Antonescu: „Situaţia financiară a Senatului este critică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevarul
Preşedintele Senatului Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevarul

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat miercuri că situaţia financiară a Senatului este „foarte dificilă, spre critică“, ca urmare a problemelor economice şi administrative create de neadoptarea Statutului Parlamentarilor.


„Faptul că noul statut sau Statutul modificat nu a intrat în vigoare, din motivele pe care nu le mai evoc acum, a avut consecinţe nefaste în plan bugetar evident. Pentru că în conformitate cu legea, cele două Camere, şi Senatul au fost obligat să facă nişte cheltuieli la care ar fi dorit să se renunţe odată cu intrarea în vigoare a noului statut. Situaţia financiară a Senatului este una foarte dificilă, spre critică“, a afirmat Antonescu.

Mai mul decât atât, preşedintele Senatului speră că Executivul va înţelege situaţia nefericită în care se găsesc şi că îi va întoarce favoarea de a coopera în vederea unei rectificări bugetare, la fel cum Senatul a fost deschis la măsurile de austeritate pe care a fost nevoit să le adopte Guvernul.

 „Sper să avem toată înţelegerea la rectificare pentru ca Senatul să funcţioneze normal, sper cât mai repede să intre în vigoare şi statutul pentru a ajusta acele cheltuieli acolo de unde se pot ajusta“, a mai adăugat Antonescu.

Liberarul nu a dorit să precizeze cuantumul sumei de care ar avea nevoie instituţia la rectificarea bugetară.

Întrebat ce părere are despre declaraţia premierului Victor Ponta, potrivit căruia Senatul şi Camera Deputaţilor vor trebui să se descurce cu aceleaşi bugete ca urmare a neadoptării statutului parlamentarilor, Antonescu a spus că se va discuta pe această temă pentru că nu se poate să fie o "opţiune unilaterală".

„Este opţiunea domniei sale ca nici Senatul şi nici Camera să nu poată să beneficieze de o suplimentare de fonduri, o înţeleg, am luat act de ea. Vom discuta însă pentru că asta nu poate fi o opţiune unilateral pentru că aici vorbim totuşi de instituţii fundamentale şi probabil că împreună vom găsi soluţiile normale pentru a avea activitatea Parlamentului“, a răspuns Antonescu.

Antonescu a ţinut să clarifice că Parlamentul nu a încercat să întârzie adoptarea statutului parlamentarilor cu modificările necesare.

„Nu cred că a fost în intenţia nimănui dintre grupurile politice, fără îndoială nimănui din conducerea celor două Camere, preşedinţi, Birouri Permanente, să întârzie adoptarea acestui act normativ. Au fost parcurse etapele, s-a început destul de devreme, obiecţiile Curţii Constituţionale au venit, ele trebuie respectate. De fiecare dată s-a încercat să se procedeze cu celeritate în raport cu aceste lucruri. Statutul senatorilor şi deputaţilor nu a stat undeva, nu a zăcut în aşteptare, a fost o prioritate legislativă din multe motive, inclusiv economice şi administrative“, a mai precizat liberalul.

Senatorii şi deputaţii, reuniţi miercuri în şedinţă comună, au amânat pentru sesiunea din toamnă reexaminarea legii de completare şi modificare a Statutului aleşilor, pe care CCR l-a respins de trei ori.

Citeşte materiale pe aceeaşi temă:

Parlamentul a amânat până în toamnă dezbaterea Statutului aleşilor

Parlamentul va dezbate, miercuri, Statutul aleşilor

CCR: Statutul parlamentarilor, neconstituţional

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite