ANALIZĂ PSD îşi asmute miniştrii pe ambasadorii occidentali. Ce spun experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă a criticat aliaţii occidentali, apoi partidul condus de Liviu Dragnea a continuat mesajele. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Viorica Dăncilă a criticat aliaţii occidentali, apoi partidul condus de Liviu Dragnea a continuat mesajele. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democraţii iau la rost ambasadele străine care au criticat Guvernul şi lansează săgeţi şi către demnitari ca Teodor Meleşcanu şi Ana Birchall pentru ca aceştia să îi pună la punct pe reprezentanţii mai multor state partenere. Pe de altă parte, specialiştii susţin că aliaţii reacţionează pentru a atrage atenţia când România dă semne că ar încălca angajamentele sale.

Atacurile premierului Viorica Dăncilă la adresa mai multor ambasadori, cărora le-a atras atenţia că nu e treaba lor ce decizii ia Guvernul, nu au fost suficiente pentru social-democraţi. Astfel, la câteva ore după discursul dur şefei Guvernului, PSD a venit cu mai multe precizări referitoare la faptul că ambasadorii străini din România şi-ar fi depăşit atribuţiile.

Titus Corlăţean, coordonatorul Departamentului de politică externă a PSD, a fost cel care a exprimat poziţia social-democraţilor. În primul rând, Corlăţean a subliniat că ambasadorii străini au încălcat prevederile Convenţiei de la Viena, document în care se precizează ce poate face şi ce nu poate face un ambasador, Mai mult, atitudinea celor 12 ambasade ar fi arătat o „lipsă de curtoazie faţă de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament, Guvern care are o agendă consistentă pro-europeană şi pro-atlantică“. Totodată, Corlăţean, fost ministru de Externe, le-a reproşat partenerilor europeni că nu au avut reacţii când sesizau „abuzuri grave, făcute în numele luptei anticorupţie“.

Meleşcanu şi Birchall, acuzaţi de pasivitate

În mesajul său public, reprezentantul PSD i-a critiat pe vicepremierul Ana Birchall, responsabilă pentru parteneriatele strategice, şi pe Teodor Meleşcanu, şeful diplomaţiei româneşti. De altfel, de activitatea ultimului, PSD s-a plâns de mai multe ori, în condiţiile în care l-au presat să-l demită pe George Maior, ambasadorul României la Washington, însă fără a reuşi acest lucru. „Încurajăm, în acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României şi pe titularii acestor portofolii să iasă din starea de pasivitate şi de surprinzătoare discreţie şi să invite şefii misiunilor diplomatice menţionate la un dialog deschis, fundamentat pe informaţii şi evaluări pertinente,“, se mai arată în mesajul lui Cărlăţean.

Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a criticat pe ambasadorii care s-au pronunţat pe situaţia din România. „Total deplasată scrisoarea. Am impresia că se constituie un sindicat al ambasadelor. Cred că răspunsul primului ministru a fost cel potrivit şi cred că, dacă ambasadorii au anumite chestiuni asupra cărora doresc să fie informaţi, pot să folosească căile diplomatice, anume MAE”, a afirmat Tăriceanu.

Ce spun specialiştii

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti pentru a traduce semnificaţia reacţiei ambasadelor şi cât de legitimă e transmiterea unui asemenea mesaj.

„O poziţionare publică a 12 state partenere nu are cum să fie un gest intempestiv sau necoordonat cu guvernul fiecărei ţări. În consecinţa, declaraţia PSD arată realitatea paralelă în care trăieşte conducerea acestui partid. Dar situaţia este una deosebit de gravă pentru ca politicile PSD împing România spre o încălcare a angajamentelor externe şi spre evoluţii contrare intereselor noastre naţionale. PSD nu doar că are reactţi într-o cheie propagandistică, ci este direct implicat în lansarea de atacuri la adresa statelor partenere sau a oficialilor europeni. Toate atacurile anti-europene şi anti-americane de pe grupurile PSD, de pe platformele afiliate sau asociate acţiunii politice a PSD au girul lui Liviu Dragnea. Practic, s-a depăsit zona de discurs politic şi s-a intrat într-o zonă de afectare a intereselor noastre naţionale, inclusiv de securitate“, a declarat pentru „Adevărul” Valeriu Turcan, fost consilier prezidenţial.

O poziţie similară are şi analistul politic George Rîpă, care subliniază şi faptul că partenerii occidentali au obligaţia să atenţioneze în momentul în care se depăşeşte o anumită linie şi că mesajul statelor respective e unul aprobat la cel mai înalt nivel. „Atacurile iresponsabile ale premierului Dăncilă la adresa partenerilor noştri euro-atlantici demonstrează clar faptul că aceşti politicieni nu înţeleg angajamentele juridice luate de România prin aderarea la NATO şi UE şi prin semnarea parteneriatului strategic cu Statele Unite. În documentele şi tratatele semnate respective ne-am asumat anumite standarde ce ţin de democraţie şi stat de drept. Atunci când politicienii români încalcă aceste standarde ei încalcă de fapt direct tratatele asumate de România. Este deci dreptul şi chiar obligaţia aliaţilor noştri euro-atlantici de a ne atenţiona atunci când liderii noştri politici nu se comportă conform acestor standarde“, a declarat pentru „Adevărul“ analistul politic.

Întrebat de ce PSD a început să critice vicepremieri şi miniştri din propriul Cabinet, Valeriu Turcan a precizat: „Se încearcă izolarea oricăror voci care ar putea să îndrăznească să nu repete mesajele stupide venite de la cabinetul domnului Dragnea. Şi Meleşcanu şi Birchall au propriile conexiuni externe şi probabil că Dragnea consideră ca nu sunt suficient de angajaţi în siajul strategiei sale“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite