Aderarea României la Schengen. Aurescu: Trebuie să vedem rezultatele alegerilor din Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe a explicat într-un interviu pentru Evenimentul Zilei că trebuie să privim contextul intern politic al Austriei, care s-a opus aderării României la Schengen și care urmează să aibă alegeri locale. 

Șeful de Externe susține că trebuie urmărit rezultatul alegerilor din Austria FOTO Mediafax
Șeful de Externe susține că trebuie urmărit rezultatul alegerilor din Austria FOTO Mediafax

Potrivit șefului diplomației române, este important să privim îndeaproape contextul politic intern al Austriei, care a blocat aderarea României la Schengen în Consiliul JAI din decembrie, subliniind că dorește să tragă un semnal de alarmă privind gestionarea fluxurilor de migranți cu care se confruntă. 

 „Trebuie să vedem care sunt rezultatele acestor alegeri din Austria și cred că după aceste alegeri vom putea să tragem o concluzie”, a spus ministrul amintind de alegerile locale din acest stat, context în care subiectul migrației poate conta pentru electorat. 

Ministrul a mai explicat că în momentul blocării accederii la spațiul de liberă circulație Austria a spus că „nu are nimic să reproșeze României, că nu cere ceva din partea României, ci că este vorba despre un semnal de alarmă pe care îl trage pentru Comisia Europeană, în așa fel încât organismul comunitar să manifeste mai multă deschidere, mai multă sensibilitate pentru preocupările Austriei în ceea ce privește gestionarea migrației”.

Totodată, șeful Externelor a amintit de discuțiile asupra cifrelor privind migrația, „despre care noi știm că nu corespund cu realitatea, pentru că nu sunt confirmate de agențiile europene, mai ales de Frontex”. 

Bogdan Aurescu a mai explicat că, în ciuda retragerii ambasadorului din Austria, a continuat dialogul cu reprezentanții Guvernului de la Viena. „Eu pe 9 decembrie deja aveam o discuție telefonică cu omologul meu austriac; pe 12 decembrie, la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, am avut mai multe discuții cu domnul ministru Schallenberg; de asemenea, vom continua aceste contacte și în perioada următoare. Și, cu siguranță, demersurile vor fi făcute și pe mai departe, inclusiv în contextul acestor consultări pe care Președinția suedeză urmează să le declanșeze în perioada imediat următoare”, a mai spus ministrul, subliniind însă că „este nevoie și din partea Austriei de o abordare constructivă și de căutarea de soluții, împreună cu România, împreună cu Comisia Europeană”, a mai spus ministrul într-uun interviu pentru Evenimentul Zilei.  

În ceea ce privește solicitările Austriei, ministrul a explicat că planul de acțiune pentru gestionarea migrației în Balcanii de Vest a fost deja redactat.

„Comisia Europeană, inclusiv cu implicarea României, a redactat deja acest plan, pe care l-a prezentat pe 5 decembrie, înainte de Summitul UE - Balcanii de Vest de la Tirana. Prin urmare, există un efort din partea Comisiei de a răspunde acestor preocupări ale Austriei, iar acest efort al Comisiei Europene continuă, pentru că noi suntem în contact cu Comisia Europeană și știm că se discută și se lucrează pe aceste solicitări ale Austriei. Prin urmare, împreună cu Comisia Europeană, împreună cu Austria, împreună cu Preşedinţia suedeză, putem să lucrăm și în continuare pentru a se veni în întâmpinarea solicitărilor Austriei”, a mai spus ministrul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite