Aleșii Puterii îi iau la rost pe miniștrii partidelor aliate

0
0
Publicat:

Săgețile între partidele Puterii continuă prin demersurile aleșilor care, printre atributele parlamentare, merg cu întrebările și interpelările direct la miniștrii din Guvern care nu sunt de aceeași culoare politică.

Membrii Guvernului Ciucă, luați la rost de colegii de Coaliție FOTO Inquam Photos
Membrii Guvernului Ciucă, luați la rost de colegii de Coaliție FOTO Inquam Photos

Deputatul Adrian Alda i-a cerut încă din primele zile de muncă ministrului Educației, Ligia Deca, să-i răspundă cum va gestiona „Săptămâna verde”, prin discuții cu profesorii, deși evenimentul începe pe 27 februarie 2023. Deputata Loredana Predescu tot de la Deca vrea să știe ce strategie are în ceea ce privește învățământul profesional și tehnic.

Alt social-democrat, deputatul Ștefan Mușoiu, vrea să afle detalii despre blocajele privind depozitarea energiei electrice generate de panourile fotovoltaice, solicitând informații despre măsurile pe care intenționează să le ia Tanczos Barna, ministrul Mediului, în acest caz. La rândul său, deputatul Vlad Popescu-Piedone, fiul fostului primar de la Sectorul 5, cere lămuriri de la Raed Arafat privind nivelul de pregătire a populației, în cazul unui atac cu arme nucleare.

Liberalii s-au îndreptat, prin Radu Moisin, spre Ministerul Sănătății cu întrebările, dorind să știe cum stă România în ceea ce privește distribuirea iodurii de potasiu, adică dacă au fost ridicate pastilele de cetățenii români. Nu a scăpat de întrebări nici ministrul Muncii, Marius Budăi, chestionat ce programe și fonduri pune la bătaie pentru a pregăti oamenii pentru piața muncii.

UDMR, întrebări tot pentru Deca

UDMR-iștii au luat-o la rost săptămâna trecută tot pe Ligia Deca, pe tema modului cum sunt acordate bursele elevilor din învățământul preuniversitar, în condițiile în care abordarea diferă de la o instituție de învățământ la alta. Szabo Odon a fost cel care a cerut lămuriri ministrului Educației, prin această interpelare, însă și prin o a doua, unde destinatari mai sunt și alți doi miniștri, adică Marius Budăi (Muncă) și Adrian Câciu (Finanțe). Această a doua interpelare se referă la problemele privind salarizarea personalului nedidactic din învățământ, în condițiile în care acestuia nu i-a fost mărit salariul la 1 ianuarie 2022 și nici nu este beneficiar al unor sporuri „pentru condiții de muncă”, nu are indemnizație de hrană și nu îi sunt plătite orele suplimentare.

La nivel de Coaliție, partidele partenere au poziții divergente pe mai multe teme, cea mai stringentă fiind modul cum ar trebui să fie făcută compensarea la energia electrică, dată fiind faptul că în dezbatere  parlamentară este un proiect de lege pentru modificarea OUG adoptată de Guvern în urmă cu o lună.

Diferențe de viziune

De asemenea, social-democrații așteaptă ca în Parlament să ajungă legile educației, unde potrivit informațiilor „Adevărul”, PSD are un set de modificări pe care le vrea făcute. Însă depinde mult și de forma finală a variantei Guvernului, în condițiile în care Ligia Deca ar trebui să revizuiască proiectele lăsate de Sorin Cîmpeanu, proiecte unde sunt preveder contestate dur de societatea civilă. 

Păreri diferite au marile partide din Coaliție și pe tema revenirii la alegerea primarilor în două tururi, dar și în ceea ce privește numărul de locuri pentru aleșii de diaspora, în condițiile în care PNL promisese în campanie creșterea numărului, dar PSD nu vrea acest lucru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite