Exclusiv Amurgul idolilor. Cum a ajuns PSD un partid de mâna a doua după 3 decenii la vârf. Expert: „Sunt sfâșiați așa cum e și România”
0Poate cel mai controversat partid politic românesc, PSD a dominat România timp de trei decenii și jumătate, dar a eșuat lamentabil în „epoca Ciolacu”. Expertul în securitate Hari Bucur Marcu vorbește despre eșecul unui partid colos și despre liderii incompetenți care l-au adus în situația în care riscă să se transforme un partid balama pentru AUR.

Partidul Social Democrat s-a impus începând cu primele alegeri din istoria României post-decembriste, când se numea Frontul Național al Salvării Democrate. A avut de la bun început imaginea unui partid controversat, în care mulți lideri foști comuniști au ocupat poziții importante și au dat tonul și direcția partidului.
Anii au trecut, denumirea i s-a schimbat, iar în tot acest timp a făcut față unor schisme care departe de a-l arunca în prăpastie, l-au întărit. Așa a pierdut mai întâi „Aripa Petre Roman”, care a dat naștere PD, partid în care Traian Băsescu sau Emil Boc au reușit să ajungă în cele mai importante funcții chiar după ce și-au învins foștii colegi pesediști. Au urmat noi și noi schisme, ultimele legate de numele lui Victor Ponta, respectiv Liviu Dragnea.
Amurgul idolilor
Între timp a ajuns la putere Marcel Ciolacu, omul care a refăcut USL, alături de Klaus Iohannis, într-o alianță care a funcționat aproape 3 ani, dar care a dus la eșecul ambelor partide – PSD și PNL – în ultimele alegeri, în 2024 și 2025.
Cutremurul a venit după ultima înfrângere, pe 5 mai 2025, când candidatul coaliției, Crin Antonescu, nu a reușit nici măcar să intre în turul 2 la prezidențiale. Anterior, însuși Marcel Ciolacu a dat greș, la alegerile din noiembrie 2024, însă ora decontului a fost amânată, iar coaliția a agonizat până în aceste zile.
Anunțul demisiei lui Marcel Ciolacu, pe 6 mai, din funcția de premier marchează o nouă etapă din istoria acestui partid mamut, restrâns între timp la nivelul unui partid mediu.
PSD, la un minim istoric
Hari Bucur Marcu explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și care au fost cauzele decăderii PSD.
„PSD a avut în ultimul timp ambiția să adune în rândurile sale pe nostalgicii comuniști, securiști și așa mai departe, pe cei care votau de obicei cu Vadim Tudor sau cu Dan Diaculescu. Estimez că numărul lor era undeva între 500.000 și 800.000 de ei. Pentru asta, PSD a ales o politică mai naționalistă și a întârziat propria reformă, mimând-o mai mult. Chiar dacă între timp și-au mai revenit, iar realitatea e că au și cei mai mulți primari și un uriaș aparat de partid, dar care s-a dovedit ineficient”, spune Hari Bucur Marcu.
Corupția și cumetriile, prezente însă și la toate celelalte partide românești, au fost mai pregnante în cazul PSD. Chiar și așa, PSD a fost ani la rând cel mai bine organizat partid din România, ceea ce i-a și permis să supraviețuiască ori de câte ori liderii săi au fost schimbați, ori grupări mari de disidenți l-au părăsit.
„PSD a fost și singurul singurul partid capabil de o muncă organizatorică de partid, cum se zice. Pentru că așa se și numește, muncă organizatorică de partid, care a însemnat înființarea de organizații de bază peste tot. Ne amintim de acel Octav Cozmâncă, un foarte bun organizator. El asta a făcut și pe vremea comunismului, muncă organizatorică de partid, așa că se pricepea foarte bine. Și a organizat foarte bine Partidul Social-Democrat, încă de pe vremea când îi ziceau înainte, Frontul Salvării Naționalie sau cum l-au mai numit ei. Indiferent ce alte metehne ar fi avut acest partid, nimeni nu-i poate contesta faptul că a fost organizat foarte, foarte bine. Și cu oameni serioși în principal, oameni care știau această muncă invizibilă, dar esențială, oameni care nu ieșeau prea mult în față”, mai spune Hari Bucur Marcu.
De unde a început declinul
Expertul vorbește și despre începutul declinului și îl leagă de apariția „lupilor tineri” din generația Victor Ponta.
„În loc ca Ponta și ai lui să vină cu idei moderne și să reformeze socia-democrații, el și ai lui au apărut ca niște profitori de toate felurile. Să o spunem direct, generația următoare, generația Ponta și cu ai lui, nu au mai fost de calitate. Nu au mai trecut prin școala de partid ca să învețe muncă organizatorică. Au preferat să meargă pe propaganda, cu vorba, cu prostirea populației. Și au permis ca partidul să fie corupt, să ajungă în frunte tot felul de nulități și corupți. Dacă ne uităm, toate partidele sunt corupte, dar niciunul nu are atâția pușcăriași și oameni cu trecut dubios precum PSD”, adaugă expertul.
În opinia sa, mai mult ca oricând PSD este un partid în care oamenii serviciilor intelligence trag sforile. Și nici aici nu ar fi o noutate, pentru că toate partidele politice, de la cele mainstream - PSD, PNL, USR și până la „suveraniștii” AUR, POT și SOS sunt infiltrate și mai mult sau mai puțin conduse de servicii.
„Aici e un paradox, că ăștia care ar fi trebuit să vină cu suflu nou, să fie aproape de valorile social-democrației europene, conectatați la Europa, au mimat asta. Au luat în schimb partidul pe persoană fizică, dar să o spunem și pe asta: n-au făcut-o ei de capul lor, așa. Vă dați seama că toți politicienii români, dar absolut toți, sunt controlabili de către serviciile secrete românești. Da, fără niciun fel de îndoială, sunt controlați de servicii. Cutare e a lui SIE, altul e al SRI, altcineva e omul...”, mai spune Hari Bucur Marcu.
Au căzut în propria capcană
În paralel, apropierea de PNL i-a îndepărtat pe mulți dintre votanții fideli ai PSD, iar unii au ales să se apropie de AUR. Alții, mai nehotărâți, nu și-au mai găsit un corespondent, în vreme ce Victor Ponta a smuls o halcă importantă. Cu cei care l-au votat pe Ponta, Antonescu ar fi ajuns fără nicio emoție în turul 2.

Până aici, PSD a mai făcut însă o greșeală monumentală, consideră expertul. A pus o presiune uriașă pe CCR pentru anularea alegerilor din 2024, ceea ce nu avea cum să rămână fără efect. Totul într-un moment în care PSD se afla deja pe scădere și se confrunta cu o adevărată hemoragie pierzând numeroși votanți.
„Au fost multe lucruri ascunse acolo, iar adevărul este că legal alegerile nu ar fi trebuit anulate. Călin Georgescu nu ar fi câștigat, nu avea cum. De fapt, chiar și Georgescu a fost opera lui Marcel Ciolacu. Și a PSD și PNL. Ei au dirijat inițial voturi spre Simion și AUR, apoi spre Călin Georgescu. Iar când au realizat gafa făcută, era prea târziu. Realitatea este că au pierdut. Cei de la PSD au pierdut controlul maselor populare. Să fim serioși, la ce se așteptau ei”, crede Hari Bucur Marcu.
PSD-ul de azi e sfâșâiat între mai multe facțiuni. Marcel Ciolacu este în cădere liberă, dar există un grup care vrea să continue alianța cu PNL și UDMR și să-l susțină pe Nicușor Dan. Există însă și un alt grup care ar prefera o alianță cu AUR, în ideea în care consideră că George Simion are cele mai mari șanse la Cotroceni.
„Partidul e sfâșiat, exact așa cum e sfâșiată România. Vedem că sunt mai multe facțiuni. Sunt social-democrații conectați la Bruxelles, gen Victor Negrescu, dar care nu cred că au foarte multe voturi în rândul partidului. Așa că e posibil să se spargă PSD, așa cum e posibil să se spargă toată țara”, consideră Hari Bucur Marcu.
Marcel Ciolacu este, în opinia sa, principalul vinovat. Hari Bucur Marcu, care este și economist la bază, critică dur decizia acestuia de a demisiona într-un moment atât de delicat, dar și politica economică a Guvernului Ciolacu, bazată pe împrumuturi masive.
„Noi nu avem criză economică de niciun fel, nu ar fi trebuit să avem absolut niciun fel de probleme. Și în condițiile astea să faci o asemenea îndatorare a țării, să duci deficitul la cote astronomice, să nu poți coborî inflația și să nu fii capabil să absorbi fonduri europene e de neconceput. Și să nu fii în stare să rezolvi probleme strategice de infrastructură, să asiguri securitatea țării tale și să ai o politică externă coerentă. Așa ceva nu se poate. Au găsit vinovatul pe Donald Trump. Apoi, nu le-a fost de ajuns, au dat vina pe Simion pentru scăderea burselor și căderea leului. Să ne înțelegem, ar fi o catastrofă să ajungă Simion președinte. Dar pentru situația de acum vina e a lui Ciolacu. La deschiderea bursei, luni dimineața, nu s-a întâmplat nimic, nu era nimeni supărat pe viitorul României. De-abia spre după masă când s-a apucat Ciolacu să spună că el demisionează, din acel moment a căzut bursa, iar euro a luat-o în sus”, susține Hari Bucur Marcu.