Arafat îi zdrobeşte pe politicieni în sondaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat
Raed Arafat

Raed Arafat are o cotă de încredere de 76,1%, potrivit barometrului „Adevărul“, realizat de IMAS în luna februarie. În comparaţie, cel mai bine cotat dintre liderii politici, Victor Ponta,  are doar 23,7%.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, este cel mai popular personaj public din România ultimilor ani. Potrivit sondajului realizat de IMAS la comanda ziarului „Adevărul" în  luna februarie, 76,1% dintre cei intervievaţi au încredere în Raed Arafat. Cu acest scor, el îi depăşeşte cu mult pe liderii politici măsuraţi de IMAS în ultimii doi ani. Pragul maxim de încredere  fusese atins de Traian Băsescu în ianuarie 2010, când şeful statului întrunea 38,8% din aprecierile pozitive ale românilor.

Scorul de astăzi al lui Arafat este aproximativ egal cu rezultatele însumate  ale principalilor lideri politici. Preşedintele Traian Băsescu, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, liderul PSD,  Victor Ponta, şi cel al PNL, Crin Antonescu,  au împreună 78,2%  -  puţin peste rezultatul lui Arafat.

Popularitatea lui Raed Arafat, a cărui destituire a provocat proteste de stradă, nu este un secret pentru politicieni. Din acest motiv, PDL a încercat să îl convingă să intre în competiţia pentru Primăria Capitalei, în condiţiile în care candidatul vehiculat,  Silviu Prigoană, are doar 21% în sondaje. Arafat nu a dat curs acestor propuneri. „Am spus şi repet, nu sunt interesat să intru în politică nici acum şi nici în viitor. Aş vrea să se înţeleagă acest mesaj. Nu am nicio intenţie de a intra în politică. Nu voi candida la funcţia de primar al Capitalei", a declarat Raed Arafat.

Rege - Da, monarhie - Nu

De altfel, reticenţa românilor faţă de clasa politică este ilustrată şi de faptul că locul al doilea în topul încrederii este deţinut  tot de un personaj din afara partidelor - Regele Mihai. Maiestatea Sa are 28,8% şi, deşi este în scădere faţă de ianuarie când avea 36,6%, are în continuare o cotă semnificativă în condiţiile în care nu a avut prea multe ieşiri publice în ultimele luni de zile.

Click pe infografie pentru a vedea încrederea în personalităţile publiceDe altfel,  intrarea Regelui Mihai în topul personalităţilor a fost urmarea unei singure acţiuni de impact - discursul ţinut în faţa Parlamentului pe 25 octombrie 2011, când a împlinit 90 de ani. Cota de încredere a Regelui nu se transferă şi asupra instituţiei pe care o reprezintă. Astfel, 75,4% din intervievaţi vor ca România să rămână republică, 14,4% se pronunţă în favoarea monarhiei, iar 10,2% nu au un răspuns. 

Ungureanu suflă în ceafa USL

Pe de altă parte, sondajul reflectă, pentru prima dată după mai 2010, apariţia unui personaj din tabăra Puterii care  are un scor comparabil cu al liderilor USL - premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Astfel, liderul PSD, Victor Ponta, este cotat cu 23,7%, şeful PNL, Crin Antonescu, cu 23,3%, iar Mihai Răzvan Ungureanu cu 22,3%.

În acest fel, PDL are, teoretic, un atu în bătălia de imagine pentru alegerile parlamentare din acest an, în condiţiile în care fostul premier Emil Boc are doar 10,4%. Deocamdată, însă, încrederea în noul premier nu pare să fi schimbat atitudinea faţă de instituţia pe care o conduce, doar 13,3% din respondenţi având aprecieri pozitive faţă de Guvern.

Datele sondajului

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 17-26 februarie 2012, pe un eşantion reprezentativ de 1.039 de persoane. Marja de eroare a sondajului este de ± 3%. IMAS realizează lunar cercetări la comanda ziarului „Adevărul".

infografie barometrul adevarul
PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite