ANALIZĂ Alegeri prezidențiale 2024. Care sunt șansele să avem un candidat unic PSD-PNL. Ce spun analiștii și liderii politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât PSD cât și PNL au argumente pentru a propune un candidat propriu la prezidențiale, însă eșecul răsunător de la București reprezintă un avertisment cu privire la „spargerea” votului. Eventualul candidat unic își va asuma riscul „execuției” de către partid, în cazul în care va pierde.

Președinții PNL și PSD riscă să fie „executați” dacă vor pierde prezidențialele. FOTO: Inquam
Președinții PNL și PSD riscă să fie „executați” dacă vor pierde prezidențialele. FOTO: Inquam

Vor propune PNL și PSD un candidat unic la prezidențiale? Dacă da, care va fi acela, Ciucă, Cioalcu, Boc sau altcineva? Va candida Mircea Geoană la alegeri? Care este „portretul robot” al candidatului care-l poate învinge pe secretarul general ajdunct al NATO? 

Acestea sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns analiștii politici consultați de „Adevărul” - Cristian Pîrvulescu și George Jiglău.

Profesorul de Științe politice la SNSPA, Cristian Pîrvulescu susține că este important rezultatul independenților la europarlamentare, care nu poate fi acum surprins foarte bine, deoarece nu avem rezultatele finale. „Spun asta pentru că există cu certitudine unui independent cu șanse de tur doi în alegerile prezidențiale și anume Mircea Geoană”, a explicat profesorul.

El nu avansează numele unui partid care ar putea sa susțină candidatura lui Geoană, dar susține că o candidatură a secretarului general adjunct al NATO ca independent este sigură.

Cele două partide ale Alianței PSD-PNL au dovedit că pot mobiliza electoratul, deci e foarte probabil că vor avea candidați la prezidențiale. „PNL va avea sigur candidat. PSD nu cred că va renunța la candidatură. Ambele partide au argumente să-și desemneze fiecare candidat la prezidențiale”, explică Pîrvulescu.

„Efectul vagonului cu orchestră”

Pârvulescu susține că este foarte probabil să existe doi candidați. Totuși, declarațiile președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de după exit-poll-uri, arătau disponibilitatea unei negocieri pentru candidat comun, mai ales că aceasta pare că dorește să-și conserve calitatea de prim-ministru.

Scenariul în care vor intra în cursa candidați separați PNL și PSD vine și cu un risc important pentru candidatul care va pierde o eventuală confruntare în turul II la alegerile prezidențiale: „există posibilitatea ca acesta să fie eliminat de partid”.

Pe de altă parte, acest scenariu va complica și situația pentru Mircea Geoană: „Toate sondajele de opinie se rescriu acum. Opinia este trecătoare. Acum apare un efect pe care în sociologia electorală îl numim efectul vagonului cu orchestră, respectiv faptul că oamenii se duc cu cei pe care îi consideră învingători.”

Vor vota românii un independent?

Rămâne o necunoscută importantă la alegerile prezidențiale 2024: „Cât de dispuși sunt românii, având în vedere efectul potențial de contagiune al alegerilor europene asupra celor prezidențiale, să voteze un independent?”

Cazul lui Mihai Polițeanu, candidatul independent care a câștigat primăria Ploiești și cazul independentului Sabin Sărmaș, care a obținut un rezultat foarte bun în fieful lui Emil Boc – peste 30%- sunt indicii că există interes pentru independenți.

De fapt, acolo unde independenții reușesc performanțe bune în alegerile locale, alegătorii nu mai acceptă candidații trimiși de partide, nu îi consideră rezonabili și atunci se orientează spre un vot de protest”, explică analistul.

Un vot de protest însă nu va fi suficient pentru a-i aduce victoria candidatului independent în turul II. „Vor conta și calitățile personale ale candidatului, așa cum am văzut și la Cluj. Eu nu-l știu pe domnul Sărmaș, e foarte probabil că a avut ceva de spus și clujenii care l-au votat au făcut-o pentru că voiau să-i transmit un semnal lui Emil Boc”.

Jiglău: „spargerea votului e un risc foarte mare”

Lectorul universitar şi analistul politic George Jiglău, preşedintele Centrului pentru Studierea Democraţiei din cadrul UBB, susține că un bun barometru privind alegerile prezidențiale este situația de la București, unde e clar că împărțirea candidaturilor n-a funcționat deloc: „A fost un eșec mare la București. Pe cât de mare a fost succesul europarlamentare, pe atât de mare a fost eșecul la București.”

„Spargerea” votului în contextul unor alegeri personalizate, cum au fost la Primăria București, este un risc foarte mare: „Cred că mișcările pe care o să le vedem foarte repede zilele astea mai degrabă de la scorul pe București vor pleca și mai puțin de la scorul mare de la europarlamentare. Și atunci eu aș înclina spre a mă aștepta la faptul că o să avem un candidat unic din partea celor două partide și, mă rog, un candidat care să aibă șanse mari.”

Un candidat precum Mircea Geoană, care pleacă de la un 25% în sondaje, obligă PSD-PNL nu numai să vină cu un candidat comun, dar acesta să fie „extrem de viabil, comparabil ca imagine, notorietate, simpatie cu Mircea Geoană, a cărui prezență în turul II e aproape garantată”.

Nu va fi o misiune pentru Alianță să găsească un astfel de candidat, crede Jiglău, în contextul în care „dacă va fi un PSD-st clasic sau un PNL-ist fără vlagă nu cred că va avea capacitatea să-l bată pe Geoană”.

Alegeri prezindețiale 2024: Ciolacu, Ciucă, Boc sau altcineva?

Jiglău nu-l vede pe Marcel Ciolacu un eventual candidat la prezidențiale: „Dacă ne uităm de unde a plecat el, este o extrem de mare realizare faptul că a ajuns președinte de partid și prim-ministru. Eu cred că el e foarte conștient de lucrul ăsta și nu cred că are nici cea mai mică intenție să dea cu piciorul la tot ce are momentul ăsta și să riște să piardă tot, dacă va pierde prezidențialele”. Asta în contextul în care PSD și-a „executat” toți candidații care au pierdut alegerile pentru Cotroceni.

Cadrul didactic de la UBB crede că Ciolacu ar prefera o funcție de premier, în care va interacționa cu lideri locali, uneia de președinte, în cadrul căreia va lucra cu lideri internaționali și autorități de la Bruxelles.

În ceea ce privește PNL, Jiglău susține că liberalii nu au oameni vizibili cu anvergură națională. El nu-l vede pe Nicolae Ciucă drept candidat cu șanse la prezidențiale. „Emil Boc cred că ar fi un candidat mai viabil decât ar fi Ciucă, pe modelul Iohannis de primar cu imagine bună la nivel național. Are niște realizări palpabile, Cluj-Napoca e un oraș dezvoltat cu care se poate mândri, dar la domnul Ciucă nu prea știu ce argumente ar avea pentru a convinge alegătorii, dincolo de faptul că îi vor aduce voturi filialele din teritoriu”, susține Jiglău.

În perspectiva turului II, Ciucă ar avea șanse doar dacă va lupta împotriva unui candidat PSD „total nefrecventabil” sau a vreunui candidat AUR, crede analistul.

Deși îl vede pe Emil Boc drept o soluție mai bună decât Nicolae Ciucă, Jiglău nu crede că primarul Clujului va fi soluția câștigătoare.

Dacă se va merge pe scenariul candidatului unic, ar fi nevoie de o persoană care să fie percepută ca independentă. „Eu cred că cineva din exterior care să fie oarecum neutru și frecventabil, acceptabil pentru ambele partide ar fi ok, dar nu pe modelul Cârstoiu. S-ar putea să nu găsească și să meargă fiecare cu candidat propriu. Nu e deloc o decizie ușoară”, a concluzionat analistul.

Astfel, la alegerile prezindețiale 2024, PSD și PNL au, în orice scenariu analizat, o provocare mare de a găsit un candidat care să-l poateă învinge pe Mircea Geoană. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite