Ambasadorii Germaniei şi Franţei au cerut explicaţii aleşilor pe Codul Penal. Ciucă: A fost o discuţie pe fiecare articol în parte. Vineri ne întâlnim cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorii Germaniei şi Franţei la Bucureşti au avut o întâlnire, la Parlament, cu deputaţi din Comisia juridică, pe tema modificărilor la Codul Penal. Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice, a anunţat, la finalul discuţiilor, că s-a dezbătut fiecare articol din Codul Penal în parte.  Deputaţii urmează să se mai întâlnească cu ambasadorii  Marii Britanii şi Olandei, iar vineri cu cel al Statelor Unite.

UPDATE Ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, a declarat, după discuţia cu preşedintele Comisiei Juridice a Camerei, că va studia "textele" primite, iar întrebat ce opinie are despre modificarea CP, a spus că dialogul în UE e important şi "e foarte important că discutăm împreună legislaţia naţională".

"(Am discutat - n.r.) procedura şi opinia domnului preşedinte (al comisiei juridice Camerei Deputaţilor - n.r.) şi a domnului secretar şi avem acum textele şi ce trebuie să studiem", le-a spus ambasadorul Olandei ziariştilor.

Întrebat care este opinia sa referitoare la modificările aduse Codului Penal în Parlament, Matthijs van Bonzel, a răspuns, în română: "Este dialog de mare importanţă în Uniunea Europeană, că suntem o familie, este foarte important că discutăm împreună legislaţia naţională şi europeană, pentru asta este lucru normal de deputaţi, de miniştri şi de diplomaţi dacă forma unită familia şi lucrul este foarte important, transparenţa, inteligenţa şi pentru Europa trebuie să facă legislaţie împreună".

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, cel al Marii Britanii, Martin Harris şi şeful miniunii germane în România, Werner Hans Lauk, s-au întâlnit astăzi, în biroul preşedintelui Comisiei Juridicea Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, cu o pqarte din parlamentarii care au lucrat la modificările Codului Penal. La discuţii au fost prezenţi 

La finalul diuscuţiilor, preşedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, a declarat că discuţia a fost una foarte amănunţită.

„Discuţiile au fost binevenite pentru toată lumea. Au fost discuţii deschise, pe subiect, s-a dezbătut fiecare articol în parte. Cred că domnii ambasadori s-au lămurit că nu este o chestiune care să ţină de fond, ci, mai degrabă, una de formă. S-a scos legea, s-a luat fiecare articol în parte şi cred că au fost lămuritoare, în sensul în care inclusiv modificările la Codul penal nu afectează răspunderea penală a parlamentarilor din perspectiva actelor de corupţie", a precizat Bogdan Ciucă.

Întrebat care a fost reacţia ambasadorilor, preşedintele Comisiei Juridice a spus: „Dânşii au subliniat că am pierdut la capitolul comunicare. Ar fi trebuit să ieşim cu argumente pentru fiecare artocil în parte. Totuşi, e o diferenţă mare între conţinutul legilor şi ceea ce a apărut în presă“.

„Discuţiile nu au avut nicio conotaţie politică. A fost pur tehnică. Modificările la Codul penal nu afectează răspunderea parlamentarilor în faţa legii“, a mai spus Ciucă.

Un alt parlamentar prezent la discuţii, Eugen Nicolicea, a declarat că a fost doar o întâlnire de informare. "E corect să vină să se informeze direct de la sursă, nu să preia informaţia trunchiată. Dânşii au venit pentru informare, în urma acestei zarve cu modificările la Codul Penal", a justificat Nicolicea prezenţa ambasadorilor.

Conform unor surse parlamentare, tot în cursul zilei de joi deputaţi din Comisia juridică se vor întâlni şi cu ambasadorul Marii Britanii.

Întâlnirile nu au fost anunţate public, iar discuţiile au loc în cabinetul preşedintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciucă. La discuţii participă doar o parte a membrilor comisiei.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei şi ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de către deputaţi.

Astfel, Ambasada SUA la Bucureşti a susţinut, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate marţi "ar reprezenta un pas înapoi pentru România" şi acţiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".

Şi Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite