Ambasadorul României în SUA: Întreaga regiune a Mării Negre este expusă în fața Rusiei

0
Publicat:

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, este citat într-un material recent al Foreign Policy, pe tema pericolul reprezentat de Rusia în tot Flancul Estic al NATO.

Andrei Muraru, actualul ambasador al României în SUA FOTO Dorin Constanda
Andrei Muraru, actualul ambasador al României în SUA FOTO Dorin Constanda

Marea, învecinată cu trei state membre NATO și alte două țări care au prins-o în cel mai mortal război din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost scena unor confruntări militare dramatice, a unui un eșec naval usturător pentru Moscova și a unor negocieri diplomatice importante în cele 14. luni de când Rusia a declanșat războiul în Ucraina. Controlul asupra Mării Negre este o componentă centrală a strategiei de război a Rusiei și unul dintre principalele motive pentru care a anexat Crimeea – peninsula aflându-se situată în largul coastei de sud a Ucrainei – în 2014, o acaparare ilegală de teritoriu care a prevestit actualul conflict sângeros”, este începutul materialului din Foreign Policy.

„De mult timp putem observa un decalaj în ceea ce privește securitatea părții de nord a flancului estic [al NATO] și partea de sud a flancului estic”, a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, într-un interviu recent. „Întreaga regiune a Mării Negre este expusă în fața Rusiei.”, mai punctează Muraru, potrivit Foreign Policy.

Pe lângă Muraru și numeroși aleși americani, prestigioasa publicația a consultat experți în relații internaționale. 

Dezbaterea cu privire la modalitatea optimă de a integra Marea Neagră în strategia Occidentului asupra Rusiei capătă avânt înaintea mult anticipatei contraofensive ucrainene din această primăvară, care ar putea viza Crimeea, precum și înaintea unui summit esențial al liderilor NATO care va avea loc această vară la Vilnius, în Lituania”, a arată FP. 

Critici privind politica prea defensivă a NATO la Marea Neagră

Când te uiți înapoi la ceea ce NATO a spus și la ceea ce a făcut în realitate în ceea ce privește Marea Neagră înainte de acest război, ei bine, răspunsul este că a făcut incredibil de puțin”, a spus Steve Horrell, fost ofițer superior de informații navale din SUA și actual cercetător în cadrul think-tank-ului Center for European Policy Analysis. „A zburat întotdeauna sub radar.”

Elaborarea unei strategii coerente ar putea fi un lucru mai ușor de spus decât de făcut, având în vedere rolul supradimensionat pe care îl joacă Turcia, aliatul NATO din regiune, ca paznic al Mării Negre, care controlează strâmtorile Dardanele și Bosfor, care servesc drept unica și îngusta ieșire spre Marea Mediterană”, mai arată publicația.

Nicio strategie Vestică pentru Marea Neagră nu poate funcționa fără acordul Turciei, iar acordul Turciei va fi dificil de obținut. Turcia este puțin entuziastă față de orice propunere care ar schimba statutul Mării Negre sau ar schimba condițiile de acces la Marea Neagră”, a declarat Soner Cagaptay, expert în regiune în cadrul think-tank-ului Washington Institute for Near East Policy.

Pași pentru o strategie privind Marea Neagră

Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomisiei pentru Europa şi cooperarea regională de securitate din Comisia de relaţii externe a Senatului SUA (democrată), şi Mitt Romney, membru al Comisiei de relaţii externe a Senatului SUA (republican) au depus, în iulie, în Congresul SUA proiectul de lege intitulat Black Sea Security Act of 2022 (Lege privind securitatea Mării Negre – 2022), transmite ambasada României în SUA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite