informațiile conform cărora veto-ul față de România și Bulgaria ar fi fost dat la insistențele formațiunii din care face parte alături de cancelarul austriac (OVP) pentru câştigarea de teren în plan intern, în contextul alegerilor din lunile următoare.

Posibilă „așteptare pe termen lung“

Specialiștii în relații externe contactați de „Adevărul” spun că abordarea şefului diplomaţiei austriece este, de fapt, o modalitate de amânare a soluționării problemei.

„Dacă această condiționare, care nu are niciun fel de legătură cu acordul Schengen, va funcționa din punct de vedere al deciziei austriece în perioada următoare, înseamnă că trebuie să ne pregătim de o așteptare pe termen lung”, a declarat Cristian Diaconescu, menționând că afirmațiile ministrului austriac de Externe transmit un „semnal destul de preocupant”.

„Această argumentație este total în afara temei Schengen. Nu implică România, nu are niciun fel de reflex în ceea ce privește aderarea României la Schengen și mai ales că nu presupune din partea României niciun fel de demers”, a afirmat fostul demnitar.

„E o pasare a responsabilității“

La rândul său, istoricul Adrian Cioroianu susține că scăderea cererilor de azil nu depinde de România sau de Austria, ci de politicile UE cu privire la migrație.  

„Ei și-au făcut un fel de alibi care să nu îi oblige pe ei la nimic, pe noi nu ne avantajează cu nimic și este de fapt o amânare a unei soluții în privința extinderii spațiului Schengen. (...) Declarațiile nu oferă o soluție, ci un fel de armistițiu. Adică ele spun: noi nu avem nimic împotriva României, suntem de acord cu lărgirea spațiului Schengen, când cererile de azil vor scădea. Asta este o simplă teorie că vor scădea cererile de azil. Dacă vom avea doi ani secetoși în nordul Africii, probabil vor crește cererile de azil, fără niciun fel de legătură cu noi. Deci este un fel de pasare a responsabilității și nu este poziția corectă din partea lor”, a declarat, pentru „Adevărul”, fostul ministru de Externe.

Adrian Cioroianu consideră că austriecii încearcă să reducă efectele veto-ului resimțite de firmele austriece care au afaceri în România, ca urmare a reticenței românilor.

„Acum spun că votul lor nu este inflexibil, asta știam și noi, doar că nu este nimic previzibil, România are nevoie de un calendar previzibil în care să i se spună ce trebuie să facă, eventual când, pentru că noi dorim să intrăm în spațiul Schengen. Dacă avem o restanță, să ni se spună care este, pentru că altfel problemele sunt ale altora și nu ale noastre. Există un boicot la adresa firmelor austriece, dar și la ideea de Austria, care a căzut cu multe puncte în clasamentul simpatiilor românești. Austria a pierdut în ultimele două săptămâni enorm. Probabil ar fi trebuit milioane și milioane de euro pentru o campanie negativă, pe care și-au făcut-o singuri”, mai spune istoricul.

Migrația, temă folosită în politica internă din Austria

Și politologul Cristian Pîrvulescu consideră că migraţia este o falsă problemă pusă pe seama României. „Deci, în condițiile astea, este o falsă promisiune, pentru că ea nu are nicio legătură cu România și Bulgaria. E ca și când le-ar invita să rezolve problema Balcanilor de Vest. Este o condiție absurdă care se pune unor țări care nu au nicio responsabilitate și nicio capacitate de intervenție asupra roiului de migranți. Pare mai degrabă una care să răspundă presiunilor occidentale și care să justifice față de opinia publică austriacă de ce după martie s-ar putea reveni asupra situației”, a afirmat analistul.

Politologul susține că subiectul migrației, adus în atenția europeană, are o miză electorală internă pentru partidul de guvernământ din Austria.

„Problema lor este să treacă perioada electorală, cele trei alegeri care sunt în ianuarie, în martie și în aprilie. (…) Este un subiect intern care are două direcții de atac, una împotriva extremei drepte, practic îi ia subiectul extremei drepte, dar este și împotriva social-democraților și ecologiștilor, care nu sunt atât de înverșunați împotriva migrației. (...) Asta este explicația pentru care au spus că invită România și Bulgaria să depună cereri anul viitor. De ce? Pentru că este după alegeri”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite