Amendament controversat la legile justiției: Procurorul general ar putea fi judecător

0
Publicat:

Ibram Iusein, deputat din partea minorităților naționale, a depus un nou amendament controversat la legile justiției, prin care un judecător ar putea fi procuror general. Amendamentul a fost adoptat în comisie cu 13 voturi „pentru, șase voturi „împotrivă” și trei abțineri.

Amendament controversat la legile justiției FOTO: Arhivă
Amendament controversat la legile justiției FOTO: Arhivă

Potrivit USR, conținutul articolului este următorul: „Amendamentul depus de deputatul Ibram Iusein prevede că „procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este numit de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistrații care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de procuror sau judecător, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în același mod”.

Gabriela Scutea, prezentă la ședința comisiei, susține că deputatul ar trebui decăzut din dreptul de a susține amendamente și a adresat rugămintea din partea Ministerului Public de a reflecta asupra amendamentului în timpul dezbaterilor din plen.

„Domnul deputat ar trebui decăzut din dreptul de a mai susține amendamente. De trei zile stăm și în așteptăm. Este o perdea de fum a domnului Ibram. Din 2018 ne-am plasat pe separarea carierelor, cu mici excepții. Aici discutăm despre cea mai mare funcție din Ministerul Public în care nu se exercită doar atribuții procedurale. Ceea ce contează pentru procurorul general este o cultură instituțională a mediului de lucru foarte puternică. Mintea unui judecător nu are mindset-ul activității în parchet. Adresăm rugămintea din partea Ministerului Public de a reflecta la această chestiune în timpul dezbaterilor din plen” , a precizat procurorul general în timpul ședinței.

Stelian Ion susține că amendamentul depus de Ibraim Iusein nu respectă principiul separării carierelor judecătorul și procurorilor, iar atribuțiile și rolul judecătorului sunt diferite de cele ale procurorului. De asemenea, acesta susține că „președintele Klaus Iohannis are numele unui judecător candidat în plic și că întreaga procedură e o mascaradă”.

Observațiile CSM pe legile Justiției

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis o serie de observații pe tema legilor Justiției, pe care le-a avizat favorabil.

În ceea ce privește activitatea CSM, membrii Consiliului susțin că este necesară posibilitatea exprimării votului negativ privind desemnarea candidaților și alegerea membrilor. 

Membrii cer și ca Plenul CSM să nu mai aprobe programul de formare continuă a judecătorilor și procurorilor, pentru a asigura separarea carierelor de judecători și procurori, iar secțiile corespunzătoare Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui să fie cele care dețin atribuții de covocare a adunărilor generale ale procurorilor și judecătorilor, mai susțin magistrații.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite