Alegeri prezidenţiale 2014. Laszlo Tokes: Proiectul de autonomie prezentat de UDMR este foarte slab

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes, spune că proiectul de autonomie prezentat de UDMR este doar în scop electoral, avâd în vedere că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este candidat la alegerile prezidenţiale.

„Este un proiect foarte slab, traducerea din limba română, făcut pe placul alegătorilor. Au avut nevoie de acest act, de autonomie, ca să-şi popularizeze imaginea, privind alegerile. N-au avut încotro, că sunt într-o concurenţă permanentă cu partea civică maghiară, politica civică maghiară - şi fac licitare, licitaţie cu politica noastră“, a declarat Tokes.

UDMR a lansat în urmă cu două săptămâni controversatul proiect de autonomie, în aceeaşi zi în care scoţienii au fost chemaţi la urne pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu ruperea de Marea Britanie.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie „ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut. 

Proiectul de autonomie se va afla o perioadă nedeterminată în dezbatere publică, pe site-ul Uniunii, urmând ca mai apoi să intre în circuitul legislativ. 

Udrea: „Ar putea agita populaţia“

Politicienii, indiferent dacă sunt de la putere sau din opoziţie, au declarat la unison că nu susţin proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc. Invitat la Adevărul Live, premierul Victor Ponta a spus tranşant că nu este de acord cu acordarea autonomiei Ţinutului Secuiesc. 

„Iniţiatorii ştiu bine că PSD, dar şi alte partide, am văzut poziţia domnului Iohannis, cred că este un moment electoral şi lecţia cu Scoţia a fost bine înţeleasă de toată lumea. Uneori tratăm lucrurile lejer. Cred că experienţa Kosovoropean. A apărut Crimeea, avem o nouă Transnistrie în Doneţk, deci cred că datoria statului român, un stat modern e de a lucra împreună cu reprezentanţii acestor minorităţi la mai multă descentralizare, mai multă competenţă în ce priveşte viaţa comunităţii, dar nu putem merge pe o pantă care nu ne aduce decât dezbinare“, a reacţionat premierul. 

O reacţie cu privire la proiectul UDMR a avut şi prezidenţiabilul PMP, Elena Udrea. Aceasta a apreciat că liderii maghiari puteau aştepta o dezbatere naţională privind regionalizare, întrucât un astfel de demers ar putea agita populaţia.

„Suntem în campanie electorală şi ne-am obişnuit ca liderii politici să fluture steagul acesta al conflictelor etnice. Cunosc foarte bine situaţia din judeţele Harghita, Covasna sau Mureş şi nu există un conflict în rândul populaţiei. Există doar nevoia de pretexte electorale din partea liderilor politici, în special a celor maghiari, dar de multe ori se răspunde identic şi de către politicienii români”, a spus Elena Udrea.

Citeşte şi:

Proiectul UDMR de autonomie. Reacţiile politicienilor. Ponta: Nu putem merge spre o pantă care ne duce la dezbinare. Nu am văzut în detaliu proiectul

Victor Ponta: Proiectul UDMR de autonomie nu este în spirit european

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite