Aleşii amână votarea pensiilor speciale. Incompatibilii vor primi în continuare pensii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Parlamentului FOTO Mediafax
Plenul Parlamentului FOTO Mediafax

Camera Deputaţilor şi Senatul a aprobat, miercuri, retrimiterea cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind acordarea de pensii speciale pentru parlamentari la comisiile de specialitate.

UPDATE Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat miercuri retrimiterea la comisiile de specialitate a legii privind pensiile parlamentarilor, la propunerea comitetului liderilor grupurilor parlamentare. Propunerea a fost adoptată cu doar patru voturi "împotrivă".

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că PNL va vota împotriva pensiilor parlamentarilor pentru că raportul Comisiei de Statut nu ţine cont de modificările propuse de şeful statului.

„Astăzi poziţia PNL pe legea referitoare la pensiile parlamentarilor este una foarte clară. Vom vota împotriva acestor pensii speciale pentru parlamentari pentru că întotdeauna partidul nostru a dat vot împotriva ideii de privilegiu pentru că nu susnţinem criterii arbitrare pentru stabilirea pensiei pentru parlamentari, criterii care nu au niciun fel de legătură cu principiul contributivităţii. Evident se pune problema dacă, şi am auzit câţiva de la PSD că ei votează de fapt cererea de reexaminare a preşedintelui, în realitate, astăzi se va vota un raport care nu conţine modificările conţinute în cererea de reexaminare, ci se votează un raport care înglobează punctul de vedere al comisiei pe toată legea, pe întrega reglementare, vorbim pe fond de ideea de pensii speciale pentru parlamentari şi poziţia PNL a fost, este şi va fi aceea că va vota împotriva", a afirmat Gorghiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a întors spre reexaminare Legea privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor are prevede introducerea de indemnizaţii speciale pentru parlamentarii ieşiţi la pensie. În cererea de reexaminare, Iohannis arată, printre altele, că pensiile speciale pe care şi le-au votat aleşii crează o discriminare între parlamentarii care nu au împlinit vârsta de pensionare şi cei trecuţi de 65 de ani. Astfel, aleşii care au împlinit 65 de ani şi sunt în Parlament primesc atât salariul lunar, cât şi noua indemnizaţie pe care şi-au votat-o, pe când parlamentarii sub 65 de ani beneficiază doar de indemnizaţia lunară, care echivalează cu salariu. Această diferenţiere contravine Constituţiei.

Comisia pentru statut a modificat doar unele prevederi din legea pensiilor speciale pentru parlamentari, ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui. O modificare făcută de comisia de statut, la soliciarea preşedintelui, se referă la faptul că pensia specială nu poate fi încasată de deputaţi şi senatori în paralel cu indemnizaţia de parlamentar.

Printre aleşii care ar fi primit, practic, un salariu dublu – indemnizaţie lunară şi pensie specială – se regăsesc socrul premierului Victor Ponta, liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu (65 de ani), fostul tenismen Ilie Năstase (69 de ani), fostul ministru al Educaţiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu (67 de ani), senatorul UNPR, Şerban Mihăilescu (71 de ani), fostul ministru al Muncii, senatorul PNL Mariana Câmpeanu (67 de ani), liberalul Puiu Haşotti (63 de ani). Peste mai puţin de şase luni, şi Călin Popescu Tăriceanu (64 de ani), Preşedintele Senatului, ar fi beneficiat de două surse de venit.

În cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, Iohannis mai arăta că legea lasă posibilitatea ca aleşii condamnaţi pentru alte fapte de corupţie decât cele prevăzute în noul Cod Penal să beneficieze de pensie specială. Membrii comisiei au mai stabilit că parlamentarii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale. 

Incompatibilii, beneficiar ai legii

Klaus Iohannis atrage atenţia şi asupra faptului că aleşii declaraţi incompatibili de către o instanţă de judecată, care a condus la încetarea mandatului de parlamentar, va primi pensie specială. Şeful statului o consideră, cel puţin, o problemă de ordin moral. Parlamentul a constatat vacantarea postului de deputat în cazul liberalului Petre Roman şi a celui de senator în cazul liberalului Akos Mora, care au o decizie definitivă. Aleşii din Comisia de Statut au votat în unanimitate ca parlamentarii incompatibili să nu fie exoneraţi de la primirea pensiilor speciale. Preşedintele Comisiei de Statut, Bogdan Duvăz, a explicat că este vorba de o situaie administrativă şi nu de corupţie.

Ce prevede proiectul

Proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate. Potrivit calculelor, pentru un mandat de parlamentar, pensia este de aproximativ la 1.500 lei, pentru trei mandate este la peste 4.000 lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite