Amendamentul propus de Iordache a fost respins. Corupţii rămân în vizorul SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii din comisia de apărare au respins amendamentul lui Florin Iordache
Senatorii din comisia de apărare au respins amendamentul lui Florin Iordache

Comisia Juridică a Senatului a respins amendamentul propus de către deputatul PSD Florin Iordache prin care interceptările din dosarele de corupţie, obţinute pe mandat de siguranţă naţională, erau eliminate.

Beneficiarii acestui amendament ar fi fost politicienii suspectaţi de fapte de corupţie trimişi în judecată.

Deputatul PSD Florin Iordache cerea modificarea Legii 51/1991, iar interceptările telefonice făcute în baza unui mandat de siguranţă naţională să nu poată fi utilizate în alte dosare penale dacă nu conţin informaţii de siguranţă naţională.

„Convorbirile sau comunicările interceptate se ataşează procesului-verbal prevăzut în art. 61 din Codul de Procedură Penală numai în măsura în care acestea au vizat infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzute de Codul Penal şi de legi speciale” este textul de lege propus de deputatul PSD Florin Iordache şi pe care Comisia Juridică a Camerei urmează să-l dezbată mâine.

Concret, dacă printr-o astfel de interceptare se descoperă şi alte infracţiuni, gen omor, corupţie, viol, infracţiuni economice sau alte tipuri de fapte penale, interceptările să nu fie valabile şi să nu poată fi folosite ca probe împotriva suspecţilor.

Deputatul PSD Georgian Pop, coleg de partid cu Florin Iordache şi şef al Comisiei de control a SRI din Camera Deputaţilor, a declarat ieri, într-un interviu pentru „Adevărul“, că nu a fost consultat în legătură cu modificarea Legii 51/1991.

„Camera Deputaţilor este cameră decizională. Este vorba de modificări legislative. Ne interesează ca legea să fie respectată şi aplicată. La respectarea legii un rol revine comisiei. Un aspect fundamental al statului de drept este să producă probe. În Camera Deputaţilor, în urma discuţiilor cu colegii, vom găsi formula europeană. În practicile statelor NATO nu apare un astfel de principiu. Un astfel de principiu nu e bine-venit pentru practicile judiciare din România. Ce dorim este o legislaţie care să ne ajute să prindem infractori“, a precizat Pop.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite