Alexandru Muraru (PNL): Prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului este un mesaj foarte puternic al justiţiei şi un semnal de alarmă pentru ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Muraru, deputat PNL. FOTO: Facebook Alexandru Muraru
Alexandru Muraru, deputat PNL. FOTO: Facebook Alexandru Muraru

Deputatul PNL Alexandru Muraru a declarat că prima condamnare în România, cea a fostului ofiţer SRI, Vasile Zărnescu, pentru negarea Holocaustului este un mesaj foarte puternic al justiţiei, dar şi un semnal de alarmă pentru ţara noastră. Liberalul a adăugat că negarea Holocaustului şi antisemitismul nu sunt o problemă a comunităţii evreieşti, ci a întregii societăţi.

„Am luat act de decizia, în primă instanţă, a Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti privind condamnarea dlui Vasile Zărnescu pentru săvârşirea infracţiunii de negare a Holocaustului, prev. de art. 6 alin. 1 din O.U.G. 31/2002, cu aplic. art. 5 din Codul penal. Prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului este un mesaj foarte puternic al justiţiei, un îndemn ferm la respectarea legii, este o probă pe care justiţia o trece, în sfârşit, după ce numeroase astfel de cazuri, investigate de parchete, s-au finalizat fără rezultat. Este, în acelaşi timp, un semnal de alarmă important către instituţiile statului, că fenomenul antisemitismului este prezent şi că acesta trebuie combătut cu fermitate, cu toate instrumentele instituţionale existente”, a declarat Alexandru Muraru, printr-un comunicat de presă remis joi News.ro.

El a mai spus că acceptarea sau ignorarea lor sunt atitudini incompatibile cu angajamentele şi principiile pe care statele democratice şi instituţiile lor s-au construit şi există.

„Motivate de prejudecăţi, de ură, aceste acte de negare a Holocaustului pun de fapt la îndoială principiile drepturilor omului precum nediscriminarea şi dreptul la demnitate. Deşi România a fost între ţările care au adoptat (2016) rezoluţia cadru cu privire la crearea unei definiţii universale de lucru pentru antisemitism şi a inclus-o în legislaţia naţională încă din 2018 (prin Legea nr 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, care stabileşte pedepse de la 3 luni până la 10 ani pentru infracţiuni de la promovarea în mod public a unor idei, concepţii sau doctrine antisemite, până la constituirea de organizaţii antisemite sau aderarea la acestea), există un număr important de cauze pe care instituţiile statului nu le-au soluţionat”, a completat Muraru. 

Liberalul a precizat că Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale a arătat că, în cazul României, deşi incidentele antisemite au avut o creştere importantă în perioada 2008-2018, unităţile de poliţie sau parchet nu au soluţionat cazurile.

„Această problematică a fost dezbătută în ultimii ani de organisme internaţionale. Cauzele acestei situaţii des întâlnite de specialişti sunt lipsa cunoaşterii jurisprudenţei în materie, lipsa pregătirii şi a training-urilor de specialitate pentru poliţişti sau magistraţi în materia cadrului legislativ privind combaterea antisemitismului. În îndeplinirea mandatului meu, de reprezentant Special al Guvernului, voi acţiona în sensul promovării şi susţinerii de măsuri legislative şi administrative, astfel încât cei însărcinaţi cu apărarea legii să cunoască şi să-şi însuşească practici şi modele europene relevante pentru a crea proceduri operaţionale, pentru a colecta date (modalitatea de a le înregistra şi de a răspunde la ele) şi, în definitiv, pentru a consolida capacitatea de înţelegere a trăsăturilor specifice infracţiunilor de ură cu caracter antisemit şi negare a Holocaustului la nivelul funcţionarilor şi a aparatului de stat însărcinat cu aplicarea legii (poliţişti judiciari, procurori, magistraţi)”, a conchis deputatul PNL. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite