Analiza primei dezbateri electorale. „Firea şi Turcescu au acaparat scena, Nicuşor Dan, absent“. Explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei dintre candidaţii pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, Robert Turcescu şi Nicuşor Dan, s-au întâlnit, luni seară, în prima dezbatere televizată a campaniei. Reprezentanta PSD a încercat să evite atacurile şi să apere măsurile luate de Guvernul Ponta, în timp ce propunerile PMP şi USB pentru Capitală au criticat administraţia locală din ultimii opt ani.

Favorita pentru Capitală, social-democrata Gabriela Firea, a încercat să stea departe de posibilele clinciuri verbale cu ceilalţi contracandidaţi, în special cu Robert Turcescu, zâmbind mereu şi încercând să afişeze imaginea unui om calm. „Firea a simţit că pleacă din pole position. Şi-a construit imaginea de persoană aparent binevoitoare. Vorbea ca o profesoară la catedră, cu un stil defensiv agresiv“, a declarat pentru „Adevărul“ sociologul Mircea Kivu.

De altfel, singurele răbufniri ale acesteia au avut loc în momentele în care prezenta realizările Guvernului Ponta şi era contrazistă de candidatul PMP, Robert Turcescu. „Era un timp nu foarte îndepărtat în care Guvernul închidea spitale. Guvernul Ponta le-a redeschis.Tocmai acum reprezentanţii acelei zone (cei susţinuţi de Traian Băsescu- n.r.) dau vina pe Guvernul care a redeschis spitale sau grădiniţe“ , a declarat Firea, fiind contrată de Turcescu. „Sunt la fel de responsabil pentru această problemă, la fel cum doamna Firea e responsabilă de banii pe care îi datorează Robert Negoiţă către stat: 50 de milioane de euro“, a declarat candidatul PNL.

„Nicuşor Dan, dezavantajat de format“

Contrele dese între Firea şi Turcescu au dus la crearea impresiei că Nicuşor Dan e absent în platoul unde a avut loc dezbaterea. „Au putut fi văzuţi doi oameni cunoscuţi ca realizatori de televiziune, iar aceştia s-au comportat ca şi cum nu ar fi fost candidaţi, ci realizatori. Au încercat să acapareze scena fără a spune lucruri concrete. Chiar au reuşit acest lucru. Nicuşor Dan a fost avantajat de acest format. Părea din alt film. El rămăsese doar cu statisticile“, a adăugat Kivu. 

Modul în care s-a eschivat Firea la întrebările care-i puneau probleme a fost subliniat şi de consultantul politic George Rîpă.  „Firea, deşi nu e pregătită prea bine pe chestiunile tehnice, s-a descurcat bine datorită experienţiei pe care o are în televiziune. Şi-a oprit de fiecare dată contracandidaţii când spuneau lucruri care îi afectau imaginea sau când era vorba de PSD“, a spus Rîpă.

Gabriela Firea nu a vrut să le adreseze contracandida întrebări în momentul în care a avut ocazia, aceasta preferând să vorbească în timpul acordat prezinte o parte a programului său. Pe de altă parte, Robert Turcescu a întrebat-o dacă îi pare rău de delaraţia din noiembrie 2016 când susţinea cp la votul pentru prezidenţiale din Diaspora nu s-au creat cozi. Firea a evitat răspunsul şi a dus discuţiea spre procedurile tehnice în ceea ce priveşte votul care se va da în Senat în cazul lui Titus Corlăţean pentru care DNA cere încuviinţarea urmăriirii penale. „Ca de fiecare atât eu, cât şi colegii mei nu ne vom opune solicitării Justiţiei şi vom merge la şedinţă. Acesta e răspunsul meu“, a spus Firea.

Pe lângă incisivitatea lui Turcescu şi neimplicarea în polemici a lui Nicuşor Dan, dezbaterea a avut şi un mare absent, Cătălin Predoiu, candidatul PNL. Liberalul a lipsit fiind invocat faptul că avea deja planificate alte acţiuni de la acea oră. 

Citeşte şi:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea le transmite senatorilor PSD să voteze conform conştiinţei în cazul fostului ministru de Externe, Titus Corlăţean, pentru care DNA cere începerea urmăririi penale în dosarul „Diaspora“.

Senatul joacă la temporizare în cazul Corlăţean. Dragnea îşi schimbă abordarea faţă de cererile Justiţiei: Vor vota cum le dictează conştiinţa

Nicuşor Dan sesizează CNA după ce TVR nu l-a invitat la dezbaterile electorale: „Este inadmisibil să duci o politică părtinitoare“ 

Nicuşor Dan (46 de ani), candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul la primăria Capitalei, a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a atenţiona cu privire la comportamentul discriminatoriu al Televiziunii Române, după ce nu a fost invitat în nicio dezbatere electorală pentru a-şi expune ideile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite